Licht op griep en koorts

Het wordt al weer wat langer licht, maar de winter is nog niet voorbij.
In de krant lees ik ook dat de griepepidemie al heel lang duurt: veel mensen om mij heen hebben last van verkoudheid, een grieperig gevoel of hebben gewoon flink de griep. Koorts kan er ook een onderdeel van zijn en alles doet zeer: de gewrichten, spieren en longen.
Als je kindje het heeft, lijkt het helemaal erg: hoesten en koorts en gewoon echt ziek.

Het lichaam reageert op een virus infectie met wat we binnen de kleurenpunctuur een toxische reactie noemen. De uitdrukking ‘toxisch’ vindt zijn oorsprong in de gedachte, dat het lichaam zich zowel tegen interne als tegen vreemde toxinen (vergiften) wil of moet verdedigen door te reageren.

En het reageren is de reactie van het immuunsysteem. De immuunreactie neemt vaak de vorm aan dat de lymfeklieren gaan zwellen. Je wordt neusverkouden, hoest slijm op. Er wordt dan namelijk meer lymfe geproduceerd. Soms komt er koorts bij om de virussen en dat wat niet thuis hoort in het lichaam, letterlijk te verbranden. Koorts is dus een normale, gezonde reactie!

Hoe kun je nu voorkomen dat je zo'n infectie krijgt?

 • Rust nemen en stress vermijden. Stress (ook emotionele stress, lang niet altijd de werkdruk) verzwakt het immuunsysteem en daardoor kan zo'n virus de ruimte krijgen.
 • Probeer uit de buurt te blijven van mensen die verkouden dan wel grieperig zijn.
  Lukt dat niet (je reist elke dag met de trein of op je werk zijn er veel mensen om je heen), dan hier een paar tips.
 • In het midden van de schouders, zo'n beetje halverwege de rand van de nek en de schouderkop, op de achterkant: rood instralen met je lichtset. Hier zitten links en rechts de segmenten voor de amandelen en dat zijn prachtige zones om preventief te behandelen.
 • Het volgende punt dat ik adviseer is een punt op de 7e halswervel (dat is de grote wervel die een beetje uitsteekt op de overgang van nek naar schouders): ook rood instralen. Het is echt goed om dit tijdelijk elke dag te doen, 30 sec. Op het plaatje zit het tussen de twee segmenten van de amandelen in.
 • Nog een paar tips uit mijn eigen ervaring:
  Maak een drankje van verse gember, honing en citroen. Dat helpt preventief, maar is ook goed als je al verkouden of grieperig bent. Gember brengt warmte in het lichaam, honing bevat elementen die ontstekingen remmen en citroen – natuurlijk, de vitamine C!
  Vermijd melkproducten als je grieperig bent. Melkproducten zorgen voor nog meer slijm. Beter is om kruidenthee of de gemberdrank te drinken, die helpen juist het slijm af te voeren.
  Je kunt ook een extra dosis vitamine C nemen.
  Zit je midden in de acute fase en je hebt ontstoken amandelen, dan kun je beter groen (als complementaire kleur van rood) instralen op de punten die ik hierboven gaf. Links en rechts en elk 30 sec.
 • Heb je geen lichtset, masseer dit gebied dan stevig (of laat je lekker masseren) en zeker ook de Wilde-kruidenolie kan er op aangebracht worden, dat werkt heel goed.
 • Belangrijk: bij koorts deze punten niet behandelen. Koorts is al een signaal van het lichaam dat het druk bezig is om van alles 'te verbranden' en dan hoeven we er niet nog iets aan toe te voegen. Beter is rusten en veel water drinken. Het lichaam zijn werk laten doen.
  Bij koorts: rusten, veel drinken (warme kruidenthee of gewoon warm water) en vermijd lichamelijke inspanning. Dus het sporten even uitstellen
 • Na de koorts kunnen behandelingen die helpen te ontgiften, ondersteunend gegeven worden. Je kunt uit het boek: 'De verborgen kracht van licht en kleur' bijv. de behandeling van blz. 41, 42 en 43 nemen.
 • Hier nog een tip voor een kind dat erg hoest en het benauwd heeft. Naast het borstbeen, tussen de ribben, liggen links en rechts de punten voor de hoest en de longen. Je kunt ze complementair groen/rood behandelen. 10 sec is genoeg. Zie ook blz 81 van 'De verborgen kracht van licht en kleur'.
 • Voor een zere keel: in het kuiltje onder de hals, aan de voorkant van het lichaam net boven het borstbeen: geel instralen.
 • Voor een verstopte neus is het voldoende om een paar druppeltjes van de Wilde-kruidenolie op een tissue te doen en dat bij het hoofdkussen te leggen. Ineens krijg je weer lucht! Je kunt ook een paar druppels in heet water doen en de damp inhaleren. Voor hele jonge kinderen (tot 8 jaar) is het beter om deze olie niet te gebruiken ofwel die zeer te verdunnen met een neutrale basisolie.
 • op de muis van de hand, bij de duim, in de handpalmHoofdpijn: op de muis van de hand, bij de duim, in de handpalm: blauw instralen (of masseren als je geen lichtset, hebt).

Hiermee heb je goede tips om jezelf, je kindje en grieperige cliënten of familieleden te helpen.

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Voor de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2018 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Datum publicatie: Feb 7, 2018

Licht op griep en koorts