De oranje bladeren in het bos zetten me aan tot het schrijven van dit artikel over de kleur oranje en de positieve werking van oranje licht. Telkens opnieuw maak ik in de praktijk mee, hoe licht en kleur het verschil kunnen maken tussen een ‘gewone’ dag of een ‘lichte’, ‘zonnige’ of ‘kleurige’, ‘bijzondere’ dag.
In onze taal hebben we nogal wat kleur en licht uitspraken:
– Laat je licht er eens over schijnen
– Iets aan het licht brengen
– Er gaat me een lichtje op
– Ik voel me lichter.
Zo ook in mijn praktijk.
Mw. M. komt voor het eerst en beschrijft dat ze elk najaar last heeft van de zgn. ‘herfstdip’. De afgelopen jaren waren dit haar klachten:
– last van slechter slapen,
– gaat meer suiker en koolhydraten eten met als gevolg: gewichtstoename, terwijl het ‘de hele zomer zo goed gaat!’
– kan nergens meer een lichtpuntje vinden…
– de dagen voelen grijs en grauw
– voelt zich sloom en uitgeput
Normaliter gaat ze elk jaar in december of januari een paar weken naar de zon en het idee dat het dit jaar niet kan vanwege de Corona geeft haar nu al een depressie, zoals ze zelf zegt.
Hoe ‘donker’ haar gevoel is, beschreef ze zo: ‘Ik heb het gevoel dat ik nu onder een deken weg wil kruipen en in april wil wakker wil worden’.
En wat ze ook heel erg vond: ze voelde zich niet begrepen door haar omgeving.
Wat is er mogelijk aan de hand?
In Canada zijn onderzoeken gedaan* waarbij is aangetoond dat een bepaald eiwit in activiteit varieert in de verschillende seizoenen, en daarmee de stemmingen beïnvloedt.
Dit eiwit wordt gecontroleerd door licht en is veel actiever in de donkerder jaargetijden dan in de zomer en het voorjaar. Het transporteert het hormoon serotonine en zorgt ervoor dat dit niet voldoende aanwezig is in de hersenen.
In het voorjaar, als er meer licht is, wordt dit eiwit minder actief en is de serotonine weer in gewone hoeveelheden aanwezig in de hersenen. En de mensen voelen zich eigenlijk van de ene dag op de andere weer beter en gelukkiger.
Als iemand hiervoor een genetische aanleg heeft of gevoelig is voor de werking van dit eiwit, dan is dat heel vervelend natuurlijk.
In het onderzoek in Canada kwam dit bij ongeveer 5% van de mensen voor. En vandaar dat relatief veel mensen last hebben van de 'herfstblues', 'winterdip' of wat voor namen er ook maar voor zijn.
Het verband tussen serotonine en melatonine is dat de hoeveelheid serotonine die aangemaakt wordt in de dag, bepaalt hoeveel melatonine er aangemaakt wordt als het weer donker wordt. Deze twee aandoeningen, herfst dip en slaapproblemen, komen dan ook vaak samen voor.
Hetzelfde onderzoek wijst uit dat serotonine ook in de winter genoeg aangemaakt kan worden, want dat eiwit kan ook in de donkere maanden minder geactiveerd worden door het aan meer licht bloot te stellen.
Of Mw. M. deze genetische aanleg heeft, weet ik niet en zijzelf heeft geen zin om het uit te zoeken. Alleen al het feit dat ik haar dit verhaal vertelde, fleurde haar al op.
En natuurlijk heb ik haar behandeld. Ze heeft een lichtset en een oranje bril aangeschaft en gaat zich elke dag ‘lichtvoeding’ geven, in eerste instantie alleen voor deze donkere maanden.
Wat gaf ik haar als huiswerk mee?
1 – Binnen de kleurenpunctuur kennen we punten voor de pijnappelklier. De bekendste is het punt op het voorhoofd – ‘het derde oog’ punt. Zij gaat dat elke dag met violet bestralen. Er zijn nog meer mogelijkheden en daarvan heb ik er ook nog een paar mee gegeven als huiswerk. Het voelt te ver om dat hier uit te leggen, ook al omdat het niet voor iedereen geschikt is. In de opleiding leer je deze behandelingen wel.
2 – De oranje bril. Zoals je wel weet, is oranje de kleur van de vreugde. Ondanks die prachtige bomen en bladeren nu in al deze mooie herfstkleuren, kon Mw. M. er geen vreugde aan beleven.
De herfst gaf haar alleen vervelende associaties. Ik heb haar alle kleurenbrillen laten opzetten, zodat ze zelf kon ervaren, welke haar het beste gevoel gaf. Dat was de oranje bril. Het had ook de gele kunnen zijn. Deze mag ze elke dag zo’n 2x 20 min op, kan zowel binnen als buiten.
3 – Nog een oranje zone: de zone van de vreugde, met de Wilde-kruidenolie Relax. Ze had al een flesje van deze olie gekregen van een vriendin en zo was ze ook via die vriendin bij me gekomen. Deze zone ligt aan de binnenkant van de polsen en elke ochtend en avond een druppeltje olie helpt beter te slapen, mooier te dromen en lichter de dag te beleven.
4 - Naar buiten, zelfs op de bewolkte dagen. In de ochtend zoveel mogelijk licht binnen zien te krijgen. Dat stimuleert de aanmaak van serotonine en maakt al dat iemand zich blijer voelt, genoeg voor de hele dag. Die hoeveelheid serotonine helpt dan ook weer de melatonine aanmaak om beter in slaap te vallen.
5 – Voeding nemen die de aanmaak van serotonine stimuleert. Dat is bijvoorbeeld vis, zoals zalm. Voor vegetariërs, neem extra noten en koolzaadolie. Het gaat om het extra toevoegen van omega 3 vetzuren. Laat eventueel de vitamine D nakijken.
6. Beweging. Alle reguliere en complementaire gezondheidswerkers raden het aan: lichaamsbeweging doet wonderen. Ook dit zorgt voor een 'goed gevoel', en jawel: aangetoond is dat het serotonine niveau in de hersenen omhoog gaat. En bovendien word je er fitter van, je lichaam wordt goed doorbloed en afvalstoffen worden snel afgebroken.
7. Over een maand hebben we een nieuwe afspraak en dan pas ik het behandelplan aan, indien nodig. Een van de opmerkingen die me bij is gebleven, wat ze vertelde na de behandeling: dat het leek ‘alsof het licht aangegaan was in haar hoofd’.
* www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673349/
Wil je deze toekomst gerichte, helende kennis leren? Download hier de studiegids.
Neem contact op voor vragen!