Licht op de schedel voor een helder hoofd!

Bij de schedel denk je er niet zo gauw aan dat dit ook een ‘gewricht’ is!
Echter, de schedel is opgebouwd uit verschillende bot elementen. Deze zijn onderling verbonden, en deze onderdelen zijn beweegbaar, via de schedelnaden. Deze schedelnaden hebben de functie van een gewricht.

Hoe is dit zo gevormd?
In de embryonale fase vormen zich als eerste het zenuwstelsel, het hart en het bindweefsel. Ook de hersenvliezen vormen zich. Daaromheen uiteindelijk de organen, spieren en botten en ook de schedel zelf.
Tijdens de geboorte moet het hoofdje het geboortekanaal passeren en dat is mogelijk omdat dan de schedel en schedelnaden nog soepel zijn. De schedel zelf is nog niet verbeend.
Na de geboorte is de schedel ook nog plastisch en dit geeft de hersenen de gelegenheid te groeien. De schedel groeit nog door (net als de hersenen) en de groei vanuit de naden is zo rond de leeftijd van 8 jaar voltooid. Daarna blijven de schedelnaden een subtiele beweeglijkheid houden.
Er is een verband met de vorming van het bindweefsel en het zenuwstelsel, omdat die zo vroeg gevormd zijn in de baarmoeder. Het bindweefsel is letterlijk een verbindend systeem, dat als een netwerk overal in ons lichaam aanwezig is.

Is er nu een verstoring of verkleving in de schedelnaden, dan wordt dit via het bindweefsel doorgegeven aan de rest van het lichaam. En ook aan alle andere gewrichten. En daarmee zijn we bij de gewrichtssymboliek van Peter Mandel terug. Andersom: bindweefsel en andere gewrichtsproblemen kunnen gevolgen hebben voor de beweeglijkheid van de schedelnaden.
Peter Mandel noemt de schedelnaden het tiende gewrichtssymbool en vanuit de numerologie staat het tiende symbool voor ‘een nieuw begin’. Eigenlijk heeft 10 eenzelfde betekenis als 1, en daarmee is het verbonden met het begin: de embryonale of prenatale fase.

Schade aan de schedelnaden kan zijn ontstaan:
– tijdens de zwangerschap
– tijdens de geboorte
– in de kinderjaren, juist als de beweeglijkheid van de schedelnaden het grootst is
– ongelukken aan het hoofd (hersenschudding etc).

Waarmee kan dit tiende symbool jou of je cliënt helpen?

 • Op lichamelijk niveau:
  • Vrij van hoofdpijn en spanningen.
  • Een nieuwe ingang voor behandeling van gewrichtsklachten
 • Op emotioneel niveau:
  • Gemakkelijk het oude loslaten en het nieuwe omarmen
 • Op spiritueel niveau:
  • Openstaan voor de subtiele informatiestromen van de kosmos, via het derde oog- de pijnappelklier
  • Oplossen van innerlijke conflicten

KleurenpunctuurAcht tips om de schedelnaden te ‘verlichten’

 1. De anti-trauma behandeling. Drie punten in violet op de schedel. In al die gevallen waarbij er sprake is of was van schedeltrauma’s. Dit kan zowel een hersenschudding zijn geweest als een val van de fiets of iets dergelijks. Denk ook aan eventuele operaties waarbij een algehele narcose nodig was.
 2. De prenatale behandeling. Om storingen die mogelijkerwijs al in de baarmoeder zijn opgelopen, als nog te verlichten. Ken je deze behandeling niet: je leert deze tijdens de cursus 'Licht op de Voet'.
 3. Behandeling van het acupunctuurpunt GV 20. Dit is een centraal punt voor alle schedelnaden. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit punt te behandelen.
  1. Behandel het met blauw voor ontspanning
  2. Breng een klein beetje van de Wilde-kruidenolie Relax erop aan, elke avond voor het slapen gaan, zodat jijzelf of je cliënt opgelopen spanningen langzaam kan laten oplossen.
  3. Leg er de goudfacetkristal op, voor tien minuten.
 4. Is er een gewricht dat dominant is in ongemak? Kijk in het blog naar een van de negen gewrichtssymbolen en volg die tips voor behandeling op.
 5. Geef ontgiftingsbehandelingen, met name om het bindweefsel te detoxen. Met kleurenpunctuur kan dat door de basis toxische behandeling te geven.
 6. Geef jezelf of je cliënt een heerlijke hoofdmassage!
 7. Om de schedelrand te laten ontspannen is het lekker en goed om de gehele schedelrand te masseren met het Informatie Reflector Staafje.
 8. In de Opleiding ‘Kleurenpunctuur voor therapeuten’ leer je nog veel meer mogelijkheden om je cliënten te helpen!

Ik wens je een licht en helder hoofd toe!

Agenda 2020

Neem contact op voor vragen over welke workshop of cursus geschikt is voor jou.

©2020 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Datum publicatie: Feb 10, 2020

Licht op de schedel voor een helder hoofd!