Licht en kleur voor heldere concentratie

Een helder hoofd! Binnenkort zijn de vakanties voorbij en begint het werk of de studie weer. Fijn als je dan helder kunt voelen en denken.

En dan dit: ‘Hoe komt het toch dat ik de ene dag heel helder in mijn hoofd ben en de andere dag lijkt het wel vol met watten te zitten?’. Deze vraag kreeg ik recentelijk van een cliënte.

In een van mijn vorige nieuwsbrieven heb ik je kennis laten maken met de ‘Raad van zeven’.

Vandaag ga ik het hebben over de hersenbalk, een van deze zeven ‘Wijzen’.

Onze hersenen zijn één groot gegevens verwerkend systeem en alles draait om de verbindingen van deze in- en uitgaande signalen.
Je kunt je voorstellen dat het begint met het ontvangen van deze boodschappen.
Vervolgens moeten die worden verwerkt.
En daarna komt er de output: wat wil je dat er gaat gebeuren?

Bij het ontvangen van de gegevens, spelen de zintuigen de belangrijkste rol:
ogen: je leest en tegelijkertijd wordt de informatie verwerkt
je luistert naar iemand en ook dan verwerk je wat je hoort
je gevoelszintuig lijkt hierbij niet zo van invloed, maar dat is schijn...

Je linker hersenhelft verwerkt de informatie op een rationeel, logisch niveau. Erg handig om praktische dingen te regelen als de dagelijkse boodschappen voor het eten of het begrijpen van hoe een mobiele telefoon werkt.
Je rechter hersenhelft verwerkt de informatie op een gevoelsniveau.
Hierbij komt de vraag op: klopt het wel wat iemand zegt? Je ‘voelt aan’, of er iets niet klopt in wat je hoort en/of ziet en je rationele kant gaat aan de slag om te begrijpen, wat er eventueel wel of niet klopt. En vervolgens komt dan de twijfel op:
– ‘Heb ik het wel goed gevoeld?’
- ‘Kan ik wel vertrouwen op wat ik voel?’
- ‘Nee, het kan niet waar zijn wat ik voel!’

Bij sommige mensen is de linker hersenhelft dominant. Het rationele, logische denken heeft de overhand en ze kunnen moeilijk bij hun gevoel komen, zijn 'droog', rechtlijnig en star. In positieve zin zien we hier briljante wetenschappers, computerdeskundigen en strategen.
Als de rechter hersenhelft domineert, laten mensen zich meeslepen door gevoelens en zintuiglijke indrukken. Ze laten zich bijvoorbeeld door angst of 'blinde' woede leiden en luisteren niet naar redelijke argumenten. Maar ook kunnen ze heel gevoelig en kunstzinnig zijn, artistiek of muzikaal begaafd en daar helemaal in opgaan.

De functie van de hersenbalk is om de twee hersenhelften open met elkaar te laten communiceren.

Schade aan de open verbinding van de hersenbalk treedt op, als er in het verleden:
een fysiek trauma aan het hoofd is geweest: uit een boom of van de fiets gevallen. Met of zonder hersenschudding
een emotioneel trauma dat in de kindertijd is ontstaan: misbruik, psychisch onder druk gezet, geslagen zijn.

De gevolgen ervan op latere leeftijd kunnen zijn:
– Dominante ontwikkeling van één hersenhelft.
– Dit heeft gevolgen voor de groei en samenwerking van alles in het lichaam, wat resulteert in een dominante kant van het lichaam die klachten en pijn geeft.
– Constant het gevoel hebben met ‘jezelf in conflict te zijn’
– De ene dag heel helder zijn (vooral het denken!) De andere dag het ‘watten-in-het-hoofd-gevoel’ of de zgn ‘Hersenmist’.
– Moe, vooral van de innerlijk tegenstrijdige stemmen: ‘Zal ik wel, zal ik niet…’
– Altijd alert zijn en niet goed kunnen ontspannen en slapen
– Stemmingswisselingen
De lijst kan nog veel langer gemaakt worden….

Met mijn cliënte begon ik erover, dat ze op de dagen dat haar hoofd vol watten zat, eens bij ging houden wat er precies was gebeurd. Met name onderzoeken of er een emotionele trigger herinnering was geweest aan iets wat heel vroeger gebeurd was in haar leven.

Door het gesprek zo te openen, kwamen we op gebeurtenissen, waarbij het moeilijk voor haar was geweest te vertrouwen op wat ze voelde en ze ‘schoot’ in haar twijfel en gevoel van onzekerheid.

Zowel haar ogen als oren deden mee in het verhaal: bij luid geschreeuw of bij het zien van schreeuwende mensen, overviel dit haar. Zelfs al was het in een film en niet tegen haar gericht!

Door dit te herkennen, zag ze ook de oplossing en met de behandelingen en wat kleurenpunctuur huiswerk, is het veel gemakkelijker geworden voor haar om in ‘haar centrum te komen’.

En dat ‘centrum gevoel’ is precies het optimale hersenbalk gevoel!

Wat kreeg ze als bonus mee:
– Betere slaap
– Uitgerust, fit en energiek de dag beginnen
– Ze kon zich de hele dag weer helder focussen op haar werk
– ‘s Avonds nog energie genoeg om met haar partner leuke dingen te doen

Hier een aantal van de behandelingen en tips die ik haar als huiswerk meegaf. Jij kunt ze zelf of bij je cliënten toepassen.

 1. De Kleurklank CD Concentratie. Deze activeert de intelligentie, het geheugen en het leervermogen. Werkt goed bij geheugentrainingen, vergeetachtigheid, vermoeidheid, lusteloosheid, druk in het hoofd.
  Doel: Verbetert het vermogen om informatie op te nemen (bijvoorbeeld bij leerproblemen),
  stabilisering van concentratie- en herinneringsvermogen bij elke leeftijd
 2. kleurenpunctuurMet de Wilde-kruidenolie Relax, een zone op de voet insmeren, elke avond voor het slapen gaan. De zone ligt op het basisgewricht van de grote teen en heet, heel toepasselijk: de Zone van de Intelligentie! Ook voor kinderen met leerproblemen: behandel dit dan met verdunde olie en voor zowel volwassenen en kinderen is de kleur geel.
 3. Verzorg en bescherm je ogen met de pc bril . Hoe helderder je ogen zijn, hoe helderder de input is naar je hersenen!
 4. Uit de Kinesiologie is er een bekende oefening om het evenwicht tussen links en rechts te herstellen. Het gaat zo: Je kijkt naar een (denkbeeldige) muur voor je en maakt met je ogen een enorme, liggende 8. Je volgt deze 8, eerst een aantal keer linksom en daarna een aantal keer rechtsom. Je kunt ook met gestrekte armen je hele lichaam deze beweging mee laten doen.
 5. Een acupunctuurpunt dat we binnen de kleurenpunctuur gebruiken voor de hersenbalk, is GV 26. Het ligt onder je neus, net boven de bovenlip. Misschien wrijf je daar sowieso al overheen als je diep nadenkt/ navoelt. Als je een lichtset hebt, kun je het punt met geel instralen, max 30 sec.
  Bij kinderen is dit trouwens een geweldig punt om mee te nemen bij de behandeling voor dyslexie (ook zo'n uitvloeisel van het links/rechts verband in de hersenen). Laat het kind dit punt masseren en ook weer, als je een lichtset hebt, kun je behandelen met geel.
 6. De hersenbalk is verbonden met het Hart. Breng met aandacht en voelen je ‘hart naar je hoofd’. Dit wordt wel interoceptie genoemd: het vermogen om prikkels van binnenuit het lichaam waar te nemen. Kun je voelen wat er in je lichaam gebeurt? Hierover was laatst een interessant artikel in The Guardian: Interoception: the hidden sense that shapes wellbeing
 7. Is er een emotioneel of fysiek trauma geweest? Dan is het goed om een trauma-oplossende behandeling te doen. Masseer drie punten op de middenlijn van je hoofd: punt 1 ligt tussen de wenkbrauwen, punt 2 is helemaal bovenop het hoofd en punt 3 is op het achterhoofd, waar je 'kruintje' zit. Deze punten zijn heel goed te behandelen met de kleur violet – In het boek Verborgen kracht van licht en kleur staat deze behandeling op blz. 54.

Voor andere workshops: Neem contact met me op hoe dat voor jou het beste vorm gegeven kan worden of download hier de Studiegids.

©2021 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Licht en kleur voor heldere concentratie