In mijn vorige blog schreef ik over de vijf hersengolven: Gamma, Bèta, Alfa, Thèta en Delta.
Deze laatste twee zijn de golven die de overhand hebben en een essentiële rol spelen tijdens de slaap.
Je weet intussen wel dat een van de onderwerpen waar ik mij voor interesseer Beter Slapen is.
De theorie van de hersengolven heeft een belangrijke rol gespeeld bij mijn begrip over beter: inzicht in wat een goede slaap nu eigenlijk is.
Thèta golven hebben de overhand tijdens de zgn REM-slaap, die tijd van de nacht en je slaap, waarin je droomt. Je hersenen regenereren tijdens deze fase en je verwerkt de indrukken van de dag. Dat verwerken is ook 'opslag' van gebeurtenissen en verplaatsen van gebeurtenissen naar je lange termijn geheugen, waarbij we gebeurtenissen integreren en leren begrijpen – ze krijgen betekenis. Of gewoon: wat niet echt belangrijk was (= ook emotioneel niet interessant genoeg!) wordt gewist en verdwijnt uit je systeem, als een grote schoonmaak. Wat wel belangrijk is, sla je op.
Delta golven zijn dominant tijdens de diepe slaap. Hierbij regenereert je lichaam optimaal en deze fase van de slaap is belangrijk voor het versterken van het immuunsysteem. Dus als deze fase verstoord raakt, krijg je op den duur mogelijk last van een verminderde weerstand.
Je kent het verschijnsel wel dat je een stressvolle, drukke tijd hebt en je slaapt ook niet echt goed gedurende een aantal weken.
Denk bijvoorbeeld eens terug aan een tijd dat je ging verhuizen.
Of je ouders of andere familieleden hebben ineens meer zorg nodig en doen een beroep op je.
Dat is net die druppel die je er niet bij kan hebben, zeker nu op je werk ook nog iemand met zwangerschapsverlof is en je tijdelijk extra taken hebt.
Eerst kom je in een fase waarbij je sneller emotioneel van slag raakt: huilbuien en irritaties. In heftige situaties raak je het evenwicht kwijt tussen je normale rationele beslissingsvermogen en je emotionele kant. Ook je vermogen om creatieve oplossingen te bedenken is minder optimaal. Je functioneert meer op de automatische piloot en dat hou je best lang vol. Echter: vervullend is het niet echt, want er speelt meestal ook een soort geestelijke en lichamelijke vermoeidheid mee. Dit is een teken dat de Thèta golven niet optimaal hun werk hebben kunnen doen in de nacht.
De tweede fase is: ineens wordt je dan verkouden, of die blaasontsteking steekt de kop weer op. Of je krijgt andere lichamelijk klachten: de een krijgt hoofdpijn, iemand anders 'gaat door zijn rug', of krijgt nu toch echt de griep. Dat is de invloed van een gebrek aan voldoende Deltagolven tijdens je slaap.
Rust je uit: dan herstelt alles weer, ook je slaappatroon, want juist als je ziek bent: ja inderdaad, je gaat meer slapen! Daarbij ontstaan de helende impulsen van de Delta golven en 'alles krijgt weer zijn plek'. En jij voelt je rustiger, heler, meer in evenwicht en je kunt de wereld weer aan met een frisse blik en gezonde dosis humor, relativeringsvermogen en je kunt beslissen wat wel en niet belangrijk is.
Evenwicht binnen de kleurenpunctuur wil zeggen: een evenredige verdeling tussen de kleuren blauw, geel en rood: blauw zorgt voor ontspanning, geel voor helderheid en rood voor kracht. Hiermee spreken we van een 'ontspannen, heldere kracht'.
Rood is de kleur die in staat is diep in het weefsel door te dringen en zo de bloedsomloop stimuleert. Rood geeft een gevoel van kracht en alertheid. Het is een kleur die je in beweging brengt en vooral goed is om 's ochtends op gang te komen en de ochtendmoeheid te verdrijven.
Blauw is de kleur van vrede en oneindigheid. Het is een koele kleur met een kalmerend effect. Ook is blauw de kleur van de hypofyse en het endocriene systeem. Dat zijn juist de delen van de hersenen die het eerst 'van slag' raken als we ‘uit ons ritme zijn', bijvoorbeeld door emotionele stress.
Geel gebruiken we voor helderheid. Als de zon op het hoogste punt van de dag is zijn wij ook het meest helder. Geel zetten we in om het lymfesysteem in beweging te brengen (ja, ook de kleine, mini lymfevaatjes in de hersenen) en versterking van zenuwstelsel. Geel bevordert je levenslust.
Deze drie basiskleuren kunnen we op verschillende momenten van de dag inzetten of een combinatie ervan, afhankelijk welke klacht iemand heeft. Hiermee herstelt het natuurlijke (hersengolf) ritme zich.
Hier een aantal mogelijkheden om dit bij jezelf en je cliënten toe te passen, zodat de hersenen de juiste kleur- en lichtvoeding krijgen en de hersenen weer in de juiste trilling gaan bewegen.
1. – Naar buiten! Dit heb je me al vaker horen zeggen. De zon, het meest natuurlijke licht dat we kennen op onze planeet, is tegelijkertijd de gever van warmte en licht. Zeker in deze 'donkere dagen voor Kerst' hebben we het nog meer nodig dan anders. Gun jezelf een wandeling in het ochtend- of middaglicht.
2. – Meer dromen zorgt voor een evenwichtige slaap. De Wilde-kruidenolie helpt jou en je cliënten beter te dromen. Hierdoor harmoniseren zich de Thèta-golven van de droomfase. Speciaal hiervoor heb ik het boekje 'Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie’ geschreven.
3. – Alles wat ontspanning geeft, helpt. Dat is voor de één muziek luisteren, voor een ander is het muziek maken. Weer een ander raakt in stille vervoering door het op zich inlaten werken van een schilderij, een beeldhouwwerk, terwijl juist een ander geraakt wordt door het maken ervan.
Zet een rode bril op ’s ochtends voor meer energie, een blauwe voor ontspanning en rust of een gele om geestelijk helder te zijn en je immuunsysteem te stimuleren.
4. - Een prachtige meditatie is al je zintuigen voeden. Dit is vooral in de natuur goed te doen. Sluit je ogen en geef aandacht aan je oren. Wat nemen ze waar?
Na een tijdje open je de ogen: en laat binnenkomen wat er is, in plaats van moeite te doen om iets te zien.
Maak contact met de stam van een boom en voel de kracht van het hout.
Je kunt langzaam bewegen en zo je voeten de aarde laten koesteren en voel maar wat je ervoor terugkrijgt.
Sluit nog eens je ogen en breng je aandacht naar de geuren om je heen. Ruik je de wind en regen of droogte?
Tot slot: verwen je zelf met iets heerlijks en proef! Laat de warme, romige chocolademelk eens helemaal rondzingen in je mond.
5. – Kun je niet slapen? Als je niet goed in slaap kunt komen, sta op uit bed en ga eens iets heel anders doen: schrijf op wat je bezighoudt. Heb je het gevoel dat je niet in woorden kunt 'vangen' wat het is: tekenen kan ook. Doodelen heet het: krabbelen. Zonder dat het iets voorstelt. Zie je wel eens kleine kinderen tekenen? Tong uit mond en met alle aandacht lijnen en streken zetten op papier.
6. – Zo op het einde van het jaar: terugkijken op het oude en opnieuw beginnen. Dat kan ook zijn: iets nieuws leren. In Verborgen kracht van licht en kleur staan talloze mogelijkheden om je eigen leven of dat van je cliënten meer kleur te geven.
7. – “You are the light of the world. GLOW!” Michael Bernard Beckwith
Ik wens je een fantastische lichte, kleurige Kersttijd toe en alvast een hele mooie jaarwisseling en een zeer licht en kleurig begin van 2019.
Praktisch nog even:
In de workshop 'Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie' ga ik veel dieper in op de theorie en praktijk van de hersengolven. Ook bijvoorbeeld het onderwerp trauma's en de gevolgen voor de hersengolven komt hierbij aan bod. Je kunt je nu aanmeldenvoor de workshop van 24 januari 2019.
Wil je zeker weten dat je kerstcadeautjes op tijd binnen zijn, hou dan rekening met een langere postbezorging ivm de kerstdrukte.
Heb je vragen? Neem contact op!
©2018 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur