Verlichtend roze

Je kent de uitspraken wel: ‘Zij zit op een roze wolk’ en ‘Hij bekijkt alles door een roze bril’.
Nu ik de roze bril letterlijk af en toe draag, is het me helemaal duidelijk: heerlijk!

Het is wonderlijk hoe zo’n kleur zoveel invloed op een stemming kan hebben. Roze doet dat zo duidelijk en direct.

KleurenpunctuurRoze staat voor:
- zachtheid,
- vrouwelijkheid
- warmhartigheid,
- acceptatie,
- onvoorwaardelijke liefde - zonder dat er een dienst tegenover hoeft te staan.

Binnen de kleurenpsychologie blijkt roze tegenwoordig gebruikt te worden om muren van ruimtes in deze tint te verven, vooral als er ontspanning nodig is. Een experiment in een Amerikaanse gevangenis wees uit, dat agressie van gevangenen aantoonbaar verminderde, als ze in deze roze geschilderde ruimte kwamen. Dat effect trad al op na 15 minuten!
Ook in psychiatrische instellingen worden sommige ruimtes nu roze geverfd. Op scholen voor hyperactieve kinderen wordt er inmiddels ook met deze kleur geëxperimenteerd.
Kijk eens in je huis (en in je kledingkast!) waar je met roze een andere sfeer kunt creëren, rust, zachtheid en warmte kunt brengen.

Roze voor een nieuw begin
De belangrijkste waarde van roze is daarmee genoemd, want roze staat voor een nieuwe start in het leven. Een waardige afsluiting dus van deze artikelenreeks!
We staan aan het begin van wat voor velen een nieuw seizoen gaat worden. Ook voor mij, zo na de versoepeling van de lockdown, want als natuurgeneeskundigen mogen we weer aan het werk en mijn praktijk is weer open.

Zielsgeestkleuren
Samen met licht turquoise, purper en lichtgroen behoort roze tot de zogenoemde zielsgeestkleuren. Dat wil zeggen dat deze kleuren positief inwerken op de verbinding tussen ziel en geest. Binnen de kleurenpunctuur gebruik je deze kleuren om helderheid te creëren in het diepe onderbewustzijn. Door dat te doen kunnen lang sluimerende innerlijke conflicten opgelost worden, die vaak oorzaak zijn van (chronische) lichamelijke klachten.

Wanneer gebruik je roze?
Gebruik roze wanneer je cliënt er open voor staat om de diepere lagen van haar of zijn geest te onderzoeken. Met roze kan de essentie van ieders individuele levensprogramma bereikt worden. Je kunt bijvoorbeeld antwoord krijgen op de vraag ‘waarom ben ik hier op aarde?’.

Hoe doe je dit:

 1. Heb je behoefte aan verdieping in je leven en zoek je antwoord op levensvragen, maar wil je dat op een zachte en liefdevolle manier bereiken? Dan kun je kiezen voor de roze bril.
  Ook erg handig als je af en toe last hebt van haast, onrust en je het contact met je hart wilt herstellen.
 2. Heb je geen lichtset: neem een Rozenkwartsbol en doe de Rozenkwarts-meditatie. Plaats de bol op het midden van het voorhoofd, voor 10-30 seconden. Daarna: op het achterhoofd, het acupunctuurpunt GV 19. Ook 10-30 sec. We kennen deze twee punten/zones om het hoofd te ontkrampen; of het nu van hoofdpijn-kramp is, of omdat je steeds loopt te piekeren en je geen rust in je hoofd krijgt. De rozenkwartsbol geeft je de ontspanning die je nodig hebt, zonder oordelen over goed of fout.
 3. Een ‘roze’ zone is het acupunctuurpunt Maag 41. Dit punt ligt de knik van de enkel, tussen de pezen, aan de voorkant van de voet. Heb je roze in je lichtset: gebruik dit punt eens bij je cliënten die onrustig zijn, zonder dat ze weten waardoor die onrust veroorzaakt wordt.
  Heb je geen lichtset met zielsgeestkleuren, en je wilt aan de slag met dit soort onrust: een beetje Wilde-kruidenolie Relax op dit punt voor het slapen gaan, kan je ook heel goed helpen.
 4. De kleur roze is de kleur van de Liefde: wat mooi om dan ook de Hartschijf te kunnen inzetten. In de brochure staat deze tekst: ‘Het menselijk hart staat symbool voor gewaarwordingen en gevoelens. Een warm hart, hartelijkheid, toewijding die uit het hart komt en natuurlijk de liefde die ook diep in ons hart verankerd ligt’….’Door de ‘hartschijf’ op speciale zones van de huid te leggen wordt 'het licht en daamee de liefde' in onze cellen geraakt’.
 5. Wil je aan de slag met de zielsgeestkleurenbehandelingen: dit zijn twee boeken waar veel behandelingen met deze kleuren in staan:
  Compendium of Ophtalmotrope Genetic Therapy, dit boek is er in het Duits of Engels
  Energy Psychology using light and color, door Manohar Croke.

 Met de kleur roze eindigt mijn artikelenreeks over de kleuren die bij ons binnen de kleurenpunctuur worden gebruikt. Roze is de tiende en laatste kleur. Roze maakt daarmee als het ware de kleurencirkel rond en symboliseert door haar positie tevens het begin ervan.

En kijk hier nog even voor alle tijdelijke kortingen: boeken met 25% en lichtsets met 20% korting!

Wil je meer leren? Neem contact met me op hoe dat voor jou het beste vorm gegeven kan worden of download hier de Studiegids.

©2021 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Datum publicatie:. 8 mrt 2021

Verlichtend roze