Schouders veel soepeler door kleurvoeding

Ken je dit? Je cliënt komt bij je met enorme pijn in de rechter schouder en het trekt door naar de nek en ze heeft er zelfs hoofdpijn van. Bij Sophie, mijn cliënte vorige week, was het zo begonnen, als een acute aanval en ze kon niet herinneren hoe het was begonnen.

Het schoudergewricht vormt een geraffineerd samenspel van armen, schouderbladen, spieren, pezen. Zodoende kunnen we alle kanten opdraaien met de armen: naar voor, achter, boven en beneden. En zoiets simpels doen als haren kammen of iets meer inspannend: tennissen

Het gewricht zelf is een zgn kogelgewricht, en bestaat uit een kom waarin het ronde gewricht kan draaien. Maar direct betrokken zijn ook de schouderbladen en het sleutelbeen.

Schouder is Eerste grote symboolgewricht.

Peter Mandel noemt het schoudergewricht het Eerste grote symboolgewricht.
Werkt dit gewricht optimaal, dan kunnen we de vleugels uitslaan en bevlogen ons werk doen.

Heffen we de armen naar boven toe op, is dat symbolisch de houding van ontvangen. We staan dan open voor dat, wat het leven te geven heeft.
Onze geest ontvangt deze impuls om dan via de armen en handen vorm te geven aan de ideeën. Zo is er de verbinding naar de handen: handelen.
Is het schoudergewricht beperkt in de bewegingsvrijheid, dan kunnen de ellebogen, polsen en handen ook niet meer optimaal hun werk doen.

De schouder heeft een voor- en achterkant.
De achterkant heeft de schouderbladen en dit zijn onze 'vleugels'. Heeft iemand last van de schouderbladen, dan spelen deze aspecten van 'nieuwe inspiratie zoeken' mee.

De voorkant van de schouders is geassocieerd met 'hangende schouders' en je ziet dan aan iemands lichaamshouding hoe de borstkas ingedrukt wordt en het hoofd gaat een beetje naar voor hangen. Dit is een houding die met angst en/of onzekerheid te maken kan hebben.

Kleur en licht voor beweeglijkheid
Omdat het gewricht zo beweeglijk is, kan er ook van alles mis gaan. Van ontstekingen, pijn, 'arm uit de kom', frozen shoulder, of uitstralende pijn naar het hoofd en dat zorgt dan voor hoofdpijn. Ook natuurlijk klachten ivm verkeerde houding of overbelasting.

In het geval van Sophie, heb ik deze zaken eens aangekaart:

 • Wat draagt ze momenteel op haar schouders?
 • Is ze in een situatie waar ze de schouders laat hangen?
 • Wil ze juist schouderklopjes en krijgt ze die niet?
 • Zet ze haar schouders er teveel onder?
 • Haalt ze gewoon de schouders ergens voor op?
 • Of wil ze juist met kop en schouders ergens boven uitsteken?

Kleurvoeding voor de schouders in detail:

 1. Bij alle hitte processen als ontstekingen: blauw instralen op de pijnlijke plaatsen. Blauw is de kleur van verkoeling en helpt bij pijnbestrijding.
 2. Bij zwellingen: groen erop! Groen is de kleur voor uitscheiding en de zwellingen nemen af.
 3. Bij ontstekingen met zwellingen: neem afwisselend blauw en groen. Het beste is bijvoorbeeld 's ochtends met blauw behandelen en 's avonds met groen. Dit herhalen totdat de klachten minder worden en dan de frequentie minderen.
 4. Is er een breuk geweest? Kijk in de vorige nieuwsbrief voor tips daarvoor.
 5. Peter Mandel werkt via het principe van 'de omgekeerde mens'. Zo boven, zo onder; zo voor, zo achter. De achterkant van de schouders liggen dan geprojecteerd in de buik, ter hoogte van de navel. Zoek eens in de buik naar pijnlijke plaatsen en ga die diep masseren. Dit kan al heel veel verlichting geven. Bij chronische pijnklachten kun je deze pijnplekken met groen instralen en bij acute klachten is blauw de aangewezen kleur.
 6. Let ook op mogelijke littekens in de buik. Berucht voor schouderklachten zijn kijkoperaties net boven de navel en de galblaasoperatie littekens rechts in de buik. Littekens ontstoor je door ze te behandelen met rood licht. Zachtjes er over heen strijken, zo'n 30 sec., is voldoende. Je zult verbaasd staan over de resultaten en pijnlijke schouders gaan weer ontspannen.
 7. Dan is er natuurlijk de Wilde-kruidenolie Relax. Het helpt enorm om de schouders op deze manier te ondersteunen. Vooral ook goed om de slaap te verbeteren, mocht dat ook een klacht zijn.
  Een combinatie van de olie en kleurbehandeling kan ook. De verschillende mogelijkheden staan allemaal beschreven in 'Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie'.
 8. Het Informatie Reflector staafje : masseer de pijnlijke punten hiermee.

Bij Sophie begon ik met het instralen met blauw om de pijn te bestrijden. Ze kreeg een lachbui omdat ze ineens inzag hoeveel ze eigenlijk op haar schouders had genomen! Van opluchting wist ze ineens: 'dit ga ik anders doen voortaan'.

Er volgde nog een heel gesprek over haar werk situatie momenteel en aanpassingen die ze eigenlijk al lang aan wilde brengen.
Op haar buik heb ik ook nog een klein litteken behandeld en ze besloot haar navelpiercing er uit te halen. Ook dat litteken heb ik mee behandeld (zie vorige blog over littekenbehandeling)
Haar huiswerk: de pijnlijke plekken insmeren met de Wilde-kruidenolie Relax elke avond voor het slapen gaan.

Voor mij was het zeer bevredigend om met haar te werken en met zoiets simpels als kleur instralen, iemand zoveel 'lichter' te zien worden!

In de workshops en cursussen leer je de basiskennis van behandelingen met licht en kleur. Ook over het ontstoren van littekens.

Heb je vragen over welke workshop of cursus geschikt is voor jou? Neem contact op!

©2019 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Datum publicatie: 27 apr 2019

Schouders veel soepeler door kleurvoeding