Kleur en licht voor botbreuken

Ineens kan het je zo maar overkomen: je bent lekker aan het schaatsen en pats-boem: scheur in het ijs, je valt en hebt een gebroken pols.
Of hier in Amsterdam: met je fietswiel zit je vast in de tramrails en au!

Een botbreuk is eigenlijk een klein scheurtje in het bot of als het zeer extreem is, dan is het bot verbrijzeld. Bij sommige botbreuken steekt het bot niet uit het lichaam (de gesloten botbreuken) en bij een open botbreuk is de huid beschadigd.

Oorzaken van botbreuken: vallen is de bekendste. Echter, ook door een overbelasting van het bot, door herhalende belastingen, kan een bot zomaar breken.
Bij ouderen is het soms niet duidelijk dat een breuk veroorzaakt is door een val, het kan ook andersom: door een zwakte van het bot zoals bijvoorbeeld bij osteoporose breekt een bot en daardoor valt iemand.
Dit zijn dan gevolgen van langdurige stress die 'in de botten' is gaan zitten.

In mijn eerdere blog over het skelet gebruikte ik de symboliek van de boom.
Stel je nu die boom voor: zwaaiend in de wind en de storm en de takken bewegen mee. Totdat er een grote windvlaag opsteekt en er komt een scheur in een tak. Nadat de wind is gaan liggen, komt het helingsproces op gang.

De tak die gescheurd is, kan helen. Als je goed naar oude bomen kijkt, zie je dat er 'littekens' van oude breuken zijn en juist daar is er een extra laagje hout gekomen: dit gedeelte is ineens sterker geworden!

Zo gebeurt het ook met onze wonden en breuken: we komen er sterker uit vandaan. Het bot waar de breuk is geweest, is sterker dan het voorheen was. Het lichaam heeft helemaal vanzelf er wat extra cellaagjes op gemaakt.

In dit proces blijkt dat we, ook in bottenstelsel, heel flexibel zijn. We hebben in ons leven natuurlijk ook te maken met wind en stormen en de kalme dagen waarop er letterlijk geen wolkje aan de lucht is. En gelukkig heeft lang niet elk valpartij een botbreuk tot gevolg.

En heeft er een botbreuk plaatsgevonden, dan blijkt het zelfhelende vermogen van het lichaam weer optimaal te functioneren.

Hier 6 tips om oude en nieuwe botbreuken met kleur en licht te gaan behandelen. Je kunt ze  adviseren aan je cliënten of zelf toepassen

 1. Geef de plaats van de breuk liefde en aandacht. Zelfs als het al twintig of zestig jaar geleden is dat het bot is gebroken: alsnog kan deze 'oude wond' wat extra liefde gebruiken. En ga bij jezelf eens na wat er daarna gebeurd is met je. Is dit ongeluk bijvoorbeeld het begin geweest van een veranderingsproces? Dan kun je ook dankjewel zeggen tegen dit deel van je lichaam.
 2. Heb je nog altijd last van een pijnlijk/stijf/vervelend gevoel, na een botbreuk? Ook dan is liefdevolle aandacht de juiste ingang. En je kunt beginnen om groen in te stralen. Dit is een helende kleur die het weefsel erom heen helpt alsnog de afvalstoffen uit te scheiden.
 3. Was het zo'n grote botbreuk, dat de huid ook beschadigd is geraakt?
  Dan is het tijd om deze littekens te behandelen. Deze behandel je met rood licht. Langzaam strijken over het litteken, heen en weer. Op deze manier gaat de energie weer stromen en worden ze ontstoord. Zelfs littekens die al jarenlang bestaan, kunnen op deze manier ontstoord worden. Vooral bij lang bestaande klachten, of als behandelingen 'niet aanslaan' is het raadzaam dit in je behandelplan mee te nemen.
 4. Is het een ongeluk geweest waarvan duidelijk is dat dit nog steeds als traumatisch wordt ervaren? Als je eraan terug denkt komen bijv. deze dingen op:
  – onbestemd verdriet
  – concentratie problemen
  – slaapproblemen, tot aan nachtmerries aan toe
  – buikpijn, hoofdpijn, zonder dat er een medische oorzaak te vinden is
  – over-alertheid, voortdurend op je hoede zijn
  In mijn boek 'Verborgen kracht van licht en kleur' op blz. 54 staat de anti-trauma behandeling en zelfs als een vervelende gebeurtenis al heel lang geleden geweest is, kan deze behandeling enorm goed helpen.
 5. Ter ondersteuning kun je de pijnlijke plek insmeren met de Wilde-kruidenolie Relax. Wie weet komt er antwoord op de vraag 'Hoe heeft dit ongeluk kunnen gebeuren en wat is de les die ik er alsnog uit kan leren' in je dromen.
 6. Children of the lightKristaltherapie. De kristallen van Peter Mandel kunnen je helpen om de plaats van de breuk tot in het diepst van je wezen, ontspanning te geven. Het hoeven echt niet de grootste investeringen te zijn: het Informatie Reflector Staafje met het boekje bevat alle informatie en geeft geweldige resultaten. Mocht je al andere kristallen hebben, zoals de goud– of zilverfacetkristal, dan kun je die gebruiken.

Ik wens je een kristalhelder voorjaar toe!

Heb je vragen? Neem contact op!

©2019 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Datum publicatie: Mar 10, 2019

Kleur en licht voor botbreuken