Licht en kleur voor een optimistische kijk op je leven

Deze keer beschrijf ik de Pijnappelklier als onderdeel van de ‘Raad van zeven’. Deze wil niets liever dan jou een zonnige kijk op je leven geven...

In een van mijn vorige nieuwsbrieven heb ik je al kennis laten maken met de ‘raad van zeven’.

Onder invloed van zonlicht is de pijnappelklier betrokken bij de aanmaak van serotonine.
Dit wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Eigenlijk is het geen hormoon, maar een neurotransmitter. Een neurotransmitter is een overdrachtsstof die zorgt voor een signaaloverdracht tussen zenuwcellen in de hersenen. Deze neuronen kunnen op zo’n manier (beter) met elkaar communiceren.

Serotonine heeft de volgende functies:
– Geeft je een gevoel van tevredenheid
– Is de basis van het slaaphormoon melatonine
– Speelt een belangrijke rol bij het reguleren van het geheugen (voorkomen van ouderdomsgeheugen-klachten!)
– Is betrokken bij tal van leer processen
– Zorgt voor een gezonde, evenwichtige eetlust
– Helpt de bloeddruk te reguleren
– Helpt de lichaamstemperatuur te reguleren.

Als bonus krijg je dan een betere slaap en dat heeft directe gevolgen voor je functioneren overdag:
– Je bent fitter en dat voel je ook
– Je bent creatiever
– Tijdens de droomfase van de slaap worden je hersenen schoongespoeld door hersen-lymfevocht en dat helpt dat je de volgende dag heldere beslissingen kunt nemen en meer inspiratie hebt.
– De pijnappelklier wordt ook wel ‘het derde oog’ genoemd: hiermee kun je letterlijk beter zien in het donker en misschien nog belangrijker: je intuïtie en voorstellingsvermogen worden sterker
– Je bewustzijn verruimt zich.

Dus: als je een gezonde pijnappelklier hebt, reguleer je al heel veel!
Natuurlijk daglicht is de goedkoopste vorm om geheel gratis je pijnappelklier te voeden.

Behalve de zon zijn er meer manieren om serotonine aan te maken:

– Lichaamsbeweging in het algemeen: of je nu van zwemmen, fietsen of hardlopen houdt: al deze activiteiten helpen je serotonine aanmaak. Natuurlijk is het dan nog beter, als je dit buiten doet… zelfs op een bewolkte dag.
– Meditatie: zit stil en doe niets… Helemaal mooi als je dit buiten doet. Zo activeer je je ‘derde oog’ en je bewustzijn. Vanuit rust zie je helder wat jouw levensweg is.
– In de natuur zijn. En vroeger werden we er raar op aangekeken, maar inmiddels is het gelukkig algemeen geaccepteerd: communiceer met bomen, planten, dieren, water, lucht. Luister, ruik, kijk en voel de boodschappen van wat ze jou te zeggen hebben.

Hieronder mijn tips om met kleurenpunctuur de pijnappelklier positief te beïnvloeden.

 1. In een van mijn vorige nieuwsbrieven heb ik uitgebreid over de pijnappelklier en slaap geschreven
 2. Vermijd al het bewerkte voedsel. Alles waar chemische en onnatuurlijke bestanddelen aan zijn toegevoegd: niet eten! Met kleurenpunctuur kun je dit proces van reiniging verder ondersteunen met detox behandelingen: kijk op blz. 41 van het boek: ‘De verborgen kracht van licht en kleur’
 3. Het is zomer en geniet ervan: buiten fietsen, wandelen en zwemmen en bewegen of gewoon stil Zijn.
 4. Yin Trang of in sommige TCM systemen wordt het Yin Tang genoemd, is hèt punt voor de pijnappelklier. Dit punt kun je met meerdere kleuren behandelen, afhankelijk van wat je wilt bereiken:
  - Violet om je meditatie te versterken
  - Oranje als je je neerslachtig voelt
  - Blauw om onrustige gedachtes en piekeren te kalmeren
  - Turquoise als je huidproblemen hebt.
  Let op: maximaal één kleur per dag! 30 sec per punt.
 5. Heb je geen lichtset: investeer in het Informatie Energie Reflector Staafje en masseer daar dit punt mee. Het woord Informatie van dit staafje slaat op het kristal, waarmee de communicatie (=informatie uitwisseling!) tussen de punten en daarmee cellen wordt gestimuleerd. Je kunt elk punt op het lichaam er mee behandelen. Heb je het bijbehorende boekje, dan kom je vanzelf op meer ideeën.
 6. Bescherm je ogen (en hiermee je natuurlijke bioritme) met een computerblauwlichtbeschermbril. Deze maand nog met kortingen!
 7. Hoe vreugdevoller je bent, hoe makkelijker de dagen verlopen voor je. De ‘zone van de vreugde’ op de binnenkant van beide polsen is niet voor niets de meest ingezette zone voor het gebruik met de Wilde-kruidenolie Relax. De kleur die erbij hoort, hoe kan het ook anders: vrolijk oranje!
 8. Zaterdag 4 september geef ik de online workshop ‘De verborgen kracht van licht en kleur’. Een dag vol met allerlei aanvullende tips over licht en kleur en de invloed ervan op ons welzijn.

Voor andere workshops: Neem contact met me op hoe dat voor jou het beste vorm gegeven kan worden of download hier de Studiegids.

©2021 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Licht en kleur voor een optimistische kijk op je leven