De heupen ‘belicht’

Van de bovenste ledematen: de armen, en gewrichten van schouder, elleboog en pols gaan we nu kijken naar het midden van het lichaam: de heupen.

Dit vierde gewrichtssymbool is verbonden met het midden. Niet alleen het fysieke midden, maar ook op geestelijke niveau, als centrum van oerkracht en wat Peter Mandel 'de hardware van het individuele programma’ noemt.

Linker- en rechterheup
Links staat symbolisch voor wat we aan kennis en wijsheid meebrengen in dit leven. Daarom heeft het ook een bijzonder verband met wat er in de prenatale ontwikkeling en vroege jeugd aan talenten is ontwikkeld (of juist niet).

Rechts staat voor wat we ervan maken in dit leven. Ga je dansend en in vrijheid en vol creativiteit door het leven? Of zijn er belemmeringen op je levenspad?

Praktijk
Ook al kom je in je praktijk niemand tegen met heupklachten, dan kan het toch zinvol zijn eens aandacht te schenken aan de volgende punten bij je cliënten.
Als je cliënten krijgt met heupklachten kun je met de tips verderop in deze blog helpen de energie in de heupen (en daarmee in hun leven) vrijer te laten stromen. En ook als je geen cliënten met dergelijke klachten in je praktijk is het zinvol om met deze tips te werken. Je kunt de volgende resultaten verwachten:

Op lichamelijk niveau:
– verbeteren klachten van de onderrug en benen
– bekkenorganen gaan beter functioneren
– uitstralende pijn aan buiten zijkant van de benen lost op
– lichaamshouding: ik zie dat cliënten meer rechtop gaan lopen

Op emotioneel niveau:
– ontstaan van nieuwe, vervullende relaties
– ongeduld en irritatie maken plaats voor ontspanning en geduld

Op spiritueel niveau:
– openingen naar nieuwe perspectieven
– ontdekken en hervinden van talenten en er ook iets mee doen

Het heupgewricht heeft te maken met het element hout omdat de galblaas meridiaan hier een belangrijke rol speelt en langs het heupgewricht loopt.

Hier volgen de tips:

In acht stappen de heupen bevrijden

 1. De prenatale behandeling geven aan je cliënten. In het boek 'Verborgen kracht van licht en kleur' staat deze op blz. 115. Ook al staat deze in het hoofdstuk 'behandelingen speciaal voor kinderen', ook bij volwassenen is deze aan te raden. Als je de therapeutenopleiding hebt gedaan, heb je deze behandeling geleerd.
 2. De zone van het individuele programma.
  Deze zone insmeren met de Wilde-kruidenolie Relax (of je cliënt dit als huiswerk mee geven).
  De zone van de individualiteit ligt aan de buitenkant van de rechter- en linkerheup op het hoogste punt van het gewricht en heeft een diameter van ongeveer vijf centimeter. Deze behandeling stimuleert de verwerkelijking van je persoonlijke, individuele levensdoel. Iedereen is geboren met een innerlijke ‘blauwdruk’, een programma van wat we tijdens dit leven willen ervaren en bereiken. Als we van dit programma zijn afgeweken, oftewel de innerlijke weg zijn kwijtgeraakt, helpt deze behandeling om ons eigen spoor weer terug te vinden. Bij klachten en pijn in de heupen is het ook aan te raden deze zone te behandelen.
  Met kleur behandel je dit met rood.
  Aanvullend kun je met Klanktherapie nog het thema verdiepen: CD Totaliteit, nr. 1: Geest
 3. De zone van de relaties. Deze zone ligt midden op het heiligbeen.
  Deze zone het liefst één keer per week inwrijven, maar bij klachten van de onderrug en het bekkengebied vaker.
  Behandelingskleur met het lichtset is violet.
  Als aanvulling is CD Psychosomatische balans hier heel goed bij.
  Thee: rustgevende kruidenthee of thee voor hart en bloedsomloop.
 4. Reflexzone punten van de heup behandelen met het Informatie Reflector staafje
  Het is echt ongelofelijk hoe dit simpele staafje zoveel ontspanning geeft. Hierdoor gaat de energie en de vastgezette informatie ook weer stromen.
  Er zijn verschillende reflexzone punten voor de heupen.
  – De voetreflexzone therapeuten kennen natuurlijk die op de voet: buitenzijde voet, net onder en achter de enkel. Dit gebied niet bij zwangerschap behandelen!
  – Peter Mandel geeft via het ‘omgekeerde mens’ model een zone aan die net onder het sleutelbeen ligt. Bij heupklachten is die zone gemakkelijk te vinden want die doet gewoon pijn!
  Voor instructies is het beste het boekje wat bij het staafje hoort, erbij te nemen, en zo heb je voor heel weinig geld een hulpmiddel van onschatbare waarde.
 5. Naar buiten...
  Een tijd geleden kreeg ik een link van een lezing toegestuurd. Naast het werk van Peter Mandel en de praktische toepassingen van licht en kleur die hij geeft voor onze gezondheid, raak ik ook geïnspireerd door het werk van anderen. Deze lezing is er een van.
  Rupert Sheldrake - Is The Sun Conscious?
 6. Dansen en bewegen.
  Zeker nu het strandweer is en je lekker met de blote voeten in het gras en zand kunt bewegen, is het een heerlijke manier om de soepelheid terug te krijgen in de heupen en het bekken. Misschien wil je zelfs Hoela hoepen???
 7. Binnen de TCM hoort de heup bij het hout element. Dat is voor de heup met name de galblaas meridiaan, maar ook de lever speelt een belangrijke rol.
  Als zintuig zijn de ogen het venster naar buiten en binnen van het element hout.
  Het licht en daarmee de kleur, komt deels door de ogen naar binnen. Dat is al een voedingsbron op zich en daarvan krijg je energie.
  Computerbrillen beschermen de ogen tegen teveel kunstlicht op het verkeerde moment.
  Helaas wordt het gevaar van onbeschermd achter een beeldscherm of bij tl-verlichting te werken nog niet serieus genomen.
  Computer beschermbrillen zijn speciaal ontworpen om de ogen te beschermen tegen schadelijke invloeden van blauw licht uit beeldschermen, spaarlampen en tl-buizen.
 8. Sleutelwoorden van het hout element zijn: enthousiasme, energiek zijn en visie hebben.
  Om nieuwe inspiratie en ideeën op te doen: denk eens aan een kleurenbril

Ik wens je veel enthousiasme toe!

Agenda: Najaar 2019

Neem contact op voor vragen over welke workshop of cursus geschikt is voor jou.

©2019 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Datum publicatie:. 12 aug 2019

De heupen ‘belicht’