Buikpijn oplossen met je pink

Heb je wel eens ervaren hoeveel kracht er in je pinken zit? Bijvoorbeeld als je teveel boodschappentassen in je hand hebt en je er één aan je pink hangt: die kan een behoorlijk gewicht hebben!

Die lichamelijke kracht gaat samen met geestelijke en emotionele veerkracht en die heeft alles te maken met de twee meridianen die verbonden zijn met de pink.

In mijn vorige nieuwsbrief/blog, heb ik je uitgelegd waarom de vingertoppen zo belangrijk zijn en heb verteld over de hartmeridiaan die daar loopt.

Vandaag volgt de tweede meridiaan van de pink: de dunne darm

Net als bij de beschrijving van de hartmeridiaan is ook hier volgens Peter Mandel het geestelijke aspect het belangrijkst.

Wat wil dat eigenlijk zeggen: het geestelijke aspect?

Binnen de kleurenpunctuur leggen we het verband tussen Lichaam, Ziel en Geest en de overeenkomstige begrippen Materie, Energie en Informatie.
En dan zijn ook de drie begrippen Lichaam, Licht en Kleur hiermee verbonden.

KleurenpunctuurDe driehoek op het plaatje geeft het een beetje aan.

De factor Kleur in het werken met kleurenpunctuur zorgt voor de informatiestroom in ons lichaam en in de cellen. Informatie houdt in: wat geschreven staat in ons eigen, individuele Levensboek. Welke herinneringen zijn er opgeslagen aan wat er vroeger in ons leven gebeurd is en wat onze opdracht hier op aarde is. Deze bepalen ons voelen en handelen in het heden.
Deze herinneringen houden verband met het geestelijke aspect. Via de Energie en de Ziel (het voelen) komt het lichaam, de Materie, in actie

Het geestelijke aspect van de linkerpink kun je omschrijven als:
– Je intuïtie voelen.
– Je innerlijke wijsheid volgen.
– Laat je hart zich met je buik en je verstand/wijsheid verbinden.
– In Zicht.
– Welke term je er ook voor gebruikt, je eigen waarheid en waardigheid blijft hetzelfde.
– Soms kunnen woorden, gedachten en concepten geen expressie geven aan dat je wat bedoelt.
– Dan is er eerst Stilte nodig, om van daaruit vorm te geven aan dat wat je binnenste wilt delen met de wereld, via het handelen in je werk.

Als voorbeeld: er is een pianist die een piano nodig heeft om muziek te maken.
De muziek is het Geestelijke aspect
– De piano is de Materie
– De pianist bepaalt of er droevige of vreugdevolle dansmuziek wordt gemaakt, afhankelijk van hoe de pianist zich voelt (= energie = ziel).
Kleurenpunctuur verhoudt zich hiertoe als: de muziek is de kleurfactor(informatie, geest), de pianist is het licht (energie, ziel) en de piano is het lichaam (materie).

En nu die buikpijn!

De dunne darmmeridiaan begint aan de buitenkant van de pinknagel, en loopt dan via de armen naar de schouders om uiteindelijk via de hals en gezicht naar het oor te gaan.
Klachten in dit gehele traject kunnen al een aanwijzing zijn voor een verstoring.

De dunne darm zelf wordt gevoed door de meridiaan en de buikpijn ontstaat als het voedsel niet goed verteerd wordt. Het kan ook zijn dat emotionele verstoringen buikpijn veroorzaken, of de buikpijn is een signaal dat de gevoelens niet goed verwerkt en/of begrepen worden of er niet naar gehandeld wordt.

Binnen de TCM geldt:
Het orgaan het Hart is de Keizer van de natie van de andere organen en de dunne darm beschermt de keizer. Dus er is een direct verband tussen de functie van de dunne darm en het hart en dit komt samen in het element Vuur.

Het element Vuur heeft als zintuigorgaan de tong, en spreken en communicatie is hierin het talent. Communicatie niet alleen in woorden, maar denk ook eens aan schrijven, poëzie en zingen en muziek maken.

Als gebitselement hoort de Verstandskies erbij. In België is daar een veel beter woord voor: ’Wijsheidstand’. Dit dekt meer de lading van de betekenis van het element Vuur, als het geestelijke aspect.

Buikpijn met name in de dunne darm kan ook ontstaan door:
– Verstandskiesproblemen, ook na het trekken ervan. Vaak wordt dit pas jaren later manifest.
– Binnenoor klachten en operaties eraan
– Arm/schouder problemen met beweeglijkheid, of ongelukken in het verleden ermee
– Verkeerde voeding
– Rusteloosheid
– Intuïtie vergeten/niet meer kunnen voelen

En dan hier mijn tips, zodat je je cliënten en jezelf weer tiptop in hun element brengt.

 1. Meer over de dunne darm en meer tips in mijn blog van een aantal jaar geleden
  Adheera:
 2. Het acupunctuurpunt Dunne darm 11, met geel behandelen. Dit punt ligt in het midden van het schouderblad en helpt bij al die arm- en schouderklachten en ook nog eens op de lymfe-doorstroming van de dunne darm en de buikpijn.
 3. Heb je geen lichtset: het Informatie Reflector Staafje is een heel goed alternatief voor deze behandeling.
 4. Net als bij de Hartmeridiaan: Geef de top van de linker pink oranje licht. 30 sec is genoeg. Wil je het helemaal compleet doen, lees dan de behandeling Coördinatie 8 op blz 59 nog eens door in het boek ‘De verborgen kracht van licht en kleur’. Deze staat in het hoofdstuk ‘Innerlijk evenwicht voor dagelijks welzijn’. Dit is een behandeling van alle tien de vingertoppen, elk 30 sec, elke ochtend en na verloop van tijd zul je merken dat alles makkelijker gaat. Buikpijn kan hierbij een uitgangspunt zijn. Hou de verbetering bij.
 5. Geef je op voor de workshop ‘Meridianen met kleur en licht’ en leer alle belangrijke info van alle meridianen!
 6. Versterk je intuïtie met de Wilde-kruidenolie Relax op de Zone van gevoel en intuïtie.
  Deze zone, die ongeveer vier centimeter in diameter is, ligt aan de binnenkant van het kniegewricht, links en rechts. Dit gewricht houdt ook verband met de zone van de individualiteit (dit is de zone van de heup), omdat deze zone je helpt je intuïtie te ontwikkelen en te versterken. Hierdoor zul je je individuele programma beter kunnen begrijpen en realiseren. Bij klachten aan de binnenkant van de knie is het ook aan te raden deze zone te behandelen.
  Behandelingskleur (lichtset): violet
 7. Er is een andere manier om buikpijn te voorkomen en op te lossen en tegelijkertijd je intuïtie te versterken en dichter bij je gevoel te komen. Herstel van het links/rechts evenwicht in het lichaam. Met kleurenpunctuur doen we dat bijv. met de goud- en zilverfacetkristal, bijvoorbeeld op de kaakholtes. In dit geval is dat acupunctuurpunt Dunne darm 18: net onder het jukbeen onder de buitenooghoek. Links zilver en rechts goud en tien minuten laten liggen.
 8. Elke bij/nascholing geeft je veel meer mogelijkheden dan ik hier kan beschrijven.

Ik hoop je te ontmoeten en wens jou en je cliënten een hartverwarmende tijd toe!

Kleurenpunctuur leren? Neem contact met me op hoe dat voor jou het beste vorm gegeven kan worden of download hier de Studiegids.

Buikpijn oplossen met je pink