Kleur en licht om jezelf warm te houden

Hoe kun je je innerlijke verwarming aanzetten? In het vervolg van mijn serie Vingertoppen is nu de rechter wijsvinger aan de beurt en ‘toevallig’ zijn hier een aantal verbindingen met de innerlijke verwarming te vinden. Een actueel thema in deze tijd waarin we de thermostaat wat lager moeten zetten.

Net als aan de linker wijsvinger zijn ook hier de meridianen van de Dikke darm en Zenuwstelsel geplaatst. In combinatie met elkaar zorgen ze voor een verbinding die heet: ‘Buikhersenen’. In de wetenschap is de onderzoeksrichting die zich hiermee bezig houdt de neurogastroenterologie. Ook volgens deze moderne medische opvattingen hebben de buikhersenen (waar ons voelen direct mee verbonden is) een prioriteit over de hoofdhersenen (ons denken).

Prof. Gershon, die wordt gezien als ‘de vader van de neurogastroenterologie’ zegt over de functies van de buikhersenen: ‘De buikhersenen staan garant voor het overleven van ziel en geest in deze dimensie. Ze zijn de bron van psychoactieve stoffen, die verbonden zijn met ons gemoed.’

Voorbeelden van deze psychoactieve stoffen zijn serotonine en dopamine.

Peter Mandel zelf zegt hierover:
‘Vaststaat dat de ‘buikhersenen’ een grote rol (zo niet de grootste) spelen bij vreugde en verdriet. Nu kan ook beter worden verklaard hoe gevoel en immuunsysteem zich tot elkaar verhouden. 70% van alle immunologisch actieve cellen bevindt zich in de darmen.’

Je weet natuurlijk zelf al hoe belangrijk de darmen zijn voor het immuunsysteem, ontspanning en alles wat hoort bij een gezond leven.

In het oude Japan werd gesproken over de krachtplek in het lichaam: het Hara-centrum. Dat is precies de plaats waar we helemaal in evenwicht zijn en als we zeggen ‘Ik voel me Zen’ of ‘Ik voel me in mijn centrum’, dan heb je op dat moment verbinding met je ontspannen, heldere hara-kracht - alles is in evenwicht.

Zijn we ‘van slag’, of ‘uit het veld geslagen’ of ‘niet in ons centrum’, dan missen we die gezonde buikhersen-verbinding en de gevolgen zijn te merken in bijvoorbeeld een ontsporing van de emoties en hormoonhuishouding, buikpijn, of een zenuwachtig, onzeker gevoel.
In onze buik licht ook de krachtcentrale die ons innerlijk warm houdt. Wie kouwelijk is moet allereerst zien de kracht in de buik weer wakker te maken en vooral de buik goed warm te houden.

Vaak weten mensen niet dat ze een koude buik hebben. Als je bij je cliënten voelt, zul je vaak merken, dat de onderbuik kouder is dan de bovenbuik. Of je voelt dat in de onderbuik de linkerkant en de rechterkant niet dezelfde temperatuur hebben.

Hier mijn tips om je cliënten en jezelf weer een lekkere warme buik te geven.

  1. Het regelen van je lichaamstemperatuur gebeurt in de hersenen door de hypothalamus. Dit is een belangrijk onderdeel van de hormoonhuishouding en meer daarover in mijn artikel erover.
    Een voorbeeld van hoe de lichaamstemperatuur en hormoonhuishouding samengaan is de menstruatiecyclus. De meeste vrouwen en meisjes weten dat tijdens de menstruatiecyclus de lichaamstemperatuur behoorlijk kan afwijken en dan kun je het wel een graad kouder hebben dan normaal. Bekend is dan ook de warme kruik op buik en onderrug en daarmee een uurtje onder de wol. Dat is zeker aan te raden voor die tijd van de maand en als je altijd het gevoel hebt dat je het koud hebt, let dan vooral op de tips die in het hierboven genoemde artikel staan.
  2. Bewegen! Spieren wekken warmte op bij beweging. Ook geldt: hoe meer spiermassa, hoe meer warmte. Hoe meer je beweegt, des te meer spiermassa bouw je op en dat werkt dan dubbelop. Vaak hoor ik mensen zeggen dat het ‘zo koud is buiten’….Toch is naar buiten gaan, naar het licht van de zon en dan bewegen, beter voor alles. En je hoeft geen rondjes hard te lopen, gewoon stevig wandelen is genoeg en laat de kracht van de natuur bij je binnen komen om je innerlijke natuur te verrijken.
  3. Vet zorgt ervoor dat je warmer blijft. Dus wat vetter eten in de winter kan geen kwaad. Dat doen we eigenlijk van nature al. De stamppotten en warme soep zijn goede mogelijkheden daarvoor, al moeten we fruit en verse groente niet vergeten, want juist in de koude maanden hebben we die vitamines hard nodig. Nog een tip: gember geeft extra warmte aan het eten.
  4. De buikhersenen, en de darmen als een belangrijk onderdeel ervan, regelen de spijsvertering. En daarbij geldt: een betere stofwisseling geeft een betere warmte regulatie.
    Op blz. 42 van het boek ‘De verborgen kracht van licht en kleur, staan de punten 7,8,9 en die worden met groen gestraald. Bij ontregelde darmen kun je deze elke dag behandelen. Heb je geen lichtset, gebruik dan een druppeltje Wilde-kruidenolie Relax of masseer de punten met het Informatie Reflector Staafje.
  5. oranje brilWarmte toevoegen aan je hele lichaam kan via de ogen door de oranje, gele of rode kleurenbril op te zetten. Op een sombere herfstdag brengt een gele of oranje bril de zon weer terug in je leven. De bloedsomloop wordt geactiveerd, je krijgt het warm en bovendien klaart je stemming op. De rode bril gebruik je 10 tot 20 min in de ochtend, zo komt je dag energiek op gang.
  6. Koude buik en koude voeten…. Zo vaak kom ik het tegen bij mijn cliënten. Ook de mode met de korte sokken en een blote enkel of een stuk blote buik is nu niet echt bevorderlijk voor een weldadige innerlijke warmte. Hetacupunctuurpunt Milt-Pancreas 6, ligt 4 vingerbreedtes boven de kleurenpunctuurbinnenenkel en is een goed punt om te masseren of met kleur te behandelen. Met kleur: complementair blauw en oranje. Let op: dit punt niet behandelen bij zwangeren!
  7. De oude Chinezen zeiden al: bij kou hoofd, nieren en voeten warm houden. Dus ook de onderrug lekker in pakken en als je af en toe de nierzone met rood behandelt, heeft je hele lichaam er profijt van. De nierzone ligt in een hoek tussen het onderste rib en de bovenste lendenwervel,links en rechts van het midden.
  8. Wil je leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda

Zonnige herfstgroet,
Praveeta

©2022 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Kleur en licht om jezelf warm te houden