Met licht en kleur je eigen bron voeden

kleurenpunctuurHet is van alle tijden dat het soms gewoon lijkt alsof alles tegenzit. Hoe je toch je eigen bron kunt blijven voeden, daar kun je ook wat mee met kleurenpunctuur.

De achtergrond van veel is: je interpretatie van dat wat er gebeurt in je leven. We hebben er al heel snel een interpretatie of oordeel bij of het goed is of slecht of mooi of lelijk.
Bijvoorbeeld: Het zit je echt tegen op een dag of in een week zelfs en je voelt je er helemaal niet goed bij. Achteraf gezien, weet je dat je in die dagen eigenlijk tot een beslissing bent gekomen om iets helemaal anders te doen: ander werk, je huiskamer anders inrichten of eindelijk de motivatie opbrengen om wél driemaal in de week te gaan sporten.

Dit is in feite je eigen verantwoordelijkheid nemen en niet omstandigheden de schuld geven van wat je overkomt. Over veel dingen hebben we geen controle zoals treinen die te laat vertrekken of je baas die een heel slecht humeur heeft. Hoe we ermee omgaan: daar kunnen we wel wat mee. Vaak is kijken naar en voelen bij die oordelen en meningen al een goed begin.

Je eigen bron is hiermee verbonden. De stilte, de kracht die je kunt voelen van binnenuit en de helderheid van je bewustzijn.

Water is een symbool voor de bron waarbij diep uit de aarde water omhoog komt. De verbinding met de aarde en de bron zijn als een soort twee-eenheid.
Bij het element water hoort ook:
– vertroebeling, als er modder in het water is gekomen
– drinken uit de ‘Bron van het leven’
– stilstaand water
– snelstromend water
– stoom: samen met hitte is het een enorme kracht
– bevroren water en dan is het dus ijs geworden

Ingeval van schrik en trauma’s, zijn er over het algemeen drie mogelijkheden:
– vechten,
– vluchten
– bevriezen

Ontdooien is het bevroren water weer laten stromen, misschien in de vorm van tranen of gewoon de gevoelens erkennen.

Herstel van de bron kan heel goed via de nieren gaan en daar ga ik wat tips voor geven. Ook handig nu het buiten weer kouder wordt en je sowieso wat extra aandacht aan de nier-energie kunt geven.

Als functie hebben de nieren tot doel afvalstoffen uit te scheiden en dat doen ze door bloed te filtreren. Hierdoor blijf je op alle niveaus in beweging. Helderheid is het gevolg en je voelt je innerlijke bron krachtig stromen. De modder wordt uitgescheiden.

Hier mijn tips voor zowel jezelf als je cliënten.

 1. Ja: meer naar buiten! Je weet intussen wel dat zonlicht ervoor zorgt dat in onze huid vitamine D wordt aangemaakt. In de nieren wordt deze vitamine D omgezet in een werkzame vorm. Vitamine D bevordert de opname van calcium uit de darm en de verwerking van calcium in de botten. Vitamine D is daarom belangrijk voor sterke botten (osteoporose!) en daar sta je mee in je kracht.
 2. Als er traumatische ervaringen zijn geweest (waardoor de schrik in de nieren is gaan zitten) kun je met de kleuren groen en rood op het acupunctuurpunt Nier 1, onderaan op de voetzool, de schrik weer 'uit de nieren halen'. Behandel het pijnlijkste punt van de twee met groen en op de andere voet het minder pijnlijke punt met rood. 30 seconden elk.
 3. kleurenpunctuurLuisteren naar helende muziek. De oren zijn voor de nieren de verbinding naar de buitenwereld. Met harmonieuze klanken en de helende werking van muziek kun je je cliënten juist beter maken. Als je zelf je lievelingsmuziek eens afspeelt, herstel je ook de verbinding met je eigen bron.
  Met harmonieuze muziekklanken raken we de nieren en voeden we ze. En wat is er mooier en gemakkelijker als (zelfhulp)therapie dan luisteren naar harmonieuze muziek!
  De kleur-klank CD'svan Peter Mandel zijn hier speciaal voor gemaakt, als helende muziekklanken.
  Je kunt er ook eens over lezen in het boekje: 'Hör dich Frei' of 'Free yourself with sound'. Hierin wordt o.a. beschreven hoe modern hersenonderzoek laat zien, dat wij zeer gevoelig zijn voor geluid. Hard geluid of slechte muziek laat ons brein letterlijk ‘huiveren’. Door de juiste noten en tonen in te brengen ontstaat ontspanning. Op deze manier ondersteun je en bevorder je het welzijn van je cliënten.
 4. Natuurlijk zorg je dat je genoeg drinkt. Koude drank is niet het juiste eigenlijk, zeker nu de herfst en winter eraan komen. Warme thee of niet-ijskoud water is beter. En natuurlijk is het soepseizoen aangebroken!
 5. Bij slaapproblemen: de Wilde-kruidenolie op de zones van de nieren, net onder de ribben op de rug, insmeren. Dit laat tegelijkertijd de 'schrik' uit de nieren oplossen.
 6. kleurenpunctuurIn de intro heb ik geschreven over de Kristallen. Er zijn er heel veel en allemaal werken ze via huidzones. Ze helpen om te ontspannen en daardoor ga je je beter voelen. Loop je vaak tegen moeilijke situaties aan, overweeg dan eens met een kristal te gaan werken. Je kunt de brochure van de Schijf van de Getalsymbolen bijvoorbeeld eens doorlezen over wat er allemaal voor mogelijkheden zijn.
 7. Wil je het wat eenvoudiger uitproberen: met het Informatie Reflector Staafje kun je lichamelijke pijnpunten masseren en ervaren dat er ook dan iets gaat stromen en daarmee heb je weer een stukje meer contact met je bron.

Bij een goed contact met je eigen, unieke Bron:
– komt je ware talent naar voren
– je hebt moed, kracht en voelt je helder en zelfverzekerd,
– je voelt je veilig in jezelf en met en in de wereld om je heen.

Ik wens het je toe!

Praveeta

©2023 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Met licht en kleur je eigen bron voeden