Kleur en licht voor een gezond gebit

Wat heeft het gebit met de duim te maken? Dit is het tweede deel over het verband tussen de duim en het gebit en hoe je kleur en licht kunt inzetten voor versterking van je tanden en kiezen.
Het eerste deel kun je hier lezen.

Als ik een wens zou mogen doen, zou ik wensen dat mijn gebit nog zo gaaf was als toen ik jong was. Al moet ik er meteen bij zeggen, ik ken het niet anders dan niet gaaf ...

Poetsen deden we vroeger thuis zeker, voor het slapen gaan. En daarna kregen we nog een lepeltje levertraan en om de vieze smaak daarvan weg te halen, een klein lepeltje suiker om lekker op te zuigen…. Tja, dat was natuurlijk niet de beste manier om voor ons gebit te zorgen.

Gelukkig zijn de tijden anders en is er van alles gedaan om het (kinder-) gebit gezonder te houden.

In de mond bevinden zich niet alleen de tanden en kiezen, maar ook de tong, wangen, slijmvliezen en speekselklieren, tonsillen en van alles, waar elke dag voedsel en drank langs gaat op weg naar de spijsvertering.

De slijmvliezen in de mond hebben een bepaalde zuurgraad en als die afwijkt van de meest optimale conditie, kan dat mogelijk een probleem geven op alles wat zich in de mond afspeelt. In mijn vorige blog hierover heb ik al uitgelegd over het kristallaagje van de tanden en kiezen en de conditie van het tandvlees.

Foute ontwikkelingen daarbij hebben op langere termijn gevolgen voor het gebit en werken daar als een soort keten van oorzaak en gevolg door in ontstekingen in de kaak.

Elke tand of kies heeft een verband met organen en andere systemen van het lichaam. Dit zijn bij biologische tandartsen en natuurgeneeskundigen bekende verbanden.

Even heel kort:
Het element water heeft als sterke en zwakke punt de voortanden: zowel de middelste als die er naast.
Het element hout heeft verband met de hoektanden
Het element metaal met die ernaast liggen: de kleine kiezen (premolaren) en het element aarde met de grote achterste kiezen.
Het element vuur tenslotte heerst over de verstandskies. In België noemen ze die de Wijsheidskies en dat is toch een betere benaming voor zoiets moois wat met het hart te maken heeft.
De vraag die daarbij rijst is natuurlijk: waarom zijn er bij zoveel mensen problemen met juist die kies? Zelf heb ik er geen antwoord op.

Als je aan je cliënten vraagt waar en in welke kiezen de vullingen, kronen en implantaten zitten, kom je heel veel te weten over mogelijke andere zwakke lichaamsonderdelen. En omgekeerd geldt: verbeter je daar de energie, dan heeft dat een positieve uitwerking op het gebit.

Hier mijn tips voor alles in de mond, als vervolg op die van de vorige nieuwsbrief.

 1. Op het huidoppervlak van de duimtop, aan de handpalmkant, liggen mini-reflexzones voor de tanden en kiezen.
  Behandel je deze duimtop, dan geef je automatisch het gebit licht- en kleurvoeding.

  De ovale vorm die omsloten wordt door de cijfertjes 1-8, boven en onder en die je op dit plaatje ziet, kun je strijken. Heb je kiespijn: neem blauw. Als je voorzichtig met een teststaafje deze getallen test, kun je de pijnplek vinden op je duim en daar blijf je dan 30 sec bij. Linkerkaak ligt op de linker duimtop en de rechterkaak op de rechterduim.
  Na een behandeling door de tandarts of kaakchirurg is het ook heerlijk om hier blauw op te geven, omdat het de kleur van de pijnstilling is.
 2. Je ziet ook het nummertje 8 staan en daarachter het woord tonsillen en het plaatje van het oor. Dit is de reflexzone van het gebied waar aan de binnenkant van de mond, kaakgewricht, binnenoor en lymfe van de keel samenkomen. Bij spanning in en van de kaak, is het heerlijk dit te masseren en de kaak ontspant vanzelf. Als kleur geef je hier geel voor dit doel. Je hele gebit vaart er wel bij, want kaakspanning komt vaak ‘s nachts voor in de vorm van tandenknarsen en je maalt daarmee je kristallen-tandglazuur eraf.
 3. Soms is onduidelijk of een pijnklacht in de mond door kiespijn of door oorpijn komt. Is het oorpijn: ook dan is het mogelijk hier dit gebiedje op de duim te masseren en ook dan geef je geel. Voel op de duimtop naar een pijnlijk gebiedje, dat pijnlijker is dan de omgeving.
 4. Chronische bovenkaak of bijholte problemen: op het plaatje zie je de verbinding! Ook hier is de kleur geel en laat de mensen die een chronische voorhoofdsholte ontsteking hebben, deze punten op de duimen masseren thuis. Het is goed voor de zenuwverbanden naar alle kiezen, maar met name die van de nrs. 4 en 5, en die horen bij het element metaal.
  Het Informatie Reflector Staafje is hier heel erg geschikt voor!
 5. kleurenpunctuurWaarom geef ik zoveel aandacht aan de mond? Het begrip Homunculus kan dit een beetje verduidelijken.
  Een homunculus
  is een vertegenwoordiging van de lichaamsdelen in de sensorische en motorische cortex van de hersenen. Als die naar verhouding van de sensorische input wordt uitgebeeld, krijg je een plaatje van een nogal raar mannetje met naar verhouding heel grote handen, vingers, mond en lippen. Alle impulsen die je via de vijf zintuigen binnen krijgt, worden door het brein naar de juiste plek gebracht. En de andere kant op, de hersenen kunnen weer alle specifieke onderdelen aansturen.

  Op het plaatje hiernaast kun je dat goed zien. Het mannetje op het plaatje is de homunculus. Dit plaatje gaat uit van de ruimte in de hersenen die door de verschillende lichaamsdelen wordt ingenomen om te voelen. Lichaamsdelen die veel ruimte gebruiken in de hersenen zijn groot afgebeeld en lichaamsdelen die minder innemen zijn kleiner.

  kleurenpunctuurRaak je iets in de mond aan, dan heeft dat een direct groot gevolg in de hersenen. Raak je iets aan op de vingers, dan heeft dat ook een heel groot effect op die sensorische cortex in het brein.
  Vandaar dat ik altijd weer terug kom op behandelen van de vingertoppen, want via deze behandeling sta je in direct contact met de hersenen.
 6. Lippen ontspannen? Goud of zilverfacet kristal of elke van de andere als daar je voorkeur naar uit gaat. Alles wat de mond en lippen harmoniseert, komt ten goede aan het mondslijmvlies en daarmee de tanden en kiezen

Ik wens je een mooi vervolg op de zomer en kijk ernaar uit je te ontmoeten binnenkort!

Praveeta

©2022 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Kleur en licht voor een gezond gebit