Licht, kleur en de hersengolven

Het leven is ritme. We staan voortdurend onder de invloed van het ritme van dag en nacht, de seizoenen, van spanning en ontspanning, en van de afwisseling van de hersengolfritmes: alfa, bèta, delta, thèta en de pas 15 jaar geleden ontdekte gamma golven.

Volgens Peter Mandel gaat elke verandering in ons gevoel van welzijn gepaard met een verandering in onze hersengolven.

Hier eerst in het kort even een korte omschrijving van elke hersengolf.

Bèta golven hebben een frequentie van 14 – 30 Hz (Hertz) en als je dit nu leest, functioneren jouw hersenen in dit ritme. Het is de staat van wakker zijn, alertheid, je kunt redeneren en logisch nadenken en je aandacht is naar buiten gericht.

Alfa golven hebben een lagere frequentie dan Bèta: 7 – 13 Hz. Deze golven zijn 'actief' op die momenten wanneer je je ogen dichtdoet, naar mooie muziek luistert, mediteert of op een andere manier ontspant. Meestal ervaar je dan een weldadig gevoel van innerlijke rust, terwijl je tegelijkertijd nog op een ontspannen manier alert bent.

Thèta golven komen hier weer onder: 4 tot 7 Hz. Dit is de golffrequentie van de inslaap en droomfase. Ook als je wakker bent en tegelijkertijd zo ontspannen dat er allerlei herinneringen, creatieve en inspirerende beelden opkomen. Het is een soort droomachtige staat van zijn. Val je tijdens deze Thèta fase in slaap, dan is dat de zgn REM-slaap, waarin je hersenen regenereren. In de dromen verwerk je de indrukken van de dag. Tijdens een goede nacht slaap komt deze fase een aantal keer voor, gemiddeld genomen zo'n 5 tot 7 keer per nacht.

Delta golven hebben een frequentie van 0,5 tot 3 Hz en deze zijn dominant tijdens de diepe slaap. Hierin regenereert het lichaam optimaal en deze fase van de slaap is belangrijk voor het versterken van het immuunsysteem. Ook deze fase heb je zo'n 5 tot 7 keer per nacht.

Gamma golven zijn een nieuwe ontdekking van de laatste 15 jaar en zijn ontdekt tijdens wetenschappelijk onderzoek naar wat er gebeurt in de hersenen van mediterende monniken. Gamma golven hebben een frequentie van 30-70 Hz en in deze staat van zijn is er een meditatieve helderheid en diep inzicht.

Als ons hersengolfritme verstoord is en niet meer goed in balans komt, ervaren we stress. En omgekeerd ook: als we in stress zijn, heeft dat invloed op het patroon van onze hersengolven. En als we permanent onder stress staan, werken onze hersenen voortdurend in de hoogste versnelling, dwz. in de bèta frequentie en kunnen we ons niet meer ontspannen, waardoor we niet meer in de alfa, delta en thèta frequentie komen.

Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan waardoor de hersenen niet meer in staat zijn hun natuurlijke afwisseling van ritmes te produceren.

Wat is nu het verband met licht en kleur en de hersengolven?

Een bepaalde kleur op een bepaald punt kan het hersengolfpatroon beïnvloeden.
Bijvoorbeeld, iemand die door langdurige stress 'over de rooie' is (= langdurig te hoge bètagolven), heeft baat bij de complementaire kleur van rood (=groen) om tot rust te komen. Dit kan bijvoorbeeld gegeven worden op acupunctuurpunt Nier 1 (op de voetzool, tussen de 2e en 3e teen in een holte, bij gebogen tenen).

Zoals je weet bestaat kleur-licht ook uit golven. Een waar golven elkaar raken en overlappen, ontstaan nieuwe golven.
In het voorbeeld van hierboven: het golfpatroon van de kleur groen zorgt dat de bèta golffrequentie verandert. En de persoon die je op deze manier behandelt, gaat dieper ademhalen en de rust daalt in (= alfa, of ten minste de lagere Hertz frequentie van bèta: geen 30 maar bijv. 20 Hz.)

– In de behandeling Coördinatie 2 (op blz. 49/50 in het boek 'De verborgen kracht van licht en kleur') is het de combinatie van alle zes basiskleuren op deze puntenreeks, die zorgen voor ontspanning en hiermee ontstaat de juiste situatie om in slaap te vallen (alfa/ thèta).

Coördinatie 10 op blz 54 is een behandeling van maar drie punten, die bij een te hoge spanning rust geeft met een koele kleur (blauw of violet). Is iemand daarentegen niet helder in het hoofd (watten-gevoel, of te dromerig of zweverig overdag), dan geeft de opwekkende kleur oranje een impuls om juist helder te worden.

Hier nog meer tips die je kunt toepassen bij je cliënten om hun hersengolven in de ontspannende golven te krijgen

  1. Ademhaling! Laat je cliënt tijdens je massage-, kleurenpunctuur of welke behandeling dan ook, een aantal keer diep ademhalen.
  2. Luister naar ontspannende muziek. Alle kleurklank CD's van Peter Mandel zijn speciaal hiervoor gemaakt. De meest bekende, de psychosomatische balans, helpt de dagelijkse stressfactoren te integreren, zodat je gemakkelijker in de alfa staat komt.
  3. Zorg voor een goede slaap. Makkelijker gezegd dan gedaan voor veel mensen want hoe doe je dat nu eigenlijk. De Wilde-kruidenolie kan hierbij helpen evenals het boekje: 'Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie.
  4. Mediteren. Onderzoek heeft aangetoond dat dit invloed heeft op de hersengolven. De alfa staat van zijn wordt zo gemakkelijker. Mediteren en Medicijn stammen van dezelfde bron (de oorspronkelijke betekenis van medicijn dan). Het brengt je in contact met stilte, zodat je in de activiteiten na verloop van tijd, de stilte kunt voelen en integreren. Een harmonische afwisseling tussen je dagelijkse activiteiten en periodes van rust (=meditatie en stilte) herstellen iemands natuurlijke ritme.
  5. Triggers van buitenaf vermijden...Een voorbeeld: het is aan iedereen individueel om niet te lang en te laat op de avond achter de pc, tablet en televisie te zitten.  Al is het maar om het blauwe licht dat ze uitstralen te vermijden. Dit op zich is al een trigger om in de bèta golven te blijven hangen. De 'informatie' voorziening van deze apparaten is een tweede bijkomende stressfactor. Om deze reden zijn de computerblauwlicht beschermbrillen ontworpen.
  6. Ontspanningsoefeningen gaan doen. Of, denk eens aan tai chi, chi kung, pilates en alles waarbij je lichamelijk beweegt en tegelijk je aandacht richt op de beweging. Alfa golven ontstaan dan vanzelf want bij alfa golven richt je de aandacht naar binnen, je lichaam in.
  7. Dansen en het leven vieren! De opperste staat van gelukzaligheid, zoals die gemeten is bij de mediterende monniken, hebben we allemaal in ons. Of je dat nu doet door te dansen, in de natuur te zijn, te schilderen, tekenen of je talenten te uiten op wat voor manier dan ook: je creëert hiermee een blijvende onderstroom die je leven kleur en rust geeft.

Ik wens het je toe.

In de workshop 'Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie' ga ik veel dieper in op de theorie en praktijk van de hersengolven. Ook bijvoorbeeld het onderwerp trauma's en de gevolgen voor de hersengolven komt hierbij aan bod. Je kunt je nu aanmelden voor de workshop van 24 januari 2019.

Heb je vragen? Neem contact op!

©2018 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Licht, kleur en de hersengolven