Purper als Koninklijke Kleur

Binnen de kleurenpunctuur is purper een van de zielsgeestkleuren. De kleur bestaat uit violet en rood. Violet bestaat op zijn beurt uit de primaire kleuren rood en blauw. Purper beschikt dan ook over de eigenschappen van deze beide kleuren, met een nadruk op het effect van rood. Het is daarmee een combinatie van het kalmerende blauw en een dubbele hoeveelheid hartstochtelijk rood.

Purper is zowel ernstig als lief
De combinatie rood/blauw maakt dat purper enerzijds een verheven uitstraling heeft en anderzijds charmant en lieftallig over kan komen. Een oprecht (w)aardige kleur!

Purper heerst over ons denken en geeft zuiver inzicht. In tegenstelling tot ons gebruikelijke denken, dat soms meer piekeren is en oordelend over onszelf en anderen.

Zoals je in mijn artikel over violet hebt kunnen lezen, is violet de kleur van de inspiratie en creativiteit. Het verschil tussen violet en purper is, dat hier wat meer rood in zit, en dat heeft daadkracht tot gevolg. Heb je prachtige, mooie inspiratie en spirituele doelen en het lukt je niet deze om te zetten in actie en ‘handelen naar’, gebruik dan eens purper.

Zielsgeestkleur
Samen met licht turquoise, roze en lichtgroen behoort purper tot de zogenoemde zielsgeestkleuren. Dat wil zeggen dat deze kleuren positief inwerken op de verbinding tussen ziel en geest. Binnen de kleurenpunctuur gebruik je deze kleuren om helderheid te creëren in het diepe onderbewustzijn. Door dat te doen kunnen lang sluimerende innerlijke conflicten opgelost worden, die vaak oorzaak zijn van (chronische) lichamelijke klachten.

Tijdens een kleurenpunctuurbehandeling worden purper en lichtgroen vaak aanvullend op elkaar gebruikt. Purper is namelijk complementair met lichtgroen, zoals ook rood en groen dat zijn. Purper staat voor het mannelijke (yang) en lichtgroen voor het vrouwelijke (yin) op het niveau van ziel/geest. Rood en groen staan resp. voor het mannelijke en het vrouwelijke op lichaamsniveau.

Wanneer gebruik je purper?
Gebruik purper wanneer je ziet dat je cliënt worstelt met vastgelopen gedachtenpatronen. De kleur zorgt ook voor meer weerbaarheid voor invloeden van buitenaf. Door purper kun je je weer verbinden met de diepste lagen van je ‘zijn’.

Speciale lichtsets
De kleur purper is – net als de andere zielsgeestkleuren licht turquoise, roze en lichtgroen – niet opgenomen in de standaard lichtsets voor kleurentherapie. Ben je therapeut en wil je je cliënten toch laten profiteren van de heilzame werking van deze vier bijzondere kleuren? Dan kun je kiezen voor een aparte lichtset waarin de gebogen glasstaafjes van de vier zielsgeestkleuren zijn opgenomen.

Purper in kristaltherapie
Binnen de kristaltherapie volgens Peter Mandel wordt veel gebruik gemaakt van het helende purper. Kristaltherapie met zielsgeestkleuren versterkt je zelfgenezend vermogen en zorgt voor diepe ontspanning. De facetgeslepen elementkristallen werken elk in op een specifieke zone van je lichaam.

Purper gekleurd licht op lichamelijk niveau geeft jou of je cliënt dat zetje dat nodig is om ideeën ten uitvoer te gaan brengen.

En op het niveau van het gevoel: inspiratie die lichaam en ziel één laat worden. Dwz.: een win-win-win situatie creërend: goed voor de omgeving, goed voor jezelf op zowel lichamelijk als spiritueel niveau.

En waar komt dat Koninklijke dan vandaan? In oude tijden werd deze kleurstof gewonnen uit een bijzondere slak. Dat was heel duur en alleen koningen, adel en rijke kerkelijke leiders konden deze kleurstof betalen om hun mantels van te laten maken.
Tegenwoordig kunnen we allemaal gebruik maken van deze kleur om onze innerlijke koninklijke wijsheid tot bloei te laten komen.

Hoe doe je dit:

1 – Voel je je aangetrokken tot deze kleur? Het elementfacetkristal Purper kan in een hanger en deze kun je dan altijd bij je dragen, als ‘helend, inspirerend sieraad’.

2 – Heb je de zielsgeestkleurenset? Ga dan eens mediteren op en met de kleur purper. In de avond, al het licht uit doen en dan je lichtpen met het purper glasstaafje erin aanzetten. En met zachte ogen laat je deze kleur op je inwerken.

3 – Heb je geen lichtset? Doe dan hetzelfde als bij punt 2, maar neem een mooi stukje purper stof of verf een papier in jouw favoriete kleur purper, en laat dat, met op de achtergrond een zachte lamp, op je inwerken.

4 – In je omgeving iets van deze kleur inbrengen: een vaas, een bos tulpen of andere bloemen, een mooie kaars: er is zoveel kleurenrijkdom mogelijk.

5 – Wil je aan de slag met de zielsgeestkleurenbehandelingen: dit zijn twee boeken waar veel behandelingen met deze kleuren in staan:
Compendium of Ophtalmotrope Genetic Therapy, dit boek is er in het Duits of Engels
Energy Psychology using light and color, door Manohar Croke.

Kleurenpunctuur6 – In alle Kristalschijven van Peter Mandel zijn de vier zielsgeestkleuren verwerkt. Als je de brochure van de Elementenschijf nog eens bestudeert, zie je bij purper staan dat het symbolisch hoort bij het element Vuur.
Positie: het middelpunt ligt op het midden van het borstbeen
Richting: purper ligt boven
De zone van het vuur vinden we precies in het midden van het borstbeen.
Symbolisch zetelt hier de vrijheid van de mens, als hij rechtop (oprecht) zijn levenspad bewandelt. Is hij ‘gebogen’ en/of ‘ineengedoken’, dan is hij niet vrij en daarmee droogt zijn levenskracht op, die vooral met het element vuur is verbonden.

Ik wens je een Koninklijke ervaring toe!

Wil je meer leren? Neem contact met me op hoe dat voor jou het beste vorm gegeven kan worden of download hier de Studiegids.

Purper als Koninklijke Kleur