Moed en vertrouwen met kleur en licht

Moed en vertrouwen gaan hand in hand, of, in dit geval: van teen tot teen!
Als vervolg in de serie ‘tenen’, is nu de vierde teen aan de beurt.

Deze vierde teen, zowel links als rechts, is verbonden met de galblaasmeridiaan en volgens Dr. Voll van de elektro-acupunctuur, is dit de meridiaan van de vetvertering.

Net zoals bij de kleine tenen, kan ook een afwijking van de stand van de vierde tenen gevolgen hebben voor het hele lichaam, op de drie niveaus van lichaam, ziel en geest.

 

En natuurlijk is er een wisselwerking met het functioneren van de galblaas zelf.

Laat ik beginnen met het lichaam. Wat voor klachten geeft het je cliënt als de galblaasmeridiaan uit balans is?
De galblaasmeridiaan begint naast de ogen en loopt via banen over de schedel naar de schouder, zij/voorkant romp om langs de zijkant van de heupen en benen te eindigen in de vierde teen. In het gehele verloop ervan kunnen klachten optreden.

Dat geeft dan van boven naar beneden:
– Mogelijke oogklachten
– Hoofdpijn en migraine (zeker als het een rechtszijdige migraine is)
– Tinnitus en/of andere oorproblemen
– Galstenen en buikpijn, vooral ook rechts in de bovenbuik
– Heupklachten en uitstralende pijn aan de buiten zijkanten van de benen
– Ook de buiten enkel en pijn aan de voeten
– Cholesterol problematiek
– Jeuk en droge huid en/of gevoeligheid voor allergieën.

Op het emotionele of zielsniveau kunnen dit thema’s zijn zoals:
Korte lontjes door ongeduld en andere stemmingswisselingen
– Gal spuwen…. of het juist niet doen en dan kan dit leiden tot de zgn. ‘binnenvetters’. Met alle gevolgen van dien zoals onverwachte, plotselinge woedeaanvallen.
– Besluiteloosheid. Hierdoor ontstaat twijfel aan jezelf en daarna lijkt het alsof er een
– Gebrek aan moed en vertrouwen is…
– Snel in de slachtofferrol terecht komen

Op het geestelijk vlak:
– Moed geven om de juiste beslissingen te nemen.
– Samen met de lever zorgt de galblaas ervoor dat je lekker soepele pezen houdt
– Gezonde, fitte dynamiek en elasticiteit en souplesse.
– Zelfrespect en tevredenheid.

Je weet ondertussen wel dat Peter Mandel als natuurgeneeskundige werkt met het ‘principe van de omgekeerde mens’. Voor de vierde teen ligt er in dit verband een directe relatie met de vierde vinger: de ringvinger. Daar bevindt zich de meridiaan de Drievoudige verwarmer en die regelt veel van de hormoonhuishouding. Lees mijn blogs er nog eens op na:
Linker ringvinger
Rechter ringvinger

Dan nog even dit: Eén van de stoffen die heel veel in het nieuws is cholesterol.
Cholesterol is de bouwsteen van
– steroïdhormonen (=testosteron, cortison, aldosteron, en oestrogeen),
– vitamine D
gal.
De cholesterol zelf wordt in de lever gemaakt, en daar is de samenwerking met de galblaas heel belangrijk.

Vitamine D komt in verschillende vormen voor en de vitamine D3 wordt in ons lichaam geproduceerd onder invloed van ultraviolet licht zoals van het zonlicht. Dus ook al ligt het orgaan galblaas diep verborgen in de buik, toch is voor het goed functioneren ervan, ook zonlicht heel belangrijk.

Hier de tips hoe je bij je cliënten (en jezelf) met kleur en licht de galblaasmeridiaan en galblaas zelf in topvorm krijgt en houdt:

 1. kleurenpunctuurAls er één ding is dat ik geleerd heb door bezig te zijn met kleur- en lichttherapie, is dat het belang van natuurlijk zonlicht. Zorg dat je voldoende blootgesteld wordt aan deze geheel gratis bron van licht- en kleurvitaminen. Net als bij de nieren, speelt de vitamine D (is een hormoon in feite en geen echte vitamine) ook een rol bij de galblaas functie.
  Dus: naar buiten. De zon, de eerste prachtige, heerlijke zonnestralen: laat ze binnen en laad je op. En laat de zonnebril nog even af. Na de winter is het vitamine D gehalte in je lichaam laag, zelfs al heb je extra geslikt: de werking van de zon op je ogen en je huid is vele malen beter. Let op: nooit direct in de zon kijken! Gewoon naar buiten zonder zonnebril is meer dan voldoende. Zit je in de zon, doe dan ook je ogen lekker dicht. Dat helpt je te ontspannen en het licht binnen te laten komen via je huid. Een heerlijk gevoel, je merkt meteen dat er iets in je “oplicht”.
 2. Masseer de vierde tenen. Hier eindigt de galblaasmeridiaan. Masseer behalve de teentoppen ook het gebied aan de basis van de tenen, zowel op de voetzool als op de bovenkant.
  Volgens dat principe van 'zo boven, zo onder' betrekken we ook de ringvingers erbij, dat is vooral goed als je een cliënt hebt die last heeft van overmatige tegenstrijdige gevoelens en emoties: masseer dan ook de toppen van de ringvingers. Heb je een lichtset, dan kun je de toppen instralen: de vierde tenen krijgen geel en de beide ringvingers blauw. 30 sec per punt/zone.
 3. Heb je geen lichtset: overweeg eens kristallen te gaan gebruiken. Met het Informatie Energie Reflector staafje kun je buitengewone resultaten bereiken, want de kristal op het staafje brengt ook licht (en dus energie) in het lichaam. Eerst even de teen- en/of vingertoppen masseren, daarna raak je het middelpunt van teen- of vingertop aan met de kristallen punt, 15 sec per punt/zone. Dit staafje is een goedkoop en makkelijk te hanteren hulpmiddel in iedere praktijk en kan ook door de cliënt zelf thuis worden gebruikt.
 4. Wakker worden tussen 11 en 1 uur ‘s nachts. Dit is binnen de 24-uurs meridiaanklok de tijd van de galblaas. Als remedie kun je met de Wilde-kruidenolie Relax het gebied van de galblaas insmeren (rechts onder de ribben). De hele zone kun je daarna ook met geel instralen. Dit werkt heel ontspannend en via datzelfde principe van 'zo boven, zo onder' en 'zo voor, zo achter', is dit een effectieve hulp bij de zgn. galblaasmigraines. Dit kun je je cliënten ook als huiswerk meegeven. Als extra bonus gaan ze ook nog beter slapen.
 5. Violet is de complementaire kleur van geel. Iemand die een gal-migraine heeft, of heel veel buikpijn door bijvoorbeeld een galkoliek-aanval, kun je het beste behandelen door de pijnlijke zones te sederen met violet.
 6. Als aanvulling bij pijnbestrijding, kunnen er kleine plakkristalletjes op de pijnlijke acupunctuurpunten of andere plaatsen geplakt worden. In de bijgaande brochure staan allerlei mogelijkheden.
 7. Een voorjaar sapvasten- of reinigingskuur helpt je cliënt helemaal fit te krijgen en alle 'slakken' van de winter uit het lijf te werken.
 8. Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen? Twee mogelijkheden binnenkort:kleurenpunctuur
  Speciaal over 'meridianen en de vijf elementenleer’ is er de workshop: 9 Star Ki Astrologie en I Ching binnen de kleurenpunctuur.
  In de workshop ‘Gezichtsbehandeling met kleur en lichttherapie’ leer je zones te herkennen op het gezicht zodat je aan iemands gezicht kunt zien of de galblaas goed werkt. En je leert dit goed te behandelen.

Met deze tips zorg je voor een gezond werkende gal-functie. Jij en je cliënten ervaren de
– Moed en vertrouwen om de juiste beslissingen te nemen.
– Soepele pezen en spieren
– Gezonde, fitte dynamiek, elasticiteit en souplesse.
– Zelfrespect en tevredenheid.

Met een warme ‘bijna-lente’ groet,
Praveeta

©2023 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Moed en vertrouwen met kleur en licht