Lichtvoetig dansend dankzij soepele enkels

Ja: lichtvoetig dansend wil ik wel door het leven walsen! Totdat de overmoed toeslaat en ik een misstap bega en au! Een verzwikte enkel.

Dit zesde gewrichtssymbool heeft net zoals de knie, vier kanten: een voor-, achter-, binnen- en buitenkant.

Elk van die kanten heeft een andere, symbolische betekenis.

De voorkant, waar het acupunctuurpunt Maag 41 ligt, houdt verband met het vermogen om heel diep te kunnen ontspannen.

De buiten-zijkant is waar we stampend van boosheid de enkel 'knikken' en verstuiken: de zone van irritatie en frustratie.

De achterkant: de achillespees. De plaats waar we kwetsuren oplopen en registreren. Je kent de uitdrukking ‘de Achilleshiel’, het punt waar we kwetsbaar zijn en gewond kunnen raken. De Griekse held Achilles was onsterfelijk, alleen op dat punt kon hij worden getroffen en uitgeschakeld.

De binnen-zijkant tenslotte heeft te maken met het voorstellingsvermogen: het in staat zijn om nieuwe, creatieve mogelijkheden te ontdekken en als het ware te dromen in een waaktoestand en zo visionaire beelden te ontwikkelen.

Geeft een van deze vier kanten van de enkel klachten, dan beïnvloedt dat ook de andere drie kanten en werkt door naar boven toe: naar de andere gewrichten zoals knie en heup. Ook naar de tenen toe: de stand van de voeten en tenen zelf. Het omgekeerde kan ook het geval zijn: de stand van de voet kan tot enkelklachten leiden.

Binnen de acupunctuur liggen rondom de enkel een aantal belangrijke acupunctuurpunten. Deze hebben alles te maken met de ontwikkeling van de wonder meridianen tijdens de zwangerschap.
Het voert te ver om dit hier allemaal te bespreken. Heb je interesse: in de workshop 9 Star Ki Astrologie komen ze aan bod.

Ook binnen de voetreflexologie spelen de enkels een bovengemiddeld belangrijke rol, met name via de reflexzones rondom de enkels. Zo is bekend dat bekken en onderrug klachten opgelost kunnen worden door het gebied langdurig te masseren.

Wat kun je bereiken?

 • Op lichamelijk niveau: soepele en beweeglijke enkels
 • Op emotioneel niveau: voorstellingsvermogen ontwikkelen in diepe ontspanning
 • Op spiritueel niveau: loslaten en met een gevoel van vrijheid lichtvoetig door het leven      gaan.

In acht stappen lichtvoetig dansen!

 1. Een verzwikte of verstuikte enkel? De pijn bestrijden doe je door met blauw te behandelen. En de zwelling neem je weg door deze met groen te strijken. Dit kun je afwisselend doen. Bijvoorbeeld in de ochtend blauw en dan 's avonds groen.
 2. Achillespees klachten? De achterkant van de enkel noemen we de zone van het loslaten. Hier loopt de blaas meridiaan. Bij pijn kun je het beste groen nemen. Dit mag ook bij een ontsteking.
 3. Heb je thema's met loslaten (van wat dan ook): breng wat van de Wilde-kruidenolie Relax aan op de overgang van de kuitspier naar de achillespees. Dat helpt je los te laten wat je niet meer nodig hebt.
 4. Het acupunctuurpunt Maag 41 behandelen. De kleur is violet of roze en je gaat op een diepe manier ontspannen. De voorkant is 'de andere kant' van de zone van het loslaten en het kan goed zijn deze twee zones te combineren.
 5. De binnenkant van de enkel: dit is de zone van het voorstellingsvermogen. We kunnen niet handelen volgens onze 'intuïtie' (de binnenkant van de knie), als we niet ook kunnen 'zien', dat wil zeggen dat we een nieuwe, andere werkelijkheid voor ogen hebben. De zones van het voorstellingsvermogen werken aanvullend op die van het gevoel en de intuïtie en steunen ons vermogen om ons voor te stellen hoe de situatie anders zouden kunnen zijn.
  Behandeling door het aanbrengen van de Wilde-kruidenolie Relax op deze zones leidt tot verbazingwekkende resultaten, speciaal in het geval van kinderen (bijv. toegenomen creativiteit, meer dromen en verbetering van resultaten op school). Let op: de olie kan alleen gebruikt worden bij kinderen boven de 10 jaar. Behandelingskleur: groen.
 6. Bij klachten van beide enkels met een gevoel van onevenwichtigheid in de breedste zin: neem de goud- en zilverfacetkristallen en leg links de zilverfacetkristal en rechts de goudkristal. Dit kan op beide voorkanten (Maag 41), of juist beide achter, resp. binnen- of buitenkanten.
 7. KleurenpunctuurAls voetreflexzonetherapeut: kijk eens naar je enkels kijken ivm de voetreflexzones en verbanden met het bekken, onderrug en andere reflexzones.
 8. En als laatste tip: masseer pijnlijke plaatsen met het Informatie Reflector Staafje

Ik wens je een lichtvoetige, kleurige herfst toe!

Agenda: Najaar 2019

Neem contact op voor vragen over welke workshop of cursus geschikt is voor jou.

©2019 Praveeta Timmerman - Instituut voor Kleurenpunctuur

Datum publicatie: Sep 25, 2019

Lichtvoetig dansend dankzij soepele enkels