Kleur en licht bij hoge bloeddruk

Deze keer gaat mijn blog over de middelvinger en het verband met bloeddruk klachten.

De linker middelvinger vertegenwoordigt de meridiaan van de ‘Kringloop’ en volgens Voll, ook de meridiaan van de ‘Vasculaire degeneratie’.

Zoals de pink verbonden is met het hart, is ook deze vinger bijzonder relevant voor hartproblemen en ze werken ook goed samen. De kringloop meridiaan wordt ook wel Pericard meridiaan genoemd. Het Pericard is het hartzakje en dat is als het ware de beschermer van het hart.

Deze twee middelvinger meridianen regelen o.a. samen de bloedcirculatie en dat heeft weer alles te maken met het vaten- en aderen stelsel en de druk binnenin die vaten en aderen. Is die druk te hoog, ontstaat er hoge bloeddruk en is die druk te laag, dan ontstaat er slapte met soms duizeligheid of flauwtes tot gevolg.

Voor Peter Mandel is de middelvinger verbonden met de Ziel, als vertaler tussen Geest (pink- en ringvingers) en het Lichaam (wijsvingers en duimen).

In het boek ‘De verborgen kracht van licht en kleur’ staat trouwens op blz 57 een schema voor alle vingers en kun je ook een en ander nalezen.

De Ziel is ook verbonden met het verwerken van gevoelens en emoties en je kunt je voorstellen als iemand emotioneel onder druk staat, dat diezelfde druk wel eens door kan werken op het vaten- en aderen systeem.

Waar de druk ontspoort, ontstaan klachten:
– Migraine/hoofdpijn als de druk op en in het hoofd teveel wordt
– Slikproblemen, keelklachten, nekklachten als de druk op dat horizontale niveau teveel wordt
– Benauwdheid of druk op de borst: hart/long/thorax gedeelte
– Maag/darm klachten en druk en pijn in de buik
– Bekken organen, heup en lage rugpijn
– Bovenbenen en knieën en denk dan aan spataderen
– Enkels en voeten en bijvoorbeeld de bekende oedemen en vocht vasthouden in de enkels.

Je ziet, van boven naar beneden zijn er zgn. horizontale doorsnedes van het lichaam en op elk van die niveaus kan de druk te hoog dan wel te laag worden. Ik vergelijk het wel eens met een ballon: als er een zwakke plek in zit, knapt de ballon precies daar. Is de ballon te leeg, is er een slapte en geen ‘vitaliteit’.

De kunst is, om het gevoel/emotie te vinden – het zielsaspect – waardoor de druk zich kan herstellen en de klachten oplossen
– Bevrijden van frustratie en boosheid helpt de druk van en op het hoofd weg te nemen
– Keelchakra openingen als zingen helpt dat gedeelte
– Geef aandacht aan vreugdevolle zaken om dit gedeelte te laten ontspannen
– Middenrif ademhalingsoefeningen
– Hoela hoepen! En natuurlijk is dansen ook een super manier om dit gedeelte te bevrijden
– En dat geldt ook voor de knieën!
– Rotatie oefeningen van de enkels en verder: lopen in de natuur: natuurlijk!

Bij dit alles: kijk en voel wat er aan gevoelens en/of herinneringen opkomt die de druk gaven en hoe je daar een positievere emotie voor in de plaats kunt zetten.

In mijn blog over het Limbisch systeem kun je misschien nog wat ideeën op doen.

Hier mijn tips, zodat je je cliënten en jezelf weer optimaliseert. De innerlijke druk vermindert en de rust keert weer.

 1. Bovenop het hoogste punt van het lichaam ligt acupunctuurpunt GV 20.
  Dit is in feite de vertegenwoordiging van de bovenkant van de ‘ballon’ van de middelvingertop. Hier eindigt de binnentak van de Levermeridiaan. Een prachtige opening ook naar de kosmos en de antenne naar de buitenwereld. Blauw is de meest gebruikte kleur op dit punt.kleurenpunctuur
 2. Onder op de voetzool ligt het acupunctuurpunt Nier 1. Het helpt je gevoel van vaste grond onder je voeten te hebben. Dat kan iedereen gebruiken in tijden van stress en drukte.
  Meestal geven we het complementair groen/rood en dat helpt dan ook nog eens om evenwicht te herstellen. Dit is in feite ook de vertegenwoordiging van de onderkant van de ‘ballon’.
 3. kleurenpunctuurCombineer tip 1 en 2 en je hebt een gehele opening in de twee meridianen van de middelvinger. Ze komen ook samen voor, met nog 2 extra punten, in de anti-trauma-behandeling. Daarbij behandelen we oude trauma’s. En zeker als die trauma’s ontstaan zijn in de leeftijd rond het zesde levensjaar. In de Kirliananalyse staat de linker middelvinger namelijk voor het zesde levensjaar. De behandeling staat op blz. 54 van het boek: ‘De verborgen kracht van licht en kleur’ en violet is de kleur die je gebuikt voor de drie punten op het hoofd en op de voet blijft het groen/rood combi voor Nier 1.
 4. De Hartschijf, als je die midden op het borstbeen legt, geeft je immuunsysteem een boost en je longen krijgen weer lucht. Bovendien: dit is nu precies waar de Hartschijf voor bedoeld is: vreugde terug brengen in de dag. De Hartschijf is op dit moment in de aanbieding tot 30 juni 2022.
 5. Turquoise is de kleur van de Ziel. Je kunt de toppen van de middelvingers deze kleur geven.
 6. Of, kijk eens door een turquoise bril:
  De betekenis van turquoise is: ‘de lift naar het onderbewustzijn'.
  Als je door de turquoise bril kijkt, stimuleert het een hele speciale emotionele droomsfeer. Je kunt je gebeurtenissen van heel lang geleden herinneren, die opgesloten waren in je onderbewustzijn. Ze zijn vaak de sleutel voor de conflicten waar je overdag tegen aan loopt. Als je deze herinneringen kunt aanpakken, is dat tegelijkertijd de oplossing voor de bestaande conflicten. De turquoise bril is ook van belang als je last hebt van allergische reacties zoals hooikoorts.
  De turquoise bril geeft koelte en verfrissing. Het kalmeert infecties, vooral van longen en keel. Ook in te zetten bij schildklierproblemen.
  De kleur turquoise staat voor heldere communicatie en begrip.
  Zo’n bril gebruik je één tot twee maal twintig minuten per dag.
 7. De Wilde-kruidenolie Relax om beter te gaan slapen en te dromen. Peter Mandel noemt dromen ‘de stoelgang van de ziel’. Welke zone je ook gebruikt uit het boekje ‘Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie’, je ziel vaart er wel bij. Innerlijke druk lost op en daarmee is de communicatie tussen Geest en Lichaam herstelt.
 8. Hou je meer van luisteren naar muziek? Er zijn twee goede opties uit de Kleurklank muziek serie:
  A – De CD set Totaliteit : Lichaam-Ziel-Geest kan jou helpen je emotionele evenwicht te herstellen.
  B – CD Motivatie: De muziek hierop ondersteunt het vermogen om te leren en verbetert de zintuiglijke waarneming. Helpt je om beter te onthouden, verbetert begripsvorming en logisch denken. Stimuleert ook verwerking van je emoties en daarmee de motivatie een leven te leiden dat goed voor jou is.
  Ook geschikt voor kinderen.
Kleur en licht bij hoge bloeddruk