Wat heeft de rechter middelvinger te vertellen?
Terugkijkend naar de linker middelvinger heb ik geschreven: De Ziel is ook verbonden met het verwerken van gevoelens en emoties en je kunt je voorstellen als iemand emotioneel onder druk staat, dat diezelfde druk wel eens door kan werken op het systeem van bloedvaten en aderen.
Beide middelvingers vertegenwoordigen de ziel en dat kun je omschrijven als ‘voelen’. Het is als communicatie medium de vertaler (via voelen) van wat ons lichaam de geest te vertellen heeft.
De vingers van de linkerhand staan vooral voor emotionele oorzaken uit de (vroege) kindertijd.
De vingers van de rechterhand staan meer voor wat er in het heden of recentere verleden speelt. Ook hoe we omgaan met gevoelens en de patronen vanuit het verleden die hun uitwerking hebben in het heden en ons dagelijks bestaan.
Een voorbeeld: stel je hebt vroeger vaak te horen gekregen: ‘Jij bent ook altijd zó dom!’
Dan hoeft er niet veel te gebeuren op een dag met een moeilijk incident met collega’s in het werk en ja hoor, dat gevoel gaat diep van binnen opspelen. Het schaamtegevoel van ‘ik ben dom’ steekt meteen de kop op. Dat kan zonder dat je er zelfs een feitelijke herinnering aan hebt want de eerste jaren van ons leven gebeurt die vastlegging niet op denkniveau, maar wordt geregistreerd in een diepere, onbewuste laag.
Het zit in je herinneringssysteem ‘ingebouwd’ als patroon en betreft:
– lichaam: houding, motoriek, zenuwstelsel, gezichtsuitdrukking etc.
– ziel: gevoelens van afwijzing, niet gewaardeerd worden, minachting, zelftwijfel, etc.
– geest: identificatie met patronen en moeilijke gevoelens, zonder de juiste afstand te kunnen nemen, waarbij je ziet dat je niet de ‘zelftwijfel bent’, maar dat dit een gevoel is en ‘gevoelens komen en gaan als de wolken aan de hemel’. In oude meditatietradities gingen de monniken buiten op het gras liggen en staarden naar de blauwe lucht, als metafoor voor de oneindigheid die wij ook in ons hebben en waar we deel van zijn. En de wolken komen en gaan in die blauwe lucht, net als onze gedachten.
Als we vast zitten in ons denken, zijn we gefocust op de wolken en vergeten dat er zó veel meer is: de gehele blauwe oneindigheid van de kosmos...
Dit bewustzijn en de omschakeling van ‘ik ben het probleem’ naar ‘ik voel het probleem’, is de sleutel tot ontspanning en het loslaten ontstaat vanzelf.
Behalve de middelvingers, zijn ook de linker- en rechterhersenhelft hierbij betrokken.
Je linkerhersenhelft verwerkt de informatie op een rationeel, logisch niveau. Erg handig om praktische dingen te regelen als de dagelijkse boodschappen voor het eten of om te begrijpen hoe een mobiele telefoon werkt.
Je rechterhersenhelft verwerkt de informatie op een gevoelsniveau.
Hierbij komt de vraag op: klopt het wel wat iemand zegt? Je ‘voelt aan’, of er iets niet klopt in wat je hoort en/of ziet en je rationele kant gaat aan de slag om te begrijpen, wat er eventueel wel of niet klopt. En vervolgens komt dan de twijfel op:
– ‘Heb ik het wel goed gevoeld?’
- ‘Kan ik wel vertrouwen op wat ik voel?’
- ‘Nee, het kan niet waar zijn wat ik voel!’
De rechter middelvinger, als die pijn doet, krom trekt, of bijvoorbeeld steeds jeukt, of als gewrichtjes ervan opzwellen, wil je laten weten dat het tijd is om je gevoelens in het heden te onderzoeken en aan het licht te laten komen.
Hier mijn tips om je daarbij te helpen.
Wil je leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
©2022 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur