In de serie ‘Tenen’ ga ik deze keer de tweede tenen bespreken. Ze hebben alles met soepele gewrichten en lekkere ontspanning te maken.
De klassieke meridiaan is die van de Maag en Dr. Voll heeft aan deze tweede tenen de Gewrichtsmeridiaan toegewezen.
Peter Mandel noemt de tweede tenen het ‘Schakelstation van de botten’.
Hij zegt: ‘De tweede teen is voor mij de seismograaf van alle spanningen en stress van de mens. Het gezegde: 'het gaat me in de botten zitten' brengt de vraag naar voren: 'wat gaat er in de botten zitten?'.
Deze teen vertegenwoordigt allereerst het midden van de mens (maag en solar plexus). Bij bepaalde belastingen zullen daar storingen in de zuurproductie van de maag optreden. Deze worden in de slaap ook niet opgelost (bij de regeneratie van het lichaam), zodat een permanente belasting het gevolg is. Dit zorgt niet alleen in de maag voor bepaalde symptomen, maar verspreidt zich naar alle andere organen en systemen in het lichaam.
Verzuringen, die symptomatisch het gevolg hiervan zijn, beïnvloeden alle slijmvliezen. Een verandering in de zuurgraad is ook een voorloper van het ontstaan van bijv. schimmels of door de mogelijk daaruit voortkomende uitscheiding van histamine, ook een indicator voor allergieën. En als gevolg van de verzuring, gaan ook de gewrichten en botten daaronder lijden. Stress is dus de eerste indicator van wat later gewrichtsklachten worden’.
Ons skelet bestaat uit collageen en calciumfosfaat. In de holle botten wordt o.a. vet opgeslagen.
De belangrijkste taken van ons skelet zijn:
- het geeft ons stevigheid
– beweeglijkheid, doordat de verschillende onderdelen van het bottenstelsel met elkaar verbonden zijn door de gewrichten
– zachtere en kwetsbare organen/delen van het lichaam worden beschermd (bijvoorbeeld het schedeldak beschermt de hersenen en de ribben beschermen hart en longen)
– In het beenmerg worden de rode en witte bloedcellen aangemaakt en het skelet speelt hiermee een belangrijke rol bij de vorming van het bloed.
Welke rol spelen licht en kleur?
Stel je een boom voor die in het zonlicht staat. De bladeren vangen dit zonlicht op en het chlorofyl in de bladeren zet dit zonlicht om. De energie daarvan wordt omgezet in chemische energie. Dit hele proces heet fotosynthese en uiteindelijk levert dit zonlicht de boom appels of andere vruchten. Het zorgt natuurlijk ook voor de groei van de boom zelf. Zo ontwikkelt de boom na een aantal jaren een stevige stam.
Ook gaat het licht en de energie naar de kleinste haarvaten van de wortels onder de grond. Hiervan zien we niets, maar reken maar dat het wortelstelsel een belangrijk deel is van dit levende 'organisme boom'. Behalve het zonlicht zijn er natuurlijk ook water en voedingstoffen uit de aarde nodig.
De stam van de boom is vergelijkbaar met onze wervelkolom. De takken van de boom, die mee bewegen met de wind, kun je vergelijken met onze gewrichten en ledematen. Het wortelstelsel is bij ons de verbinding met de aarde via onze voetzolen, waardoor we gegrond zijn en energie van de aarde kunnen opnemen.
Wij hebben geen bladeren, maar we hebben onze huid en haren. Die vervullen eenzelfde functie als de bladeren.
Onze huid heeft receptoren om zonlicht op te vangen en die zorgen ervoor dat er iets vergelijkbaars met 'chlorofyl omzetting' in ons plaatsvindt. Dat is o.a. de aanmaak van vitamine D. Dit is speciaal van belang voor de kwaliteit van de botten, want de hoeveelheid vitamine D in het bloed staat in direct verband met de sterkte van de botten.
Dit even allemaal als achtergrond.
Ongetwijfeld krijg je cliënten in je praktijk die last hebben van pijn in de rug, schouders, knieën, polsen, heupen of allerlei andere gewrichtspijnen. Hierover heb ik een hele serie blogs geschreven, waarbij ik het ook heb over de specifieke betekenis en symboliek van elke gewricht. Je kunt ze hier nog eens doorlezen.
Nu een paar tips hoe je de algehele kracht van botten en gewrichten bij jezelf (of bij je cliënten) positief kunt beïnvloeden. En hoe je tegelijkertijd de ontspanning van de maag en solar plexus kunt bevorderen.
Naar buiten, naar buiten, naar buiten. Zelfs op de bewolkte dagen of als het regent. Check bij je huisarts of je vitamine D gehalte goed is. Als het te laag is kun je extra innemen, maar evengoed naar buiten! Vitamine D suppletie is geen vervanging van zonlicht! De beste preventie voor osteoporose (botontkalking) is buiten wandelen. Niet fietsen, maar wandelen. Een half uur tot een uur per dag.
Met deze tips en die van de vorige nieuwsbrieven, zorg je voor een gezond werkend meridianensysteem via de tenen.
Met een zonnige groet,
Praveeta
©2023 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur