Voorjaarsfitheid in plaats van Voorjaarsmoeheid

Elk seizoen heeft eigen charmes en voor veel mensen is het juist het omgekeerde: in sommige seizoenen spelen hun kwaaltjes weer op, waar ze in een ander seizoen helemaal geen last van hebben.
Iedere weersverandering werkt in op het delicate regelsysteem van ons lichaam. We hebben een ongelofelijk groot vermogen om ons steeds weer aan te passen aan die veranderingen en het evenwicht wordt zo steeds hersteld.
De lente is een wisseling van het seizoen die bij veel mensen vermoeidheidsklachten geeft, de zgn. voorjaarsmoeheid. Van oudsher was het de tijd waarin het verse eten na de winter op was en de klachten hadden zeker ook met een verminderde hoeveelheid vitamine C in het eten te maken.
En tegelijkertijd speelt mee dat de energie die in de aarde heeft gezeten, de hele winter lang, nu omhoog en in beweging komt. Er is een explosie van activiteit en groei en bloei en ook in de lucht vliegt van alles rond: pollen en stuifmeel.....
Het is het seizoen van de Hout-energie en daarbij spelen lever en galblaas een grote rol.
Personen die al gevoelig zijn voor weersinvloeden (denk ook aan mensen die hoofdpijn krijgen als de luchtdruk daalt), en ook nog een verminderd werkend immuunsysteem hebben, kunnen in deze tijd last hebben van vermoeidheid en hooikoorts.
Lekker warm denk je, en dan ineens een paar koude windvlagen: spierpijn! Of een verkoudheid of stijve nek

Wat kun je nu het beste doen bij je cliënten en/of jezelf in deze voorjaarsperiode?

 1. handOndersteun het immuunsysteem. Dit door gewoon de toxische basisbehandeling te gaan doen (voor de therapeuten onder jullie: de behandeling staat in De 'Verborgen kracht van licht en kleur" op blz. 41.). Deze behandeling kan ook heel gemakkelijk thuis gedaan worden en dit kan dan 1x per week.
 2. Bij alle klachten die met het hoofd te maken hebben: een punt op de muis van de hand kan worden behandeld, met groen. Dit punt helpt om zijn hoofd helder te houden en groen zorgt voor uitscheiding van afvalstoffen. Tevens heel goed bij hoofdpijn, verkoudheid etc.
 3. Onder het jukbeen op het gezicht liggen twee punten, die helpen om een reactie op pollen en andere luchtwegklachten te verzachten. Kleur: groen bij een acute situatie; rood bij een chronische situatie.
 4. De lente is de beste tijd voor reiniging en vasten.
  Voor een schoonmaak van binnen kun je een vastenkuur doen of je kunt jezelf helpen te ontgiften door veel water te drinken. Als je dit een paar weken doet, merk je dat de vermoeidheidsklachten verminderen.
  Aan de buitenkant: scrubs, sauna, massage.
 5. Naar buiten! Ik geef elke keer weer dit advies: de zon heeft ons zoveel te bieden. Als je nu ook nog een beetje lekker gaat bewegen, vooral de spieren en pezen rekken en strekken, is dat erg goed voor de lever. Een beetje zweten van de inspanning werkt ook reinigend.
 6. Het gebied van de lever zelf masseren en/of insmeren met de Wilde-kruidenolie Relax en/of instralen met de kleur geel. Plaats: rechterkant van de buik, onder de ribben.
 7. Voor ondersteuning van de ogen: deze zo min mogelijk belasten met tablet en computerwerk of daarbij een computerbeschermbril opzetten. De turquoise bril is specifiek de kleur voor oogklachten die het gevolg zijn van hooikoorts: tranende en jeukende ogen worden hier weer rustig van.

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Voor de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2018 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Datum publicatie: Apr 7, 2018

Voorjaarsfitheid in plaats van Voorjaarsmoeheid