Bij het eerste zonlicht vroeg in de ochtend hoor je de vogels uitbundig zingen.
Als je planten in het donker wegzet, verpieteren ze en worden slap.
Wat is dat met het licht?
In het licht van de opgaande zon ligt de symboliek besloten van het leven, een nieuwe dag, een nieuw begin.
En de symboliek van de ondergaande zon verwijst naar: duisternis, afscheid, verdriet, loslaten.
En: altijd is er daarna weer de nieuwe dag als hoop en licht.
De rotatie van onze planeet om de zon (ook de andere planeten, maar dat is een heel ander verhaal), bepaalt hoe ons 24-uurs ritme is, en ook hoe ons jaarritme met de seizoenen mee loopt. En van dat ritme is de plantengroei afhankelijk en indirect, wij via ons eten uiteindelijk ook. Direct via het dag-nacht, het donker-licht ritme.
Een pionier in lichtonderzoek was John Ott. Ik ben altijd gefascineerd geweest door zijn onderzoeken.
Hij leefde van 1909 – 2000 en was als tiener geïnteresseerd geraakt in time-lapse fotografie.
In latere jaren gebruikte hij daarbij microscopen. Zo maakte hij in 1956 voor Disney de film ‘Secrets of Life’.
Voor de film ‘Assepoester’, in de jaren vijftig, had hij een opstelling waarbij hij elke 5 minuten een foto maakte van een pompoen. Van het moment van bloeien tot het moment van afrijpen. Dit lukte niet helemaal, want elke keer verschrompelden de bloemen van de vrouwelijke planten, voor ze tot bloei kwamen. Met de bloemen van de mannelijke planten lukte het wel.
Toen ging een van zijn lampen bij deze opstelling kapot en Ott zette er een andere lamp in. Verbazing alom: nu bloeiden de vrouwelijke planten prachtig, en de mannelijke bloemen niet!
Hij heeft de juiste lampen gevonden en veel goede foto’s kunnen maken en die leverden, achter elkaar gezet, de film van de bloeiende en rijpende pompoen op.
De conclusie was: licht heeft veel meer invloed op groei en bloei dan tot op dat moment bekend was en uiteindelijk leidden zijn onderzoeken er toe, dat de eerste volspectrum lampen zijn ontwikkeld.
Hij heeft mij ook geïnspireerd om natuurlijk zonlicht op de juiste waarde te beoordelen. Hij beschrijft in zijn boek: ‘Health and Light’ - The Effects of Natural and Artificial Light on Man and Other Living Things:
‘Terwijl planten de eerste levende dingen waren waarmee ik werkte, bracht mijn zoektocht me al snel naar cellen van dieren. Ook hier ontdekte ik dat ik radicale veranderingen in de cellen kon creëren door van kleur te veranderen in de microscoop. Ik zou hun metabolische activiteit kunnen verhogen. Ik zou ze kunnen stilleggen.
Tijdens het werken met levende dieren - laboratoriummuizen - ontdekte ik dat verschillende lichtomstandigheden hen fysiek kunnen beïnvloeden. Niet alleen veroorzaakten de verschillende, veranderende belichtingen externe fysieke veranderingen; de verschillende soorten licht hadden een duidelijk effect op hun seksleven en levensduur….
...De sleutel tot dit alles leek voor mij te liggen in het simpele feit van het licht dat het menselijk oog binnenkomt. Ik vond veel dramatische voorbeelden van veranderingen in de gezondheid wanneer een zonnebril door een persoon werd gedragen - of weggenomen. Ik vond interessante verbeteringen in fysieke omstandigheden wanneer de mensen werden blootgesteld aan volledige spectrumverlichting of gedurende lange perioden werden blootgesteld aan natuurlijk zonlicht’.
De term ‘Mal-illumination’ komt van Dr. Ott!
Wat kun je zelf doen om meer ‘licht’ in je leven te brengen?
Hier volgen zeven tips:
Tip 1. Veel licht toevoegen. Naar buiten, of vaak op het balkon zitten, of in de tuin of het park
Tip 2. Minstens 45 min naar buiten, zonder zonnebril!
Tip 3: Wat zijn alternatieven voor de zonnebril?
– een hoed, zonnehoed, klep of pet. Ikzelf ga eigenlijk de deur niet uit zonder pet.
– in de schaduw gaan zitten
Tip 4: na de 45 minuten die je zonder zonnebril nodig hebt om voldoende lichtenergie op te nemen, kun je daarna, in bepaalde situaties, een kleurenbril op zetten. De gele mag je in het verkeer op en de oranje is prima als je op het strand of in het bos loopt.
Tip 5: Heb je oogproblemen en kun je misschien daardoor het licht niet goed verdragen: ook dan is een kleurenbril een betere optie dan een gewone zonnebril. Zo krijg je tenminste de kleurvoeding nog binnen. Denk bijvoorbeeld aan de groene kleurenbril, die werkt rustgevend op de ogen.
Tip 6: De goud/zilverfacet kristal op beide ogen leggen: zilver op het linkeroog en de goud op het linkeroog. Ontspant de ogen en daardoor wordt het licht beter opgenomen
Tip 7: Heb je zelf lichte klachten, zoals verkoudheid of hoofdpijn, of voel je je niet helemaal in evenwicht? Met een lichtsets kun je jezelf gemakkelijk behandelen. Kijk in ‘De Verborgen kracht van licht en kleur’, daar vind je vast een geschikte behandeling waarmee je jezelf de juiste lichtvoeding kunt geven en het natuurlijke licht - ritme in de cellen kunt herstellen.
Zo langzamerhand komt het ‘gewone’ leven weer op gang! En wat is het heerlijk ‘licht’ in deze tijd van het jaar.
Blijf gezond en veel plezier.
Neem contact op voor vragen!