Licht en kleur voor je hormoonhuishouding

Wat gaat er nu precies vooraf aan een lichamelijke klacht? Dat was de vraag die Peter Mandel en anderen zich jaren geleden stelden. Waar en hoe is het evenwicht verstoord geraakt?

Binnen de theorie van de kleurenpunctuur spreken we over het niveau van coördinatie.

En daarmee wordt de werking van de hersenen bedoeld. De verschillende onderdelen van de hersenen noemt Peter Mandel ‘De Raad van Zeven’. Het zijn belangrijke hersenstructuren en systemen die onderling zeer nauwkeurig op elkaars werking zijn afgesteld.

Raad van zevenDeze ‘raad van zeven’ bestaat uit:
– Hypofyse
– Hypothalamus
– Corpus collosum (= hersenbalk)
– Limbisch systeem
– Pijnappelklier
– Thalamus
– Medulla oblongata (=verlengde ruggenmerg)

 Is er in de onderlinge coördinatie van deze zeven bestuurders iets verstoord, dan heeft dat directe gevolgen voor de werking van het lichaam en zo kunnen gemakkelijk lichamelijke klachten ontstaan met ziekte als gevolg.

Anders gezegd

Als je kunt zorgen dat deze hersenstructuren goed op elkaar zijn afgestemd en optimaal samenwerken, dan heb je het eerste niveau van heling al bereikt en kun je klachten verminderen of voorkomen.

Coördinatie

Alle behandelingen die daarop inwerken vallen onder de noemer ‘coördinatie-behandelingen’. We hebben er een hele serie van. De bekendste twee zijn Coördinatie 1 en 2.

Ik wil beginnen bij de eerste van deze ‘Raad van zeven’: de hypofyse.

Er zullen maar weinig mensen naar je praktijk komen met de hulpvraag: ’Ik heb last van mijn hypofyse’ (tenzij ze een aandoening hebben die daar direct mee te maken heeft en dan lopen ze ook veelal al bij een specialist).

Je krijgt wel veel mensen die komen met klachten als:
– ‘Mijn menstruatiecyclus is verstoord’
– ‘Ik heb last van (emotionele) stress’
– ‘Kun je me helpen met mijn schildklierafwijking?’
– ‘We willen graag kinderen, alles is onderzocht en we hebben geen fysieke afwijkingen en toch lukt het niet’.

Wat doet de hypofyse nu precies?
Medisch gezien produceert de hypofyse een aantal hormonen die weer de functie van andere (hormoon producerende) klieren reguleren.

Zo is een bekende functie die van het TSH hormoon, voor de regulatie van de schildklier.

Binnen de kleurenpunctuur zeggen we:
– Het is een schakelstation van het hormonale (inwendige secretie) systeem.
– Een schakelstation voor het gevoel
– Zorgt voor uitwisseling van informatie met het totale systeem van organen en hormoonsecretie

En in deze laatste twee zit het ‘m nu: ‘schakelstation van het gevoel’ en ‘uitwisseling van informatie’.

Alles wat we voelen, heeft invloed op de werking van de hypofyse. Bij een stressgevoel van binnen, kan dit, via de hormonen, directe gevolgen hebben voor bijv. de werking van de bijnieren.

Het kan je hypofyse helpen, als je beter met stress om kunt gaan. En omgekeerd: als je hypofyse optimaal functioneert, ben je veel beter in staat om met stress om te gaan.

De gevolgen kunnen direct merkbaar zijn in de lichamelijke situatie:
– De menstruatiecyclus regelt zich en je cliënten hebben geen PMS, buikpijn of andere gerelateerde klachten meer
– Je cliënten beschrijven: ‘Ineens kan ik veel beter mijn grenzen aangeven en heb ik veel minder last van (emotionele) stress’.
– ‘Ik heb net kunnen voorkomen dat ik aan een schildklier medicijn moest, zat op de grens van afwijkingen in het bloed en nu is het weer goed. En het allerbelangrijkste hiermee: ik voel me zoveel minder moe!’
– ‘Ik ben zwanger!’

Dit soort feedback krijg ik, maar ik moet erbij zeggen: dit is niet met één behandeling te bereiken. Er zijn een aantal behandelingen nodig om het hormonale evenwicht te herstellen en de cliënt kan daaraan meewerken door de behandelingen met de lichtset dagelijks thuis te doen. Dan is er echt veel mogelijk. Natuurlijk krijg je in de opleiding Kleurenpunctuur voor Therapeuten nog veel meer mogelijkheden en meer uitgebreide achtergrondinformatie.

Hieronder wat tips om met kleurenpunctuur de hypofyse positief te beïnvloeden.

  1. Op blz. 49 van De verborgen kracht van licht en kleur’, staan de behandelingen Coördinatie 1 en 2. Het mooie van deze behandelingen is dat deze ook zo goed bij kinderen zijn in te zetten en kinderen reageren hier heel snel en positief op.
  2. Het acupunctuurpunt Blaas 1, in de ooghoeken, is voor ons een echt Hypofysepunt, en we behandelen dit complementair met blauw en oranje.
  3. Hetzelfde voor het acupunctuurpunt Maag 1, net onder de oogpupillen, op het jukbeen.
    Zeker als je hier ‘wallen’ ziet, of andere huidonregelmatigheden, is de achtergrond een niet-optimaal werkende hypofyse. Dubbel plezier: inwendig een meer ontspannen gevoel en uitwendig een meer ontspannen gezicht. Dezelfde kleuren als bij Blaas 1.
  4. Kleurenpunctuur Vanuit de voetreflexzone therapie gezien is het midden van de grote teen een hypofysepunt. Masseer dit punt en doe er voor het slapen gaan een klein beetje Wilde-kruidenolie Relax op. Ook hier zien we een dubbelfunctie: de hypofyse werkt beter en daarmee is ook een diepere, meer ontspannen slaap mogelijk met mooie dromen.
  5. Heb je geen lichtset: masseer dan al deze punten en zones met het Energie Reflector Staafje
  6. Kijk eens op https://esogetics.edudip.com/webinars/ hier staan veel gratis webinars.
  7. Als we het hebben over coördinatie, denk dan ook aan dansen! Samen met inspirerende muziek is dansen heel erg goed voor je emotionele evenwicht en geeft daarmee de aanzet tot harmonie op veel niveaus!

Wil je meer leren? Neem contact met me op hoe dat voor jou het beste vorm gegeven kan worden of download hier de Studiegids.

©2021 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Licht en kleur voor je hormoonhuishouding