Ook je gewrichten hebben baat bij licht en kleur

De gewrichten hebben als belangrijkste taak om ons maximale beweeglijkheid te geven.

Een gewricht bestaat eigenlijk uit twee of meer botten, die tegen elkaar aan bewegen. Om dit zo soepel mogelijk te laten gebeuren, heeft het lichaam in het gewricht gezorgd voor een laagje kraakbeen. Zo glijden de gewrichten gemakkelijk over elkaar heen en het kraakbeen helpt ook bij de bescherming van de botten zodat ze niet slijten door het over elkaar heen glijden.

Bovendien is er ook een vloeistof, synovium, aanwezig, een smeermiddel zodat het gewricht nog soepeler kan draaien en bewegen.

De botten en gewrichten kunnen veel kracht aan! Denk aan je enkels en knieën als je danst, een sprong maakt of hard loopt. Om dit op de vangen, heeft het lichaam gewrichtsbanden om de gewrichten heen gemaakt, zodat ze op hun plaats blijven en niet 'uit de kom schieten'.

De gewrichten zijn ingedeeld in verschillende soorten:
– je elleboog is een scharnier gewricht
– naar je pols toe zit, in de onderarm, een rolgewricht, zodat je alle kanten uit kunt draaien met je onderarm
– je schouder is een kogelgewricht: een ronde kop in een kom. Ook daarmee kun je in veel richtingen bewegen. Ook de heup is zo’n kogelgewricht.

Alle gewrichten in hun totaliteit geven je, samen met de armen en benen, een enorme flexibiliteit, beweeglijkheid en souplesse.
Alle gewrichten werken onderling ook nauw samen (ook al voel je dat niet bewust).

Dat samenwerken, daar wil ik het vandaag over hebben.

Mevrouw X kwam bij mij in de praktijk omdat ze last had van haar linker schouder. Een bewegingsbeperking met haren kammen en vooral ook vaak stijf en pijnlijk. Wat me het meeste raakte, was dat ze sprak over haar schouder in termen van: 'Wat een rot-schouder heb ik toch'.
En: 'Als ik die vervelende schouder niet had gehad, dan...' (en dan kwam er een heel verhaal)
En: 'Ik wou dat ik geboren was met een andere schouder, deze wil ik wel inruilen. Mijn hele familie had trouwens van die rot-schouders'.

De gewrichten onderling zijn allemaal met elkaar verbonden, via een ingenieus netwerk van pezen, zenuwen, spieren en zelfs onze emoties en ademhaling hebben er invloed op.

Je kunt dit zien als een team, dat samenwerkt om je het allerbeste te bieden en je de gehele dag, nacht, week, maand en jaren te verzorgen zodat je overal alles kunt doen waar je benen je brengen en wat je hart je ingeeft.

Stel je een team voor van een klein bedrijf. Daar is altijd wel iemand die zich een beetje terugtrekt. Of juist iemand die een beetje lui is. Een ander gaat echter heel erg zijn/haar best doen en werkt het hardst van allemaal. Degenen die het hardst werken, zijn ook degenen die het eerst last krijgen van jaloerse gevoelens van de anderen die niet zoveel doen, dus ze krijgen op hun kop en van de weeromstuit gaan ze nog harder werken. Totdat natuurlijk het draadje knapt en er een burn-out aankomt.

Dit is ook het geval met onze gewrichten. Het gewricht dat door zijn enorme aanpassingsvermogen aan alle omstandigheden (= heel erg zijn best doen om het zo goed mogelijk te doen) op den duur pijn gaat doen, zal uiteindelijk uitgeput raken en dienst weigeren. En het krijgt dan nog allerlei verwensingen toegeworpen...

Wat was er nu aan de hand met Mevrouw X? Ik heb de pijnlijke plekken met blauw behandeld en nog een aantal punten, via 'het omgekeerde mens principe', voor schouder en armen.
Wat opkwam gaf een kijkje in haar levensgeschiedenis: ze heeft altijd het gevoel dat 'ze haar vleugels niet heeft kunnen uitslaan'. En tegen haar eigen wensen en verlangens in, is ze werk gaan doen dat haar heeft beperkt in haar bewegingsvrijheid. In feite was dat de boodschap van haar pijnlijke schouder zelf. Deze ontspande en de pijn was minder.
Ik heb haar ook de Wilde-kruidenolie Relax aangeraden, om zo het helingsproces thuis te ondersteunen.
Het gaat veel beter met haar schouder en nu voelt ze zich verbonden met haar schouder. Iets wat helemaal nieuw is voor haar.

Nu wat tips voor pijnlijke gewrichten in het algemeen. Je kunt ze zowel adviseren aan je cliënten of zelf toepassen

  1. Geef de pijnplek liefde en aandacht. Praat tegen en met het gewricht en hoor en voel of het gewricht zelf met een antwoord kan komen over wat het nodig heeft en hoe het zo gekomen is. Je zult verbaasd staan over de wijsheid die je lichaam bezit en de adviezen die je van binnenuit krijgt.
  2. Zorg voor voldoende slaap. En ter ondersteuning kun je het pijnlijke gewricht insmeren met de Wilde-kruidenolie Relax. Wie weet, komt het antwoord op de vraag 'Hoe heeft deze pijn kunnen ontstaan en wat kan ik er aan doen', in je dromen.
  3. Heb je een lichtset? De kleur voor pijnbestrijding is blauw. Zijn er ook (tijdelijke) zwellingen? Dan behandel je die met groen. Zo kun je afwisselen: in de ochtend geef je bijvoorbeeld blauw en dan in de avond groen. Ga vooral met aandacht en liefde deze kleuren instralen! Je gewricht heeft zo zijn/haar best gedaan al die tijd.
  4. Er zijn hele mooie oefeningen om de gewrichten te oefenen in meer bewegingsvrijheid. Zoek iets uit waar je je helemaal lekker bij voelt en wat je goed kunt inpassen in je dagelijkse routine. Je kunt kiezen voor bepaalde yoga oefeningen of stretches. Of je beweegt je vrij op je favoriete muziek.
  5. In 'De verborgen kracht van licht en kleur' staan verschillende behandelingen om gewrichtspijnen te verminderen.
  6. Ben je therapeut: in de workshops en cursussen leer je hoe de verschillende emoties die je cliënten kunnen hebben, verbonden zijn met de afzonderlijke gewrichten. Zoals bij mevrouw X duidelijk het geval was: de schouderbladen zijn in feite de verbindingen met onze 'vleugels'. En dan spelen thema's mee als: 'Hoe bevlogen is iemand nog?’

Ik wens je een gevleugelde lente toe!

Heb je vragen? Neem contact op!

©2019 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Datum publicatie:. 17 feb 2019

Ook je gewrichten hebben baat bij licht en kleur