Een lichte, kleurige en fleurige oude dag

De Update in juni van Peter Mandel had als strekking: ‘Hoe kunnen we ouderdomsklachten aanpakken en voorkomen’. En nu ga ik daar wat meer over vertellen.

De zogenaamde ‘Big five’ waar de medische wereld veel onderzoek naar doet, zijn:
– Dementie en de ziekte van Alzheimer
– Kanker
– Diabetes
– Parkinson
– Hart- en vaatziektes

Iedereen kent wel mensen in de omgeving – kennissen of familieleden – met een of meerdere van deze aandoeningen. Wie zelf al wat ouder is, kan er vroeg of laat (laten we hopen dat dit later zal zijn!) in de eigen gezondheid mee geconfronteerd worden.

Aan de ene kant worden over de hele wereld de mensen gemiddeld veel ouder dan bijvoorbeeld 100 jaar geleden. Aan de andere kant kampen veel mensen op latere leeftijd juist met deze ziektes en klachten.

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je cliënten, jijzelf en de mensen in je omgeving zo lang mogelijk fit, energiek en gezond blijven?

Het sleutelwoord is preventie, dat weet je natuurlijk ook wel.
Als lezer van deze nieuwsbrief heb je al een interesse in een gezonde leefstijl en misschien heb je daar zelfs je werk van gemaakt.

Het is echter geen garantie dat je in deze natuurgeneeskundige wereld gevrijwaard bent van ziektes en aandoeningen. Zo heb ik vorig jaar een crematie meegemaakt van een dierbare die voor zover bekend geheel gezond was en alles deed om gezond te blijven. En toch was een onbekende aandoening de aanzet naar het einde. Deze Mysteries van Leven en Sterven blijven natuurlijk aanwezig.

Wat helpt zijn een paar richtlijnen die heel effectief kunnen zijn:

  • Gezonde voeding. Er wordt wel eens gezegd: vermijd alles wat je grootmoeder niet kende. Dat wil zeggen dat je vooral vers, lokaal voedsel eet en vooral geen kant-en-klaar maaltijden, fast food en eten uit potjes, blikjes, pakken en zakken. Zelf je maaltijden vers klaarmaken is het allerbeste.
  • Lichaamsbeweging. Daarvoor hoef je niet het park rond te rennen of mee te doen aan de marathon van Rotterdam, maar zo’n 5000 stappen per dag is een goed begin. Meer is beter maar aangetoond is dat voor de algemene gezondheid dagelijks 5000 stappen, dat is zo’n 3 kilometer, al een positief verschil maakt.
  • Vooral doen wat je altijd al leuk hebt gevonden of een nieuwe hobby oppakken. Tuinieren (kan ook op een balkon) zorgt dat je buiten bent en contact hebt met de natuur. Een buurt- of sportvereniging kan zorgen voor sociale contacten en er is overal vraag naar vrijwilligers op allerlei gebied.
  • Met die zinnige bezigheden groeit ook een sociale verbinding met anderen en dat gaat het isolement tegen, zeker als een partner is weggevallen.
  • Stoppen met roken. Zelfs als je stopt na een leven lang roken, heeft dat een positief effect.
  • Aandacht voor het bioritme

Natuurlijk zonlicht stuurt twee belangrijke hormonen aan: melatonine en cortisol. Het zonlicht herstelt hiermee ook het natuurlijke ritme van de organen. Dit heeft weer een effect op een juiste energieverdeling en dat werkt gunstig door op die betrokken organen. Een verstoord bioritme is een extra risicofactor voor bijna alle ziektes. Een gezond bioritme zorgt ervoor dat je goede nachtrust krijgt. Veel naar buiten gaan zorgt voor een goede slaap en die is essentieel voor een goede gezondheid.

Hier dan enkele tips die ik vanuit de Update van Peter Mandel wil toevoegen.kleurenpunctuur

  1. Sociale contacten zijn heel belangrijk. In het geval van dementie en Alzheimer speelt de Hippocampus in de hersenen een zeer grote rol. Dit deel verwerkt ons hele leven lang alle zintuiglijke impulsen. Als een soort videocamera is alles vastgelegd wat we hebben gezien, gehoord en gevoeld. Door sociale contacten blijft dit onderdeel actief, soepel en ‘levend’. Binnen de kleurenpunctuur hebben we er speciale behandelingspunten voor. Om te beginnen kun je alvast het punt voor het Limbisch systeem gaan behandelen. Dit punt ligt 1 vingerbreedte boven de wenkbrauwen in het midden en de kleur is geel. Wil je meer leren, kijk dan eens naar mijn aanbod van workshops en de opleiding.
  2. kleurenpunctuurDe zintuigen spelen een zeer grote rol, juist in verband met die Hippocampus. Hoeveel kunnen we echt zien, horen en voelen? Ik ken mensen die niet goed meer kunnen horen en ondanks een hoorapparaat toch niet volop mee (kunnen) doen in gesprekken waar meerdere mensen tegelijk aanwezig zijn. Het lijkt wel of hun wereld kleiner wordt. Hetzelfde geldt voor de ogen. Voelen is nog weer een ander gebied. Wat de ogen betreft hebben we een workshop voor alle soorten oogklachten . En op blz. 94 van het boek De Verborgen kracht van licht en kleur, staat een behandeling voor oorklachten. Het is een punt net voor het oor, in de groef voor het kaakgewricht. Je gaat dit complementair behandelen: test de punten op gevoeligheid; het gevoeligste punt krijgt violet, het minder gevoelige punt krijgt geel. Beide punten bestraal je 15-30 seconden. (15 sec. bij kinderen en 30 sec. bij volwassenen)
  3. kleurenpunctuurVanaf het 25e levensjaar gaan de ogen iets minder licht opnemen. Je kunt je voorstellen dat (hoog)bejaarden veel meer extra licht nodig hebben. Om een boek of krant te lezen hebben ouderen optimale verlichting nodig. Zorg dan voor een sterkere lamp die meer (dag)licht geeft. Als extra steun kun je een gele of oranje bril adviseren. Hiermee voeg je via de ogen kleur toe. Dat activeert de doorbloeding, geeft helder zicht en bevordert het leesplezier. Er komt letterlijk meer licht binnen in hun wereld.
  4. Het bioritme is een natuurlijk ritme dat met de dag en de nacht te maken heeft. Zorg ‘s nachts voor een zo optimaal mogelijke slaap. Hierover heb ik al veel geschreven en je kunt een en ander nalezen in het boek: Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie of lees dit blog nog eens na.
  5. kleurenpunctuurHet immuunsysteem is voor een groot deel afhankelijk van een goede spijsvertering en daar ontbreekt het bij ouderen nog wel eens aan. In dat geval wordt het voedsel via de darmflora onvoldoende opgenomen. De darmen worden in de neuropsychologie ook wel de buikhersenen genoemd. Permanente spanning in de buik bijvoorbeeld, zet ook het hoofd onder druk en omgekeerd. Je kunt hier meer erover lezen. De meest gebruikte punten die hiervoor ingezet worden binnen de kleurenpunctuur zijn de agressieve zones. Deze zones zijn zo genoemd omdat het de innerlijke agressie tegen gaat en zo het immuunsysteem versterkt. Ze werken direct door op de dunne en dikker darm.
    Locatie: vanaf het navelmiddelpunt 2 VB diagonaal naar linksonder, rechtsonder, rechtsboven.
    Alle drie de punten bestraal je met groen.

Met deze tips help je ouderen op weg om actief en helder te blijven zodat ze meer kunnen genieten van hun laatste levensfase.

Praveeta

Een lichte, kleurige en fleurige oude dag