Met licht en kleur je creatieve inspiratie laten opbloeien

In deze uitdagende tijden is het de kunst om zo bij onszelf te blijven, dat we, ondanks alles, kunnen blijven ontspannen.

Een goede oefening en herinnering is om naar ons hart te gaan - een ruimte die altijd beschikbaar is en die we altijd bij ons dragen. Ons dat te ‘her-inneren’ is eigenlijk alles wat nodig is.

Waarom vergeten we dat dan? Dit is ook een vraag die ik mezelf stel.

In mijn vorige blog had ik het over de drie hersenen: hoofd-, hart- en buikhersenen.

Wanneer de omgeving te overweldigend en complex voelt, is het een oude gewoonte van ons allen om in het denken van de hoofdhersenen te blijven hangen en daar naar een oplossing te zoeken. Daarmee blijven we in het ‘probleem’ hangen en vinden geen uitweg, waardoor we nog meer gefrustreerd raken. De uitnodiging is eigenlijk om uit het ‘denken’ te stappen en weer terug te keren naar het huidige moment – om in het hart te vallen. De buikhersenen gaan dan vanzelf mee in het voelen dat het goed is.

Oude patronen en gewoontes lossen vanzelf op als het scheppende element, de creativiteit en de inspiratie een kans krijgen. Creativiteit is als het ware de geest die doordringt in alle tijden en ruimtes. En creativiteit, nieuwe inzichten en ideeën ontstaan juist in ontspanning.

Als we creatief en open zijn, voelen we de verbinding met alles om ons heen, de energie gaat weer stromen en dan voelen we ons niet meer geïsoleerd of afgescheiden. Dit zijn de principes van de natuur en de natuurwetten. Alles in het universum bestaat vanuit een scheppende kracht.

Zelf kunnen we werken aan het principe van: wat goed is voor mij, is ook goed voor de ander en de wereld. Vanuit wijsheid leven is dingen doen die inspirerend en betekenisvol zijn voor alle mensen.

Een mooie oefening daarbij is om je voor te stellen hoe jij de wereld in de toekomst zou willen zien. Dat kun je doen met behulp van visualiseren, schrijven of tekenen. Opeens ben je daarmee in een positieve staat van creativiteit beland: op dit moment schep jij de wereld van de toekomst en op die manier werk je ernaar toe dat die visie ooit werkelijkheid wordt.

Vraag jezelf af: ‘Wat kan ik op dit moment doen om meer liefde en compassie te tonen aan mezelf en anderen’?

En het antwoord hierop: soms zijn het juist de kleine dingen die ontspanning en vertrouwen terug brengen in de dag.

Die kleine dingen zijn voor mij:
– de natuur in
– het licht en de kleuren van de kleurenpunctuur inzetten
– ontspanningsoefeningen doen
– contact met familie, vrienden en vriendinnen onderhouden.

Hier mijn tips om met licht en de kleuren je creativiteit en inspiratie een nieuwe impuls te geven en het hart te openen.

 1. De punten op de schedel behandelen die Peter Mandel in zijn nieuwsbrief beschrijft.
 2. kleurenpunctuurDe zone van de Intuïtie met de Wilde-kruidenolie Relax behandelen en daarna de zone van het voorstellingsvermogen.
  De zone van de Intuïtie,
  die ongeveer vier centimeter in diameter is, ligt aan de binnen-/zijkant van de knie, links en rechts. Deze zone helpt ons onze intuïtie te ontwikkelen en te versterken. Zo helpt deze zone ons te begrijpen waarom we ons individuele programma in het leven moeten realiseren. Behandelingskleur: violet
  kleurenpunctuurDe zone van het Voorstellingsvermogen ligt aan de binnen-/zijkant van de enkel (links en rechts). Het is niet mogelijk om te handelen volgens onze 'intuïtie', als we niet ook kunnen 'zien'. De zones van het voorstellingsvermogen werken aanvullend op die van het gevoel en de intuïtie en steunen ons vermogen om ons voor te stellen hoe de dingen zouden kunnen zijn. Behandeling van deze zones leidt tot verbazingwekkende resultaten, speciaal in het geval van kinderen (bijv. toegenomen creativiteit, meer dromen en verbetering van resultaten op school).
  Let op: de olie kan alleen gebruikt worden bij kinderen boven de 10 jaar. Behandelingskleur: groen.
 3. kleurenpunctuurKijk eens op de pagina Kleurklank muziek. Er bestaat een serie van negen CD’s met onderwerpen die je mogelijk verder op je weg kunnen helpen. Ze kunnen heel goed afzonderlijk ook worden ingezet.
  1. Evenwicht: het oude loslaten en het nieuwe toelaten
  2. Regeneratie: verwerkingsprocessen op gang brengen
  3. Zelfverzekerdheid: weer leven vanuit je centrum en vanuit je eigen programma
  4. Vitaliteit: de kracht ontwikkelen om je levenstaak te volbrengen
  5. Zelfkennis: je bewust worden van je oorspronkelijke kracht en inzicht krijgen in de blokkades op je weg
  6. Verandering: de energie vrij laten stromen en nieuwe wegen vinden
  7. Heroriëntatie: de zin van je leven ontdekken en hindernissen op het pad overwinnen
  8. Harmonie: waaraan je begonnen bent tot een goed einde brengen
  9. Voltooiing: alle processen worden onderling verbonden en afgerond.
 4. Met het Informatie Reflector staafjepunten masseren waar je op dat moment een ongemakkelijk gevoel hebt. Of het nu je grote teen of je pols is: door de werking van het kristal komt gestagneerde energie en informatie in beweging. Het zijn de kleine dingen die het doen...
 5. kleurenpunctuurBehoefte aan iets geheel nieuws? Bekijk de wereld eens door een roze bril: de kleur van zachtheid en onbaatzuchtige liefde.
  De violette bril is dé bril voor inspiratie, spiritualiteit en meditatie.
 6. Natuurlijk is er de Hartschijf, die je helpt weer vanuit je hart te leven. Die heb ik in mijn vorige blog beschreven. Maar misschien speelt er voor jou iets anders en wil je graag  beter slapen met de Droomschijf.

Uit elk van deze tips kies ik zelf wat ik nodig heb als het leven met me op de loop gaat en ik bekijk per moment wat ik kan doen om mezelf weer in harmonie te brengen.

Ik wens je veel creatieve inspiratie toe.

Praveeta

©2023 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Met licht en kleur je creatieve inspiratie laten opbloeien