Onze ogen zijn van het grootste belang: door lichtsignalen te ontvangen en te verwerken ontvangen we via onze ogen informatie over de vorm en kleur van de objecten in onze omgeving. Kleuren beïnvloeden de informatie die we in ons opnemen.
Kleuren spelen daarom een belangrijke rol in ons leven - zowel in termen van oriëntatie in tijd en ruimte als bij integratie in onze sociale en culturele omgeving.
Alle mensen, ongeacht uit welke cultuur ze afkomstig zijn, nemen de kleuren van de regenboog waar via dezelfde fysiologische mechanismen en reageren op een vergelijkbare manier op verschillende golflengten van licht. Er zijn wel culturele verschillen in de betekenis die aan een kleur wordt toegekend, al zijn ook daarin opmerkelijk veel overeenkomsten.
De kleuren van de dageraad, het geel van de zonnebloemen, het groen van de bladeren van de bomen en planten, brengen functionele reacties teweeg bij mensen. Ze dienen zo voor een optimale aanpassing aan de omgeving.
Daarom is het gemakkelijk te begrijpen dat kleuren niet alleen een effect hebben op de ons geestelijk welzijn, maar ook op onze stofwisseling en hormonale balans. Veel vegetatieve functies, dus lichamelijke processen waar we niet bewust voor hoeven te zorgen, reageren op specifieke manieren op kleuren.
Binnen de kleurenpunctuur maken we gebruik van de huid als ingang voor het opnemen van de kleur- en lichtimpuls. De huid is tenslotte ons grootste gevoelsorgaan. Ter ondersteuning thuis kunnen de kleurenbrillen helpen om de kleuren via de ogen binnen te laten komen
In het oude China werd geel gezien als kleur van het geluk. Ook de keizers gebruikten deze kleur in hun gewaden.
In de Tour de France is de gele trui verbonden met de trui die leiders in een bepaald klassement mogen dragen. En mij valt weer op dat ook veel wielrenners een gele bril dragen. Niet omdat het zo mooi past bij die gele trui, maar omdat het helderheid in het hoofd geeft en ze de juiste beslissingen kunnen nemen en helder overzicht hebben. Je kunt je toch niet voorstellen dat ze een violette bril dragen...
Je zou kunnen zeggen dat de kleur geel bijdraagt om zelf net zo zonnig te worden als de kleur geel: licht, helder en vrolijk, optimistisch en vol zelfvertrouwen. Vaak helpt geel je om meer opofferingsgezind, ordelijk en gedisciplineerd te zijn.
Alles draait om evenwicht en mocht je het gevoel hebben dat je teveel potjes tegelijkertijd op het vuur hebt staan, maar aan het rennen bent en teveel dingen tegelijkertijd wilt doen, dan kun je beter iets minderen met geel. Bijvoorbeeld in je kleding en de kleur in je omgeving of misschien ga je toch die kanariegele keukenwand in een iets lichtere tint verven. Zoek je een tegenwicht tegen te veel geel in je leven, zet dan de violette bril een tijdje op. Dat kalmeert en geeft rust als je geestelijk te veel impulsen hebt gekregen.
Binnen de kleurenpunctuur speelt geel een belangrijke rol bij de behandeling van spijsverteringsklachten. Geel stimuleert de vorming van maagsappen, ondersteunt de klieractiviteit en werkt versterkend op het zenuwstelsel en op het lymfesysteem.
Hier een aantal tips voor het gebruik van de kleur geel.
Tip 1. Gebruik een gele bril als je je wilt concentreren of je ogen wilt ontspannen. Je kunt hem ook gebruiken om je beter te kunnen concentreren tijdens studie. Goed voor scholieren en studenten. En: ook ouderen die vergeetachtig worden, kunnen hier baat bij hebben. De bril activeert de hersenen en helpt je om de zaken helder te zien. Je verbetert zo je concentratie en tegelijkertijd ontspant geel je ogen.
Tip 2. De gele bril kan goed tijdens het autorijden worden gebruikt en omdat het donkere regenseizoen er weer aan komt: deze bril zorgt dat je beter de weg kunt zien in het donker en dat je minder last hebt van de schitteringen van de autolichten van tegenliggers. De Computerbril Lite is hier ook geschikt voor en voor brildragers is er de Clip-on Lite. Ik ken mensen die er inmiddels twee hebben: één voor bij de pc en één in de auto
Tip 3. Wil je je cliënten laten profiteren van het zonnige karakter van geel? Laat ze dan ook eens de gele kleurenbril opzetten. Dat heeft een direct effect op hun vitaliteit. Dat geldt natuurlijk ook voor jezelf. De gele bril zorgt ervoor dat ze weer zin krijgen in het leven en tovert direct een glimlach op hun gezicht. Als laatste nog een aanvulling: die Tour de France fietsers dragen niet voor niets een gele (of oranje) bril: het stimuleert en activeert en ze zijn daarom heel goed als sportbril te gebruiken.
Tip 4: Maagklachten door een niet voldoende aanmaak van spijsverteringssappen, los je op door het gebied van de maag te behandelen met geel. Je lichtset kan hier goede diensten bewijzen en je behandelt de gehele maagstreek met geel. Heb je de Wilde-kruidenolie Relax: gebruik die dan ook. Is (langdurige) spanning mede de oorzaak van deze maagklachten, dan kun je ook met blauw behandelen. Of je wisselt het af: de ene dag blauw en de andere dag geel.
Tip 5: Emotionele helderheid: behandel het punt voor het Limbisch systeem. Dit is het deel van de hersenen dat belangrijk is voor verwerking van emotionele stress. Dat is vooral in deze tijd actueel nu veel mensen zich zorgen maken over de toekomst. Niet eens zo zeer misschien de zorg of je wel of niet ziek wordt, maar de gevolgen van minder of geen werk. Dit punt ligt op het voorhoofd, 1 vingerbreedte boven de verbindingslijn van de wenkbrauwen, op de middenlijn. 30 sec met geel behandelen. Ook heel goed bij (beginnende) vergeetachtigheid!
Tip 6: Emotioneel evenwicht: dit is het punt voor de hersenbalk, zodat de verbinding tussen de linker- en rechterhersenhelft weer hersteld wordt. Ook dit punt 30 sec in geel instralen en het ligt onder de neus, precies in het midden tussen de bovenlip en onderkant neus.
Tip 7: De punten die ik noemde bij Tip 5 en 6, komen uit het werkboek van Module 1 van de opleiding Kleurenpunctuur voor Therapeuten. Op 19 en 20 september geef ik deze module en je leert daarin nog veel meer over de werking van kleur en licht.
Neem contact op voor vragen!