Een lichte, kleurige oude dag, deel 2

Na de vorige nieuwsbrief vroegen sommigen of ik nog wat meer tips heb.

kleurenpunctuurEen van de grote onderwerpen van de laatste jaren bij Peter Mandel (en zeker ook binnen de algemene natuurlijke geneeswijzen) is het verband tussen de drie soorten hersenen. Dat zijn:
– Hoofd-hersenen
– Hart-hersenen
– Buik-hersenen.

In een ideale situatie staan deze drie ‘hersen’-delen in een open communicatie met elkaar. Dan weten we wat we voelen en staan in een liefdevolle verbinding met wat we voelen en met onze omgeving. Er horen woorden bij als:
– vergeving
– vreugde
– evenwicht
– ontspanning.
Als we naar de kleuren kijken, zijn de primaire kleuren dan in evenwicht: een ontspannen (blauw), heldere (geel) kracht (rood).

De vraag blijft natuurlijk: hoe kom je tot dat evenwicht als je gestrest en uit balans bent?

Het denken met onze hoofd-hersenen is meestal niet het probleem: we kunnen alles beredeneren en denken dat we er daarmee zijn.
En dan ontstaat er buikpijn, want ons gevoel is het er niet mee eens…Onze buik-hersenen vertellen een heel ander verhaal: pijn, oude herinneringen die lang weggestopt zijn worden aangeraakt en we schieten in de emotionele reactie en weg is de ontspannen helderheid. Chaos, verwarring, verdriet, boosheid, er dient zich opeens een heel ander verhaal aan.

Het hart, de middelste van de drie hersenen, is de verbindende factor en zodra we ons bewust worden van de kwaliteiten van het individuele hart, zijn de communicatielijnen zich aan het herstellen.

Voor ouderen geldt: hoe beter de verbinding tussen deze drie delen, hoe beter deze persoon zich emotioneel en fysiek voelt. Het gaat erom oude vastgelopen gevoelens alsnog onder ogen te zien en met het hart te verbinden.

De nieuwsbrief van Peter Mandel gaat hier ook over. Hij geeft daarin een behandeling met het gouden facetkristal, waarmee je tot een diepe ontspanning komt en zo de drie hersendelen kunt synchroniseren. Je kunt hem via de link lezen.

Hier wat aanvullende tips voor dat evenwicht tussen de drie ‘hersenen’. En uiteraard: dat is goed voor jong en oud!

 1. Om het hart te openen: adem in het hart of leg je hand wat vaker overdag eens op je hart. Ook voor je gaat slapen leg je je hand een tijdje op je hart, daarmee komt je hele lichaam tot rust. Ter ondersteuning kan de Hartschijf op het hart worden gelegd. Blijf zo 10 tot 30 minuten liggen.
 2. kleurenpunctuurOm de buik beter te kunnen voelen: diep ademhalen in de onderbuik. Ook hier kan het helpen je hand op de buik te leggen en te voelen hoe de buik op en neer gaat met elke ademhaling. Als je spanning voelt: word je bewust waar in je lichaam die spanning voelbaar is en verbindt die met het hart. Hier kan de Droomschijf helpen door die op de onderbuik te leggen.
 3. Op pagina 123 van ‘ De verborgen kracht van licht en kleur’, staat de behandeling: ‘Opening van het middenrif 2’. Vooral goed om ‘boven’ en ‘onder’ met elkaar te verbinden. Het middenrif is die grens.
  Locatie en volgorde van behandeling:
  1 = Linkerkant van het lichaam, langs de ribbenboog van het borstbeen tot de 11e rib: violet
  2 = Rechterkant van het lichaam, langs de ribbenboog van het borstbeen tot de 11e rib: geel
  3 = Van CV 12 (in het midden tussen de navel en het uiteinde van het borstbeen) tot de onderkant van het borstbeen: geel
  Elke lijn strijk je langzaam vijf keer heen en weer.
 4. Lees mijn eerdere artikel over Helder Voelen nog eens door
 5. Als zelfbehandeling of bezoek aan een therapeut voor ouderen niet mogelijk is: overweeg een CD aan te schaffen: er zijn verschillende mogelijkheden en voor ons onderwerp van vandaag is mijn suggestie: Concentratie, Geheel = harmonisering Lichaam, Ziel en Geest en/of Psychosomatische Balans. Dit zijn goede opties. Muziek beluisteren is altijd een goede mogelijkheid om thuis zelf te doen.
 6. Heb je geen lichtset en geen kristallen: overweeg de aankoop van een flesje Wilde-kruidenolie Relax. Hier kunnen de lijnen van tip 3 ook mee behandeld worden of de zone van het hart kan ermee ingesmeerd worden. Bij buikpijn: een druppeltje van de olie op het gebied rondom de navel kan de pijn verzachten.

Met deze tips help je ouderen op weg om actief en helder te blijven zodat ze meer kunnen genieten van hun laatste levensfase.

Praveeta

Een lichte, kleurige oude dag, deel 2