Kleur en licht voor een gezonde longfunctie

Als vervolg in de serie ‘Vingertoppen’, is nu de rechterduim aan de beurt.
Lees mijn vorige nieuwsbrief nog eens door voor de verbanden tussen de duim en het gebit, die zijn daar uitgebreid beschreven.

Voor de rechterduim gelden dezelfde tips met betrekking tot het gebit en de rechter kaak.

In de duimen eindigt bovendien ook de longmeridiaan en daar ga ik het nu over hebben.

De longen zorgen ervoor dat de buitenlucht die binnenkomt en weer naar buiten gaat goed verwerkt wordt. Het bloed brengt de zuurstof uit de lucht overal rond in je lichaam. De longen hebben daarmee een directe verbinding met je hart, de pomp die er o.a. voor zorgt dat het bloed door het hele lichaam stroomt.

De buitenlucht is niet altijd even schoon en in de ongeveer 20.000 liter lucht (!!!!) die je per etmaal inademt, zit dus ook afval (luchtvervuiling, bacteriën, virussen etc). Om te zorgen dat dat niet in de bloedstroom komt, hebben de longen aan de binnenkant allemaal trilhaartjes die de stofdeeltjes weer naar buiten werken. Daarbij wordt een beetje vocht geproduceerd. Dat komt in je mond terecht en je slikt het door (of je hoest het uit). De longen zijn hiermee tegelijk een belangrijk onderdeel van je afweersysteem, lymfesysteem en zijn verbonden via de longmeridiaan met de duim.

De TCM zegt dat de longen de Chi beheersen want de Chi wordt uit de ingeademde lucht gehaald. Chi is een ander woord voor levenskracht.
Een van de taken is dus de uitscheiding en verwijdering van afvalstoffen uit de lucht, de eerste barrière. Als dat goed gaat kan de huid, dat andere orgaan dat ook direct met de buitenlucht in contact staat, zijn werk ook goed doen.

De emotie die met de longen verband houdt is verdriet. Heb je verdriet? Lekker huilen 'klaart de lucht' en daarna 'kunnen wij weer opgelucht ademhalen'.
Als je in 'een verstikkende atmosfeer' zit: misschien is het tijd voor een verandering?
Of ga je 'met ingehouden adem' naar je werk? Let er op dat je veel en diep uitademt, zucht regelmatig eens diep, je voelt dan meteen hoe de spanning oplost.

Als de longen hun werk niet goed kunnen doen (teveel onverwerkt verdriet, vervuilde lucht (ook als je regelmatig in gezelschap van rokers bent), of anderszins iets wat niet helemaal goed werkt), dan ontstaan klachten als kortademigheid, hoesten, huidproblemen als eczeem of zo.

Pijn basisgewricht duim
Bij sommige mensen speelt een longprobleem mee als deel van de oorzaak van gewrichtspijn aan het basisgewricht van de duim.
Denk bijvoorbeeld aan een ‘muis of app-duim’! Een verkeerde lichaamshouding, niet diep genoeg ademhalen en emotionele stress spelen mogelijk via de longenergie een belastende rol hierbij.

De longen houden van 'Zuchten van verlichting'! Hè, Hè! Alles wat je leven lichter maakt, helpt ook de longenergie. Daarmee stroomt je levensenergie (Chi) beter en krijgen uitwisseling en transformatie de kans. Creativiteit kan gaan stromen en ook je intuïtie en inspiratie komen tot grote bloei. Dat kan zich uiten doordat je makkelijker contact maakt en beter je gevoelens onder woorden kunt brengen.

>kleurenpunctuurBehalve ‘zuchten van verlichting’, kunnen we ook ‘verlichting’ toepassen!

Hier mijn tips om je longen te verlichten.

  1. Zorg voor een diepe, langzame buikademhaling, juist als je voelt dat je in de stress schiet. Je longen kunnen je dan helpen om de ontspanning te behouden in lastige situaties. Oefen dit een aantal keer per dag, juist als je ontspannen bent, dan zit het al gauw in je systeem.
  2. Het acupunctuurpunt Long 7, bij de pols, daar waar je de pols kunt voelen, met rood of groen instralen. Heb je geen lichtset: masseer het dan of gebruik het Informatie Reflector Staafje.

    Wat betreft een lichtset: Een van de opmerkingen die ik regelmatig krijg is dat een lichtset zo duur is. Dat is voor sommigen de reden om nog geen kleurenpunctuur toe te passen in de praktijk. Als je weet dat ik in die 30 jaar dat ik professioneel werk, nog steeds mijn eerste lichtset heb... Ja, ik heb een nieuw lantaarntje, en de doos is vervangen, en afgezien van een gebroken glasstaafje, gebruik ik nog steeds mijn eerste lichtset, dag in, dag uit. Die investering heeft zichzelf inmiddels vele malen bewezen. En ik kan mezelf er ook nog mee behandelen! Dus veel minder kosten voor (dure) voedingssupplementen maar gewoon: af en toe een paar punten instralen afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt en dat week na week, maand na maand en naar nu blijkt: jaar na jaar!
  3. Onder op de voetzolen, het gebied onder de tenen bij de bal van de voet, ligt het longgebied, bekend uit de voetreflexzone therapie. Je kunt dat gebied masseren, met rood of groen instralen (rood als je meer kracht wilt en groen als je de longen wilt kalmeren bij bijv. een ontsteking of hooikoorts). Om een gevoel van vrijheid en ruimte te creëren, is instralen met turquoise ook mogelijk.
  4. De neus en het reukvermogen zijn verbonden met de longenergie. Het is heerlijk om de neusrug te strijken met turquoise. Turquoise geeft een gevoel van vrijheid en ruimte, en dat is precies wat de longen nodig hebben. Op het plaatje van de betekenis van de duim uit mijn vorige nieuwsbrieven, zie je ook de neus daar staan.
  5. Voor de duimklachten: zeker tip 2 erbij nemen en dan: groen op het pijnlijke gewricht de ene dag en als het heel erg pijnlijk is: afwisselen met blauw. Bijvoorbeeld: ‘s ochtends blauw en ‘s avonds groen. Denk er ook aan dat een druppeltje Wilde-kruidenolie Relax hier zowel het duimgewricht als de longen helpt. Vaak geeft de olie een direct gevoel van opluchting vanwege de menthol en eucalyptus olie die erin zit.
  6. Ter ondersteuning van je lichaam als geheel: neem de behandeling van de vingertoppen nog eens door op blz. 59 van het boek ‘ De verborgen kracht van licht en kleur’ .
  7. Het acupunctuurpunt Long 1: dit ligt direct onder het sleutelbeen en je kunt het masseren of instralen met geel. Goed voor het lymfe- en immuunsysteem en om meer ‘lucht’ te krijgen.

Wil je zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda

Ik wens je een kleurig en licht begin van de herfst toe!

Praveeta

©2022 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Kleur en licht voor een gezonde longfunctie