Licht en kleur helpt je ontspannen te bewegen

Hier is de volgende aflevering in de serie ‘Raad van zeven’ waarin ik beschrijf hoe je de Medulla oblongata oftewel het Verlengde ruggenmerg kunt behandelen, zodat je meer ontspannen kunt bewegen.

Het verlengde ruggenmerg heet met een mond vol: Medulla Oblongata. Het is het overgangsdeel, en daarmee de schakel, tussen het ruggenmerg en de hersenen en maakt onderdeel uit van de hersenstam.

Taken en functies

Het heeft als functies o.a.:
– Regelt het ademhalingsritme
– De hartslag
– Slikken: veel verslikken of de hik hebben
– Is betrokken bij de bloeddruk
– Waak- en slaapritme
– Hoesten
– Overgeven

Het is letterlijk een schakelstation tussen het ruggenmerg en de overige onderdelen van de hersenen.

En, om ontspannen te kunnen bewegen is de Medulla ook belangrijk omdat het door de ligging betrokken is bij de coördinatie van lichaamsbewegingen. Het ontvangt van de hersenen de signalen en impulsen voor bewegingen die nodig zijn en geeft deze door aan het lichaam. Andersom geeft het signalen door die van het lichaam naar de hersenen gaan.

Staat er spanning op het gebied van de bovenste nekwervel, dan is er al een beperking in de mogelijkheden alle signalen goed door te geven.

Hoe ontstaat deze spanning?
– Kan een geboorte trauma zijn: navelstreng om de hals bijvoorbeeld.
– Whiplash
– Hersenschudding of andere ongelukken waar het hoofd bij betrokken was
– Klappen op het hoofd gehad (= ook nog emotioneel trauma)
– Verkeerde lichaamshoudingen: denk aan urenlang achter de pc zitten en/of gespannen zijn tijdens het werk aan de pc.
– Emotionele stress door adem in te houden, buik gespannen te houden

Er is een directe samenwerking met de Thalamus (zie mijn vorige blog). Deze twee-eenheid regelt heel veel: van zintuigimpulsen via de ogen bijvoorbeeld direct naar actie en bewegen. Dus de combinatie van sensorische en motorische functies en processen. Denk ook aan alle emotionele processen die hier verband mee houden. Het is nogal wat dus!

Wat zijn de gevolgen voor het lichaam?
– Sensorische problemen zoals een dood gevoel in teen of vinger
– In langdurige of ernstige situaties kan er uitval ontstaan
– Slikproblemen of overgeven
– Maag- of andere spijsverteringsklachten
– Migraine en/of hoofdpijn
– Oogproblemen
– Bewegingsbeperkingen
Het geheel aan klachten kan dus zeer omvangrijk zijn en natuurlijk ga je naar de huisarts bij ernstige zaken.

Wat kun je met kleurenpunctuur doen
Om zelf aan de slag te gaan om bij eenvoudige klachten iets te doen, geef ik je hier wat mogelijkheden.kleurenpunctuur

 1. Een punt om de medulla en/of het gebied erom heen direct te laten ontspannen: geef kleur op GV 16 en de kleur ervoor is natuurlijk blauw. Heel veel mensen waar ik dit punt behandel gaan onmiddellijk dieper ademhalen. Het punt ligt op het achterhoofd, in de holte tussen schedel en eerste nekwervel. Geen druk uitoefenen op dit moment: je raakt het zachtjes aan.
 2. Heb je geen lichtset: het Informatie Reflector Staafje is ook heel geschikt om te gebruiken, net zoals ik dit beschreef bij de behandeling van de Thalamus.
  In het bijbehorende boekje, staat een superbehandeling voor de combinatie Thalamus/Medulla.
 3. Is er sprake van een mogelijk geboortetrauma? Overweeg een afspraak bij een collega om eens de prenatale behandeling te laten doen. Wil je zelf aan de slag? In het boek ‘De verborgen kracht van licht en kleur’ staat deze beschreven op blz. 115 en deze is zowel geschikt voor kinderen als voor volwassenen.
 4. Op de grote teen, in de ‘knik’ aan de binnenzijkant, ligt een voetreflexzone punt voor de eerste nekwervel. Dit punt behandel je met groen als het pijn doet en met rood als er eelt is. Buig de teen eens een paar keer daar, en geef daarna de kleur en voel daarna eens in je lichaam wat het effect ervan is.
 5. De terugkoppeling van de maag naar de medulla is ook een goede behandelingsmogelijkheid, zeker als je last hebt van maagklachten. Het eenvoudigst is om de Wilde-kruidenolie Relax op de maag aan te brengen. Tegelijkertijd herstel je mogelijke slaapproblemen.
  Heb je een lichtset: ook dan is het goed om de maag met blauw te behandelen.
 6. In alle workshops krijg je nog veel meer informatie over het behandelen van het verlengde ruggenmerg. Overweeg de online workshops: Meridianen met kleur en licht’ op
  donderdag 2 december of ‘ Kleurenpunctuur en Numerologie’ op zaterdag 11 december. In deze laatste wordt de gehele wervelkolom besproken
 7. In een eerdere nieuwsbrief heb ik de eerste en tweede nekwervel uitvoerig beschreven
  Wie weet doe je zo nog meer ideeën op om jezelf en je cliënten op een bijzondere manier te helpen!

Kleurenpunctuur leren? Neem contact met me op hoe dat voor jou het beste vorm gegeven kan worden of download hier de Studiegids.

Datum publicatie:. november 2021

Licht en kleur helpt je ontspannen te bewegen