Licht-reis door de chakra’s

Vaak krijg ik de vraag of kleurenpunctuur als kleur- en lichttherapie, ook een chakra therapie is. Het antwoord is ja en nee!

Chakra’s staan bekend als ‘wielen van energie’.
We weten vanuit de natuurkunde dat informatie gedragen wordt door energie.
Denk aan de analogie van je computer: zonder energie (elektriciteit, batterij) kan de informatie (software programma’s) niet gelezen en vrijgegeven worden.

Dit speelt ook bij de chakra’s: de ‘wielen van energie’ dragen de ‘informatie’. 

En welke informatie dan wel?
De toegang tot de informatie van binnen: dat is alles wat we hebben meegemaakt in ons leven en is opgeslagen in onze hersenen, ons zenuwstelsel, en tot op microniveau in alle cellen van onze weefsels en organen. Dit zijn zowel onze bewuste als on- en onderbewuste herinneringen.

En op macroniveau: buiten ons lichaam staat ons energie-informatieveld in contact met de kosmos en alles wat zich daar aan informatie bevindt. Onder dit informatieveld vallen zaken als: vochtigheid, droogte, warmte, kou, licht en donker. Maar ook de werking van de planeten, de zon en de sterren en alles wat zich tussen hemel en aarde bevindt.

De astrologie houdt zich hiermee bezig en of je er nu in gelooft of niet: denk alleen even aan de maanstanden: de invloed van volle maan op emoties (’lunatics’), de invloed van de maan op al het water op onze planeet: eb en vloed, en vergeet daarmee niet de eb en vloed van ons gevoelsleven.

Dat macroniveau van de kosmos is van invloed op ons microniveau.
Informatie is dat wat ons bewustzijn kan helpen inzicht te krijgen in het hoe en waarom van ons handelen, en uiteindelijk kunnen we uit alles wat we leren (=informatie) keuzes maken om ons levenspad goed te bewandelen.

De chakra’s zijn de wielen die de toevoer van energie reguleren om zo de informatie door te laten komen. Anders gezegd: welke pagina’s uit ons individuele levensboek gelezen kunnen worden om de komende hoofdstukken van ons levensboek anders te gaan schrijven (=patronen doorbreken). Bijvoorbeeld: je hoort in je hoofd steeds de stem van je vader die je zegt wat je moet doen. Dat is een pagina uit het verleden. Nu je dat beseft, kun je dat patroon doorbreken en naar je eigen innerlijke stem gaan luisteren.

En wat betreft je individuele levensboek: dat zijn niet alleen je herinneringen die je kunt teruglezen als in een boek. Het is in feite een levensfilm, want ook alle beelden zijn opgeslagen in je hoofd. En bij de levensfilm horen ook nog een geluidsband en iets wat de gewone filmwereld niet kent: een geur-verleden! Alles wat je zintuigen hebben meegemaakt, is ergens opgeslagen.

Zo kan in een bepaalde situatie de appeltaart-geur een trigger zijn voor een hele opening in je levensboek: je krijgt de film te zien, je ruikt, ziet en voelt weer hoe het was bij je oma in de keuken toen je vier jaar was.

De prettige herinneringen geven je een glimlach en de minder prettige herinneringen geven je een verkramping en het liefst sla je die bladzijde van het levensboek over.

Het vervelende is dat het lijkt alsof dat levensboek nu net elke keer weer opnieuw op dezelfde pagina openvalt en je keer op keer te maken krijgt met die zaken uit het verleden, die nog aandacht nodig hebben.

En wat heeft dit alles met kleurenpunctuur en chakra’s te maken vraag je je af?

Kleur en licht zijn twee componenten: licht is de energiefactor en de kleur wordt daardoor gedragen.

En kleur is de factor die de weg naar informatie opent en in het lichaam vrijmaakt. Hiermee zijn we beter instaat ons levensboek te lezen en te begrijpen.

Met elk punt dat we met ons gekleurde licht aanraken op de huid, raken we de chakra’s aan en daardoor gaat de informatie die opgeslagen is in de chakra’s stromen en tegelijkertijd gaat de energie stromen.

En dat niet alleen in de chakra’s, maar ook in de cellen en meridianen als het een acupunctuur punt is dat we behandeld hebben.

En waarom begon ik met te zeggen dat kleurenpunctuur niet een chakra therapie is?
De meeste chakra therapieën werken direct op de chakra’s, om deze te openen. Daarmee wordt vaak in het energieveld om het lichaam gewerkt. Dat doet de kleurenpunctuur niet. Wij gebruiken de huid als ingang, als onderdeel van het zintuig ‘voelen’, om zo indirect de informatiesluizen open te zetten. En daarmee indirect de chakra’s te stimuleren.

Hier wat tips om je chakra’s van licht te voorzien.

1 – Zorg voor alle kleuren van de regenboog in je omgeving. Ook je kleding!

2 – Neem elke dag van de week eens een andere kleur als je kleur-van-de-dag. Kleding, kleurenbril, eten, geur, en begin met rood. Noteer je gevoel van die dag, evenals: welke herinneringen komen er op (= welke bladzijde uit je levensboek herlees je?).

3 – De lente, de lente: doe er je voordeel mee en geniet van het licht en wie weet, kom je ook af en toe een mooie regenboog tegen

4 – In ‘De verbogen kracht van licht en kleur’, staat een behandeling om de vinger- en teentoppen van kleur te voorzien. Daarmee geef je jezelf een prachtig kleur-lichtbad en energie aan je hele lichaam, inclusief je chakra’s!

Kleurenpunctuur5 – Lees de brochure van ‘De schijf van de Elementen’ eens door. Hierin gaat Peter Mandel in op het begrip Informatie, zoals dat in de kosmos en de ruimte voorkomt en hoe wij als individuen ons daartoe verhouden.

6 – Afgezien van het belang van alle andere chakra’s, is het ‘derde oog’ of de pijnappelklier de directe verbinding naar de kosmos en ruimte. Activeer je pijnappelklier door een acupunctuurpunt te behandelen dat bekend staat als: Yin Trang (in sommige acupunctuur systemen ook bekend als Yin Tang). Het ligt tussen de wenkbrauwen. Je kunt het masseren of, als je een lichtset hebt, instralen met rood licht, 30 sec is voldoende. Je kunt ook het Energie Reflector Staafje ervoor gebruiken. Doe dit elke dag even, je voelt vast dat je er helder van wordt en meer focus krijgt.

En kijk hier nog even voor alle tijdelijke kortingen: boeken met 25% en lichtsets met 20% korting!

Wil je meer leren? Neem contact met me op hoe dat voor jou het beste vorm gegeven kan worden of download hier de Studiegids.

©2021 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Datum publicatie:. 3 apr 2021

Licht-reis door de chakra’s