Kleur en licht voor een helder hoofd

kleurenpunctuur

In de laatste van de serie ‘Tenen’ is nu de beurt aan de Grote Teen.
Met hoofdletters want wat is die Teen belangrijk!

Eerst even de meridianen: Milt-pancreas en Lever meridiaan beginnen allebei op deze Grote Teen. Elke storing van de teen beïnvloedt ook deze twee meridianen.

Verder gebruiken we in de kleurenpunctuur vooral de kennis van de Voetreflexzone theorie (en praktijk) bij het behandelen van de grote teen.
In de voetreflexologie is de grote teen verbonden met het hoofd en de hersenen.
Vandaar de titel van deze nieuwsbrief: Een helder hoofd krijg je door de grote teen te behandelen.
En er is nog een verband tussen de grote teen en een helder hoofd: namelijk de Milt-pancreas meridiaan.

Eerst even wat over de functies en werking van de milt.

Het lijkt dat de milt niet zoveel aandacht vraagt want die doet stilletjes zijn werk.
Dat bestaat o.a. uit:
– Omzetten en vervoer van voedingsstoffen in het lichaam.
– Zorgt dat bloed op de juiste manier in de bloedvaten blijft stromen.
– Heeft veel invloed op spieren en handen, voeten, armen en benen.
– Lippen en de mond staan in verbinding met de milt
– Regelt alles wat van beneden naar boven moet (dat is tegen de zwaartekracht in, ja! - en in de TCM heet dat mooi: de opwaartse Chi of Qi).
Een bekend voorbeeld is vocht vast houden in de enkels bij warm weer: als de miltenergie zwak is, lukt het niet dit vocht naar boven toe te bewegen.

Medisch gezien is de milt een secundair lymfoïde orgaan.
– Dat betekent dat micro-organismen en andere lichaamsvreemde stoffen vast gehouden worden en, indien nodig, bestreden kunnen worden.
– Tegelijkertijd worden er een aantal stoffen verzameld, waaronder bloedplaatjes, die op die vreemde stoffen in werken en zo is de milt belangrijk voor het immuunsysteem.
– Bovendien produceert de milt ook nog witte bloedcellen
– Helpt mee bloed te filteren
– Ruimt oude rode bloedcellen op.

Samen met het orgaan en meridiaan Pancreas vormt de Milt het element Aarde.
Aarde heeft te maken met het gevoel dat je met beide benen op de grond staat. Niet zweverig of dromerig dus, maar vol zelfvertrouwen in de realiteit van dit leven geworteld zijn. Ook hier speelt de Grote Teen weer een belangrijke rol in de verbinding met de Aarde.
Het element aarde
– Helpt je helder na te denken.
– Logisch en praktisch te zijn.
– Goed te kunnen invoelen, begrijpen en plannen.

En wat verzwakt dit?
– Piekeren! De sterke kracht is helder te kunnen denken. Piekeren wil zeggen dat je je niet meer helder kunt concentreren, je zorgen maakt en dat vertroebelt je heldere geest.
– Verkeerd eten. De Milt/Pancreas-energie begint in de mond. Proeven, je eten met speeksel vermengen, zorgt ervoor dat de energie van het eten goed omgezet kan worden.
– Onder verkeerd eten valt ook te veel, te vet, te zoet, te kruidig. De maat hier is: zoek uit wat goed voor jou is! Wat goed is voor de een hoeft niet goed te zijn voor een ander.
– Als je last hebt van sterke negatieve emoties, vooral boosheid en frustratie die je op de een of andere manier niet kunt uiten, maakt dat het functioneren van de milt/pancreas ook moeilijker.
– Laat deze twee emoties nu de andere meridiaan van de grote teen vertegenwoordigen: de Lever meridiaan. Het is dan net of de Lever en Milt/Pancreas in conflict zijn met elkaar en voor conflicterende emoties zorgen.

Gevolgen van dit functieverlies:
– Je voelt je moe, uitgeblust en niet fit
– je hebt droge, gebarsten lippen
– spijsverteringsproblemen: diarree, winderigheid, spierzwakte, bijv. moeheid in de benen
– soms krijg je zomaar een bloedneus
– of je krijgt makkelijk blauwe plekken
– je raakt vergeetachtig en hebt last van concentratieverlies

De klachten waar Long-Covid mensen over praten als ze het hebben over een ‘wattenhoofd’, waarbij ze niet helder kunnen denken en zich bijna niet kunnen concentreren, hebben vaak te maken met de functieverstoring van de Milt-pancreas energie. Een verzwakt immuunsysteem draagt daartoe bij.

De meest bekende storing van de grote teen is scheefstand, ontstaan door een afwijking van het basisgewricht en dit kan dan ontaarden in de Hallux Valgus. Als je dit bekijkt vanuit meridiaanoogpunt, komen de acupunctuurpunten Lever 2 en Lever 3 in de knel. En ook spelen de acupunctuurpunten MP 2 en MP 3 hierbij een rol.

Hier nu acht tips om de functie van de Grote Teen bij je cliënten te bevorderen, en wie weet heb je er zelf ook wat aan.

 1. Zoals bij alle tenen van deze serie: ga met extra aandacht de Grote Teen masseren, draaien en op alle mogelijke manieren soepel houden. Heb je een lichtset: de kleur die we aan de gehele onderkant geven is oranje.
 2. Heb je te maken met een Hallux Valgus? Dan kun je de acupunctuur punten Milt 2 en Milt 3 behandelen met geel. Dit voedt de Milt energie en geel is ook nog eens de kleur van helderheid en  geeft ruimte in het hoofd.
 3. kleurenpunctuurConcentratieproblemen, ook bij kinderen: de punten van Tip 2 hierboven zijn bijzonder geschikt om te doen, linker en rechtervoet.
  Plus elke avond een mini puntje Wilde-kruidenolie Relax hier op deze zone aanbrengen. Voor hele jonge kinderen verdun je dit met een basisolie.
 4. Heb je veel werk aan de computer? Overweeg om een computerbril te gaan gebruiken. Twee vliegen in één klap: deze brillen zijn geel (voor concentratie) en ze helpen je te beschermen tegen de straling van de pc schermen. Je ogen zullen ook blij zijn!kleurenpunctuur
 5. Een warrig hoofd door hormonale disbalans, zoals gedurende de menopauze of menstruatie? Dan is het goed het middelpunt van de grote teen te behandelen. Vanuit de voetreflexzone therapie ligt hier de Hypofyse en hiermee beïnvloedt je op een positieve manier de hormoonhuishouding. Heb je een lichtset, dan complementair blauw/oranje. Heb je geen lichtset: masseer het punt of gebruik het Informatie Reflector Staafje hier voor.
 6. Last van hoofdpijn, migraine, conflicterende emoties? kleurenpunctuurDan zijn het de punten onder de grote teen, naast de tweede teen, van belang.Het zijn de punten Lever 2 en Lever 3.en bij grote gevoeligheidkun je ze complementair links/recht violet/geel behandelen (Pijnlijkste kant violet, andere kant geel). Zijn beide kanten niet gevoelig, dan is geel voor deze punten de beste optie. Massage van deze punten kan ook goed helpen als je niet in slaap kunt vallen door te veel piekeren en in de war zijn met emoties.
 7. kleurenpunctuurHet gehele gebied van de grote teen en eromheen heeft te maken met de hersenen, nekwervels en schouders. Voor meer ontspanning hier, kun je alle bovenstaande tips gebruiken.
  De bovenkant van de grote teen houdt meer een verband met lymfe van de neus- en keelholte. De kleur ervoor is rood en die kun je inzetten bij zowel acute als chronische klachten daar.
 8. De goud- en zilverfacetkristallen kun je aanbrengen op de onderkant van kleurenpunctuurde tenen: rechts goud en links zilver. Hiermee creëer je evenwicht en de aandacht kan zich naar binnen richten. Ze helpen je om zonder oordeel waar te nemen, te zien wat is. De kristallen helpen je om gemakkelijker te ontspannen en het piekeren gaat dan over in waarnemen. Dit geeft je de helderheid om de zaken weer in het juiste perspectief te zien en de essentie te begrijpen van wat je dwars zit.

Met deze tips en die van de vorige nieuwsbrieven, zorg je voor een gezond werkend meridianensysteem via de tenen.

Graag tot ziens in een workshop of cursus en met een zonnige lentegroet,

 

Praveeta

©2023 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Kleur en licht voor een helder hoofd