Licht op griep en koorts

Het wordt al weer wat langer licht, maar de winter is nog niet voorbij.
In de krant lees ik ook dat de griepepidemie al heel lang duurt: veel mensen om mij heen hebben last van verkoudheid, een grieperig gevoel of hebben gewoon flink de griep. Koorts kan er ook een onderdeel van zijn en alles doet zeer: de gewrichten, spieren en longen.
Als je kindje het heeft, lijkt het helemaal erg: hoesten en koorts en gewoon echt ziek.

Het lichaam reageert op een virus infectie met wat we binnen de kleurenpunctuur een toxische reactie noemen. De uitdrukking ‘toxisch’ vindt zijn oorsprong in de gedachte, dat het lichaam zich zowel tegen interne als tegen vreemde toxinen (vergiften) wil of moet verdedigen door te reageren.

En het reageren is de reactie van het immuunsysteem. De immuunreactie neemt vaak de vorm aan dat de lymfeklieren gaan zwellen. Je wordt neusverkouden, hoest slijm op. Er wordt dan namelijk meer lymfe geproduceerd. Soms komt er koorts bij om de virussen en dat wat niet thuis hoort in het lichaam, letterlijk te verbranden. Koorts is dus een normale, gezonde reactie!

Hoe kun je nu voorkomen dat je zo’n infectie krijgt?

 • Rust nemen en stress vermijden. Stress (ook emotionele stress, lang niet altijd de werkdruk) verzwakt het immuunsysteem en daardoor kan zo’n virus de ruimte krijgen.
 • Probeer uit de buurt te blijven van mensen die verkouden dan wel grieperig zijn.
  Lukt dat niet (je reist elke dag met de trein of op je werk zijn er veel mensen om je heen), dan hier een paar tips.
 • In het midden van de schouders, zo’n beetje halverwege de rand van de nek en de schouderkop, op de achterkant: rood instralen met je lichtset. Hier zitten links en rechts de segmenten voor de amandelen en dat zijn prachtige zones om preventief te behandelen.
 • xHet volgende punt dat ik adviseer is een punt op de 7e halswervel (dat is de grote wervel die een beetje uitsteekt op de overgang van nek naar schouders): ook rood instralen. Het is echt goed om dit tijdelijk elke dag te doen, 30 sec. Op het plaatje zit het tussen de twee segmenten van de amandelen in.
 • Nog een paar tips uit mijn eigen ervaring:
  Maak een drankje van verse gember, honing en citroen. Dat helpt preventief, maar is ook goed als je al verkouden of grieperig bent. Gember brengt warmte in het lichaam, honing bevat elementen die ontstekingen remmen en citroen – natuurlijk, de vitamine C!
  Vermijd melkproducten als je grieperig bent. Melkproducten zorgen voor nog meer slijm. Beter is om kruidenthee of de gemberdrank te drinken, die helpen juist het slijm af te voeren.
  Je kunt ook een extra dosis vitamine C nemen.
  Zit je midden in de acute fase en je hebt ontstoken amandelen, dan kun je beter groen (als complementaire kleur van rood) instralen op de punten die ik hierboven gaf. Links en rechts en elk 30 sec.
 • Heb je geen lichtset, masseer dit gebied dan stevig (of laat je lekker masseren) en zeker ook de Wilde-kruidenolie kan er op aangebracht worden, dat werkt heel goed.
 • Belangrijk: bij koorts deze punten niet behandelen. Koorts is al een signaal van het lichaam dat het druk bezig is om van alles ‘te verbranden’ en dan hoeven we er niet nog iets aan toe te voegen. Beter is rusten en veel water drinken. Het lichaam zijn werk laten doen.
  Bij koorts: rusten, veel drinken (warme kruidenthee of gewoon warm water) en vermijd lichamelijke inspanning. Dus het sporten even uitstellen
 • Na de koorts kunnen behandelingen die helpen te ontgiften, ondersteunend gegeven worden. Je kunt uit het boek: De verborgen kracht van licht en kleur’ bijv. de behandeling van blz. 41, 42 en 43 nemen.
 • Hier nog een tip voor een kind dat erg hoest en het benauwd heeft. Naast het borstbeen, tussen de ribben, liggen links en rechts de punten voor de hoest en de longen. Je kunt ze complementair groen/rood behandelen. 10 sec is genoeg. Zie ook blz 81 van ‘De verborgen kracht van licht en kleur’.
 • Voor een zere keel: in het kuiltje onder de hals, aan de voorkant van het lichaam net boven het borstbeen: geel instralen.
 • Voor een verstopte neus is het voldoende om een paar druppeltjes van de Wilde-kruidenolie op een tissue te doen en dat bij het hoofdkussen te leggen. Ineens krijg je weer lucht! Je kunt ook een paar druppels in heet water doen en de damp inhaleren. Voor hele jonge kinderen (tot 8 jaar) is het beter om deze olie niet te gebruiken ofwel die zeer te verdunnen met een neutrale basisolie.
 • xHoofdpijn: op de muis van de hand, bij de duim, in de handpalm: blauw instralen (of masseren als je geen lichtset, hebt).

Hiermee heb je goede tips om jezelf, je kindje en grieperige cliënten of familieleden te helpen.

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Voor de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2018 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Licht op griep en koorts

Licht in de cellen

Dr. Fritz-Albert Popp van de universiteit van Kaiserslautern in Duitsland ontdekte in de jaren ’70 dat levende cellen licht uitstralen. Deze lichtdeeltjes noemde hij biofotonen. Zijn onderzoek toonde ook aan dat deze biofotonen informatie doorgeven aan andere cellen. Dus een lichtdeeltje geeft informatie door aan een ander lichtdeeltje. Ze communiceren op deze manier met elkaar. Verder zijn ze betrokken bij alle biochemische celstofwisselingsprocessen. Dat is nogal wat!

Ik vergelijk het licht wel eens zo: één kaars kan oneindig veel kaarsen aansteken. De essentie van de vlam blijft, ook als er een miljoen kaarsen met één kaars worden aangestoken. Ik zie de vlam, het vuur, als de essentie en dat is een vorm van ‘informatie’. De essentiële kwaliteit van de eerste vlam blijft. Dat is op zich al wonderbaarlijk dat het licht zich kan delen zonder kwaliteitsverlies – het is een oneindige bron van leven.

De stofwisselingsprocessen vergelijk ik met de omzetting van zonlicht door chlorofyl, in planten. Die omzetting geeft energie en bestaat ook uit energie.

De hoeveelheid biofotonen is afhankelijk van iemands gezondheid. Hoe gezonder, hoe meer biofotonen. Licht toevoegen is dan als het ware steeds maar weer de ‘inwendige kaarsen aansteken’.

Licht is het gehele kleurenspectrum. Zonder licht is er geen kleur en andersom. Iemands gezondheid is ook afhankelijk van hoeveel ‘licht-kleur’ iemand ‘in zich heeft’.

En wat betekent dit nu voor de algemene gezondheid?
Iemand die zegt: ‘ik ben moe’. Meestal is het dan: ‘ja, hij of zij heeft geen energie meer’. Denk aan klachten als burn-out, uitgeput zijn, je leeg voelen, je donker en zwaar voelen (depressie!).
Ik zeg: ‘Deze persoon heeft dan niet genoeg licht meer’.
En licht toevoegen is als het ware alle inwendige kaarsen weer aansteken.
Dat kan met kleurenpunctuur overal op de huid; acupunctuurpunten, voetreflexzones en wat je eigen specialiteit is om volgens je eigen inzichten te werk te gaan.

De feedback die ik van studenten krijg is dat kleurenpunctuur als aanvulling op bestaande technieken, zoveel sneller andere, diepere resultaten geeft. Er hoeven minder voedingssupplementen te worden gebruikt en heel belangrijk: mensen voelen zich letter lichter.

Hier nu zeven tips om je cliënten te helpen hun klachten te ‘verlichten’. En wie weet, heb je er zelf ook wat aan.

 1. Ja, de zon. Ik heb het er al zo vaak over gehad: het is onze grootste ‘kaars’. Juist op deze winterse dagen is het nog belangrijker om elke dag naar buiten te gaan.
 2. Ja, de maan…. Onze cellen hebben ook ‘rust’ nodig. Dat is wat licht betreft de tegenhanger: de duisternis, de nacht. Je kunt in de avond gewoon eens alle lichten thuis uit doen en dan gaan zitten en tot rust komen. Of, als je op het platteland woont of daar bent, ga eens aan nachtwandeling maken. Voel de weldadige stilte en rust neerdalen. Je verwerkt lichtimpulsen van de dag en het natuurlijke dag-nachtritme kan zich zo herstellen.
 3. Heb je goud- en zilverfacetkristallen (die vertegenwoordigen de Zon en Maan) dan kun je die gaan inzetten. Kunnen op diverse plaatsen op het lichaam worden gelegd, zorgen ook voor herstel van links/rechts balans.
 4. Kleurenbrillen. Kies jouw favoriete kleur en laat je ogen deze kleurlicht energie opnemen en verder verwerken. Mijn suggestie: oranje of geel.
 5. Heb je een lichtset? Een punt om de pijnappelklier ofwel het ‘derde oog’ direct te beïnvloeden, is een acupunctuurpunt te behandelen dat bekend staat als: Yin Trang (of Yin Tang). Het ligt tussen de wenkbrauwen. Instralen met rood licht, 30 sec is voldoende.
  Doe dit eens een tijdje elke dag. Het helpt om de pijnappelklier te activeren. De pijnappelklier is in ons lichaam de ‘lichtklier’.
 6. KleurenpunctuurHeb je geen lichtset? Dit zelfde punt kun je ook gewoon masseren, of met het Energie Reflector staafje behandelen.
 7. De zone van de vreugde. Doe de Wilde-kruidenolie op de binnenkant van de polsen, eventueel instralen met oranje. Elke ochtend en elke avond. Neerslachtige gevoelens verdwijnen en de zon gaat weer schijnen: het geeft licht en warmte op de Pericard-meridiaan. Ook heel goed bij slaapproblemen en de genoemde burn-out.

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Voor de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2018 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Licht in de cellen

Het hart verlichten met kleur

‘Symbolisch brandt mijn vuur in het midden van je lichaam. Volgens de chakra-leer lag ik ooit in het midden van je borstholte. Nu lig ik ietwat naar links.

Mijn belangrijkste taak is het pompen van bloed, door je hele lichaam heen. Samen met de bloedvaten zorg ik dat je bloed circuleert en ondertussen breng ik daarmee zuurstof en voedingsstoffen naar al je lichaamsweefsel en verwijder ik ook nog afvalstoffen uit die weefsels. Tevens zorgen die bloedvaten voor communicatie tussen de organen binnen het hele lichaam.

Bijna niemand weet dit, maar ik heb a.h.w. een eigen zenuwstelsel en er gaan meer zenuwverbindingen van mij uit naar je hersenen dan andersom. Dat helpt je om te ‘voelen’, dat wat je ‘op je hart’ hebt.

Verder reageer ik op spanning, dan raak ik van ‘slag’. Ja, want ik verzorg met mijn regelmatige hartslagen je levensritme. Als je lekker ontspannen bent, ben ik ook zeer blij. En raak je ergens door ‘van slag’, dan heb ik dat allang gemerkt en pas mijn ritme aan, zodat de rest van je lichaam om kan gaan met dat wat er nodig is.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde, wordt er wel gezegd, dat het hart, de Keizer van de natie is. D.w.z., als Keizer ben ik pas gelukkig als alle andere onderdanen (= je andere organen) ook gelukkig zijn en zijn die het niet, dan ben ik ook ‘ongelukkig’. Dus in die zin reageer ik en werk ik samen met al je andere organen. Op een andere manier zou je kunnen zeggen: storingen in mijn functioneren zijn altijd secondair en komen voort uit storingen uit de andere organen.

Als jaargetijde speelt de warmte een rol: de zomer is mijn seizoen. Dat betekent niet dat je ook van de zomer moet houden! In de zomer is de energie op zijn krachtigst. Je voelt je vol energie en geniet van de lange warme dagen en de zon. De warmte laat de energie stijgen, maar als ik iets mankeer, dan kan dat een overbelasting voor mij zijn: je bloedcirculatie wordt door de warmte belast, wat opgezette benen en oedeem kan veroorzaken.
Of, als je al hoge bloeddruk hebt, kan die nog hoger worden en dat is bij hittegolven dan voor sommige mensen zeer ernstig.

Er is een gezegde: ‘het hart op de tong hebben’. Zoals elk element een eigen zintuig heeft, heb ik dat ook en dat is de tong, die zorgt voor spraak. Mooi is dan ook het gezegde: ‘laat je hart spreken…’.

Bij een zwakte kan je last krijgen van hartkloppingen, je gezicht ziet bleek, je voelt een gebrek aan geborgenheid, somberheid of krijgt juist last van onrust. Hierdoor kan je slaap verstoord raken of je  merkt dat je geheugen achteruit gaat. Sommigen voelen dat ze ineens niet zo goed kunnen communiceren of dat ze heel besluiteloos worden.

Het hele begrip ‘burn-out’ is hier ook op terug te voeren. Het vuur is op, opgebrand, en je cliënten kunnen ook geen enthousiasme meer opbrengen, vaak voor niets meer.

Heb je teveel vuur in je, dan krijg ik ook problemen! Ook dan hartkloppingen of hartritmestoringen, maar juist dan een blozend, rood gezicht en deze mensen gaan dan juist teveel praten of willen altijd maar aan het woord zijn en zijn een beetje aan het ‘hyperen’…

Een belangrijk aspect van mij is dat ik zorg voor het juiste evenwicht. Dit in de zin van een kalme, ontspannen helderheid die tegelijkertijd liefdevol is. Liefdevol naar de mensen en dingen om je heen, en liefdevol naar jezelf. Begrippen als vergeving, oordeelloos en acceptatie horen hierbij en iets moois en goeds doen (‘vanuit het hart’) zonder er gelijk een ruilhandel van te maken omdat je iets doet in de verwachting dat er iets voor terugkomt.

Andere begrippen die hier bij horen zijn: vreugde, onvoorwaardelijke liefde, warmte van het hart, goedheid van het hart, harmonie, aanwezigheid, je gevoelens kunnen delen (wat kwetsbaar maakt), uitstraling, identificatie, beleving, religio (bezinning). Jung noemt dit de mystieke eenheid.

Het deel van de hersenen dat hiermee te maken heeft, is de hersenbalk: de verbinding tussen de linker en rechter hersenhelft. Zijn deze twee hersendelen beter in staat met elkaar te communiceren, dan worden al je goede eigenschappen gevoed vanuit je hart.

Elk element heeft ook een voorkeurssmaak zoals dat heet, en dat is voor mij de smaak bitter! ‘Bitter in de mond maakt het hart gezond’.
Deze voedingstoffen helpen mij: rode kool, veldsla, andijvie, artisjok, cichorei, groene sla, ijsbergsla, olijf, paardenbloem, pastinaak, rode biet. En ik geniet mee van je kopje koffie en je stukje chocola erbij, vooral als deze lekker bitter is (nee, niet die hele reep!!!).

Als laatste wil ik noemen dat ik dol ben op de kleuren: rood en paars.

De Kersttijd komt eraan. Ook al heb je er niets mee, de natuur is in de winterstand. Tijd om ons terug te trekken en naar binnen te gaan. Als je in contact wilt komen met je eigen hart: maak dan gebruik van deze tijd en laat je licht schijnen van uit je hart.

Elke kaars staat symbool voor vuur en licht en warmte en het kan je helpen om je eigen schaduwkanten te verlichten en te verwarmen. Ik, als hart, zal er alles aan doen om je hierbij te ondersteunen. Dat is mijn taak in ieders lichaam.’

Hier nu acht tips om je cliënten te helpen hun hart te verlichten. En wie weet, heb je er zelf ook wat aan.

 1. Het hart wordt verlicht door te praten. Laat je cliënten eens hun ‘hart uitstorten’. Het kan enorm helend zijn als lang verborgen gevoelens en gedachten met iemand gedeeld kunnen worden. Juist kleurenpunctuur, met de kleuren die via de energie van het licht binnenkomen, kan hierbij een grote dienst bewijzen.
 2. Heb je een lichtset? Binnen de kleurenpunctuur zijn er veel behandelingen om het evenwicht tussen de linker- en rechter hersenhelft te herstellen. Een heel doeltreffend punt is GV 26, op het stukje huid net boven de bovenlip en onder de neus. We geven het geel en als je geen lichtset heb: masseer het of leer je cliënten dit te masseren.
 3. Het links rechts uit balans zijn kan ook hersteld worden door te luisteren naar de CD serie: Conflictoplossing Vooral als je cliënt voelt dat hij/zij vastgelopen is met de problematiek.
 4. Groen is de kleur van het hartchakra. Van de set chakra kleurenbrillen kun je deze kleur kiezen. Ook blijkt in de praktijk dat mensen met hartritmestoringen, soms direct baat hebben bij de blauwe bril.
 5. KleurenpunctuurDe zone van de vreugde. Doe de Wilde-kruidenolie op de binnenkant van de polsen, eventueel instralen met oranje. Elke ochtend en elke avond. Neerslachtige gevoelens verdwijnen en de zon gaat weer schijnen: licht en warmte op de Pericardmeridaan (= beschermer van het hart). Ook heel goed bij slaapproblemen en de genoemde burn-out.
 6. Overweeg rustgevende oefeningen om de geest tot rust te brengen. Bijvoorbeeld de Zonnegroet.
 7. Vanuit de andere elementen wordt het hart gevoed.
  Ben je meer een visueel ingesteld menstype (lever/galblaas, element hout), gebruik je visuele talent om je hart te voeden door naar mooie dingen te kijken.
  Ben je meer auditief ingesteld (nier/blaas, element water), luister naar hartverwarmende muziek. Voor de gevoelsmensen onder ons (longen/dikke darm, metaal): laat je creativiteit de vrije loop.
  En als laatste voor de talenten van het element aarde (maag/milt-pancreas) maak de lekkerste gezonde smaak vervullende gerechten en deel die met anderen.
 8. Radiate Love
  ‘Sitting alone in your room, be loving. Radiate love. Fill the whole room with your love energy. Feel vibrating with a new frequency, feel swaying as if you are in the ocean of love. Create vibrations of love energy around you. And you will start feeling immediately that something is happening’.
  Osho

Bij iedere bestelling of aanmelding voor een workshop of cursus, krijg je nog de gehele maand december dit eBook cadeau:
LICHT EN KLEUR VOOR THERAPEUTEN
Tips voor je dagelijkse praktijk

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Voor de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Het hart verlichten met kleur

Licht, kleur en de Dunne darm

Als Dunne darm lig ik als een tunnel van zo’n van 5 à 6 meter lang in je buik. Ik begin na de maag en slinger dan van links naar rechts door je buik. Mijn binnenkant bestaat uit een slijmvlies en hiermee neem ik allerlei voedingsstoffen uit je voeding op.

In mijn binnenkant heb ik ook nog eens allerlei plooien en daarmee is mijn oppervlakte heel erg groot geworden. Ook produceer ik een sap met daarin allerlei enzymen, zodat de vertering van het eten beter gaat. Op deze manier benut ik alles optimaal, zodat ik echt alle vitaminen, mineralen en aminozuren uit je voeding kan halen. Het plezierigst werk ik als je ook voeding eet waar niet alleen suiker en ander raars in zit, want eerlijk gezegd, daar word ik niet goed van.

Samen met het hart vorm ik het element Vuur. Dat staat symbool voor hitte en brand: expansie en uitbreiding van energie. Ook komt natuurlijk het bloeien hier tot uitdrukking. Deze energie is, net als bij het element hout, naar boven gericht. Bij het vuur spreidt deze energie zich nu naar buiten uit. Woorden die erbij horen zijn: distributie, verdeling, transformatie.

Dat is mijn taak: het controleren, ontvangen en transporteren van voedingsstoffen; tegelijkertijd scheid ik vloeistoffen uit. Hiermee scheid ik het zuivere van onzuivere.

Op gevoelsmatig niveau werkt dit zo door, dat je de juiste beslissingen kunt nemen en je belangrijke zaken kunt onderscheiden van minder belangrijke zaken.

Vuur symboliseert ook de goddelijke natuur. Intens kunnen genieten en vreugdevol alles beleven en makkelijk jezelf kunnen verbinden met anderen.

Als ik niet goed werk kan het gebeuren dat je gezicht er bleek uit gaat zien.
Of je voelt snel een gebrek aan geborgenheid en dat kan leiden tot somberheid en onrust. Of je slaapt slecht.
Anderen krijgen last van een slecht geheugen, besluiteloosheid en wie weet: een gebrek aan communicatieve vaardigheden.

Alle elementen hebben een bepaald talent; bij het element Vuur is dit de tong en praten hoort daarbij. Vandaar die communicatieve vaardigheden. Maar als ik niet goed mijn werk kan doen, heeft dat misschien gevolgen voor je en kom je niet uit je woorden, of je gaat juist teveel praten.

Van de twee Vuur organen, ben ik als Dunne darm de beschermer van het Hart. Ik zal er alles aan doen om je hart te beschermen tegen schade. En als je je vreugdevol, blij en vol levenslust voelt, ben ik in mijn taak geslaagd.

Heb je wel eens het gevoel dat je buik in de knoop zit, dan kan het zijn dat ik dat ben… Ik reageer namelijk sterk op allerlei soorten stress. Als je je zorgen hebt gemaakt, kan de maag dat niet goed verwerken en krijg ik de onverwerkte resten te doen. Dat gaat dan natuurlijk niet goed.
En als je veel antibiotica hebt moeten gebruiken, kan ik daar ook behoorlijk last van hebben (en niet alleen mijn collega de dikke darm).

Wat helpt mij nu? Ik hou van regelmaat: het liefst gewoon 3x per dag een maaltijd en niet teveel alsjeblieft!
Een wandeling na het eten doet wonderen voor mij!

Elk element heeft ook een voorkeurssmaak zoals dat heet, en dat is voor mij de smaak bitter! Af en toe lekker genieten van koffie en bittere chocolade: hmmmm!

Als laatste wil ik noemen dat ik dol ben op de kleuren: rood, purper en paars.

Hier nu 8 tips om de functie van de Dunne darm bij je cliënten te bevorderen, en wie weet heb je er zelf ook wat aan.

1. – Bij buikpijn met onbekende oorzaak en wisselend van plaats in je buik: hoog, laag, links, rechts: masseer 3 punten rondom de navel. Ze liggen op 2 vingerbreedtes diagonaal van de navelrand. Ga lekker ontspannen op je rug liggen en trek je benen op, zodat je buikspieren ontspannen. Masseer nu deze punten, elke avond voor het slapen gaan. Je zult merken dat na verloop van tijd je hele buikpijn verdwenen is.

2. – Heb je een lichtset? Behandel dan deze punten met de kleur groen.

3. – Een oranje bril helpt als je last hebt van neerslachtigheid of somberheid – je geeft jezelf daarmee een flinke dosis levensvreugde. De rode bril is een echte energie boost; vooral ’s ochtends, dan kom je lekker op gang.

Kleurenpunctuur4. – Bij chronische obstipatie is het goed het punt Duda 3 te masseren en met geel te behandelen. Het ligt onderaan de pink, aan de buitenkant van de handpalm.

5. – Meditatie: Gibberish (brabbeltaal). Als je het gevoel hebt dat je iets wilt zeggen en je komt niet uit je woorden: ga op een rustige plek zitten. En begin met brabbelen. Je geeft hiermee jezelf de kans om tot uitdrukking te brengen wat er ‘in de weg zat’. Deze meditatie helpt je lichaam te ontstressen. Na een kwartier of halfuur ga je nog een kwartier liggen met je ogen dicht.

6. – Voor je eigen Nobelprijs gevoel: optimaliseer je eigen 24-uurs ritme: Zorg voor een goed dag- en nachtritme. Zit ’s avonds niet teveel achter TV of computer en zeker niet tot vlak voor je naar bed gaat. Werk je overdag veel achter de computer? Draag dan een beschermende computerbril die de overmaat aan blauw licht van het beeldscherm uitfiltert.

7. – Om je slaapkwaliteit te verbeteren gebruik je de Wilde-kruidenolie Relax en Slaap je fit!

8. – Ga elke dag minstens een half uur (of beter een uur) naar buiten. Wandelen is heel goed en dan vooral in de natuur.

Bij iedere bestelling of aanmelding voor een workshop of cursus, krijg je nu dit eBook cadeau:
LICHT EN KLEUR VOOR THERAPEUTEN
Tips voor de dagelijkse praktijk

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Voor de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Lees het hele blog hier …

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Licht, kleur en de Dunne darm

Licht op de Alvleesklier

De organen maag en milt gingen mij reeds voor. En nu mag ik, alvleesklier, als derde van dit trio Aarde-element organen, wat vertellen.

Ook ik lig midden in je buik, behoorlijk verscholen achter de maag, een beetje aan de linkerkant van de bovenbuik.
Als functie maak ik een sap aan, wel 1½ liter per dag. En dat sap is, net als je speeksel, nodig om je eten te helpen verteren. Sommigen noemen mij de buikspeekselklier.

Eigenlijk heb ik twee functies:
een uitwendig afscheiding, waar dat sap voor nodig is. Daarin zitten allerlei spijsverteringsenzymen. En je begrijpt: ik ben daarmee heel belangrijk voor je gehele spijsvertering.
– een inwendige afscheiding, en daarmee maak ik deel uit van het endocriene systeem en produceer ik hormonen. Deze hormonen geef ik af aan je bloed.

De meeste mensen horen pas van mij als er iets mis is met de suikerhuishouding in hun lichaam. In het ergste geval is dat dan diabetes.
Maar er kan veel meer mis gaan omdat ik met verschillende van je buikorganen samenwerk. Zo werk ik samen met je lever en galblaas voor de vetvertering en met de dunne darm voor koolhydraatvertering. Mocht ik niet goed functioneren, dan heeft dat ook gevolgen voor je darmwerking. Ook speel ik een rol bij de afbraak van afvalstoffen.

Binnen de TCM sta ik voor het Aarde-element.
Op het geestelijke niveau zou je kunnen spreken van het rationele bewustzijn, het ‘denken’, wat ook inhoudt: differentiatie: het vermogen om het goede en kwade van elkaar te kunnen onderscheiden.

Op het emotionele niveau, als dat onderscheiden niet meer goed werkt, ontstaan: zorgen maken over jezelf of anderen of over de toekomst; het piekeren, het analyseren, je bijt je ergens in vast, projecteert, gaat alles abstract beschouwen, hebt een gebrekkig gevoel van eigenwaarde.

Op het lichamelijke niveau uiten de klachten zich eerst als bijv. buikpijn, vooral aan de linkerkant in het lichaam, ter hoogte van de maag, maar erachter. Ook klachten van de wervelkolom en dan ter hoogte van de onderste ribben. Soms treden er veranderingen op in de bloedsuikerspiegel. Sommige mensen krijgen last van overgeven, misselijkheid, obstipatie, opgeblazen gevoel, winderigheid. Of zij gaan alles zwaar en moeilijk vinden, ook het gevoel een zwaar hoofd te hebben. Soms leidt dit ook tot overgewicht.

Binnen de TCM hoort er bij elk element een weefsel. Voor het Aarde-element is dat het bindweefsel. Bindweefsel is het communicatiemedium tussen de cellen. Vooral klachten aan pezen, banden en kapsels kunnen het gevolg zijn van storingen in het functioneren van mij als alvleesklier.

Elk element heeft ook een voorkeurssmaak zoals dat heet, en dat is voor mij de smaak zoet!
Ik ben dol op zoet! En zoals je weet, is het bevorderend voor me dat je af en toe iets zoets eet. En daar gaat het vaak helemaal mis….

Als laatste wil ik noemen dat ik dol ben op de kleuren: geel, oranje en aarde-rood.

En wat verzwakt mij nu? Het sterkste is het ontbreken van liefde en liefdevolle aandacht voor je zelf. Ter compensatie gaan mensen vaak teveel eten en dan ook nog het verkeerde: teveel zoet. Een beetje vind ik heerlijk, daar geniet ik van, maar de hoeveelheden die ik soms te verwerken krijg, zijn niet goed voor me.

En wat helpt mij nu het meest? Juist ja: liefdevolle aandacht voor jezelf! Hoe meer je geniet van de natuurlijke zoetheid van het leven, hoe beter dat is voor me.

Hier nu 8 tips om de functie van de alvleesklier bij je cliënten te bevorderen, en wie weet heb je er zelf ook wat aan.

1. – Masseer de grote teen. Daar begint de Milt-Pancreasmeridiaan. De grote teen is tevens binnen de voetreflexzonetherapie de zone van het hoofd. Bij klachten van het hoofd, van hormonale hoofdpijn tot een ‘zwaar hoofd’, kan dit enorme verlichting geven. Heb je een lichtset, neem dan de kleur oranje om deze zone te behandelen.

2. – Sommige dieetsystemen zeggen dat je beter niet teveel kunt drinken tijdens het eten, omdat de spijsverteringsenzymen dan a.h.w. worden weggespoeld. Heeft je cliënt last van de eerder genoemde spijsverteringsproblemen, en drinkt hij teveel tijdens het eten, adviseer eens dat anders te doen.

3. – Het alvleessap bevat een inactief spijsverteringsenzym, amylase. Dit enzym is nodig voor de koolhydraatstofwisseling.Dit enzym wordt ook in de oorspeekselklier gevormd enkomt via de mondholte in de spijsvertering terecht. strandProblemen met het kaakgewricht, bijv.kaakspanning, tandenknarsen ’s nachts,of oorklachten kunnen indirect de oorzaak zijn van pancreasklachten. Oplossing: oefeningen geven om de kaakspanning los te laten (het ‘zich ergens in vastbijten’ of ‘zich ergens over verbijten’ loslaten).

4. – Heb je een lichtset? Vlak voor het oor, 1 VB voor de gehoorgang in het kaakgewricht, liggen de algemene drainagepunten van de lymfe.
Deze punten complementair behandelen met violet en geel.

5. – Geef (of neem!) een bindweefselmassage of kleurbindweefselmassage! Deze laatste is een behandeling vanuit de kleurenpunctuur, waarbij de gehele rug wordt gemasseerd en tegelijkertijd met kleur en licht behandeld (dit kun je ook leren)

6. – Zorg voor heel lekker eten waar iemand bij het klaarmaken al van gaat ‘watertanden’. Dit watertanden is de voorbereiding voor een goede spijsvertering. Hoe meer liefdevolle aandacht er is voor het bereiden van het eten, en hoe langzamer iemand geniet van elke hap, des te beter het is voor de gehele buik.

7. – De oranje bril: zware en neerslachtige gevoelens lossen op en het hoofd wordt ‘lichter’.

8. – Lief zijn voor jezelf. De Hartschijf kan hier goed van pas komen. Je legt deze op het hart, of elke andere plaats op het lichaam waar het ongemakkelijk voelt. Laat de schijf zo tien minuten liggen.

Tijdens het Kleurenpunctuur Benelux Event leer je meer mogelijkheden over eventuele Karmische achtergronden (en hoe dit op te lossen).

Bij iedere bestelling of aanmelding voor een workshop of cursus, krijg je nu dit eBook cadeau:
LICHT EN KLEUR VOOR THERAPEUTEN
Tips voor je dagelijkse praktijk

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Of de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Licht op de Alvleesklier

Licht op de Milt – het orgaan van het zelfvertrouwen

‘Net als mijn collega de Maag, is mijn element Aarde. Aarde heeft te maken met het gevoel dat je met beide benen op de grond staat. Niet zweverig of dromerig dus, maar vol zelfvertrouwen in de realiteit van dit leven geworteld zijn. Het element aarde helpt je helder na te denken, logisch en praktisch te zijn, goed te kunnen invoelen, begrijpen en plannen. En net als de maag, lig ik ook zo’n beetje in het midden van je lichaam net onder de ribbenkast.

Normaliter ben ik zeer bescheiden en vraag niet zoveel om aandacht. Ik doe stilletjes mijn werk, wat o.a. bestaat uit:
– het omzetten en vervoer van voedingsstoffen in het lichaam
– ik zorg ervoor dat je bloed op de juiste manier in je bloedvaten blijft stromen.
– ik heb veel invloed op je spieren en je handen en voeten (ook van je armen en benen trouwens)
– alles wat je lippen beroert en je mond ingaat, raakt ook mij
– ik regel van alles wat van beneden naar boven moet (dat is tegen de zwaartekracht in, ja! – en in de TCM heet dat mooi: de opwaartse Chi of Qi).

Medisch gezien ben ik een secundair lymfoïde orgaan. Dat betekent dat ik micro-organismen en andere lichaamsvreemde stoffen vasthoudt en zo nodig bestrijdt. Tegelijkertijd heb ik een aantal stoffen (bloedplaatjes) verzameld die op die vreemde stoffen in werken en zo ben ik belangrijk voor je immuunsysteem. En je weet waarschijnlijk wel dat ik witte bloedcellen produceer. Ook help ik mee je bloed te filteren en ruim oude rode bloedcellen op.

Binnen de TCM (en ook binnen de kleurenpunctuur) wordt de Chi of Qi gezien als de levenskracht die door je heen stroomt en ervoor zorgt dat elk orgaan, ik dus ook, mijn werk goed kan doen. Als er een zwakte is van deze Chi, kan ik niet goed functioneren.

En wat verzwakt mij nu?
– Piekeren! Mijn sterke kracht is dat je helder kunt denken. Piekeren wil zeggen dat je je niet meer helder kunt concentreren, je zorgen maakt en dat vertroebelt je heldere geest.
– Verkeerd eten. De Milt-energie begint in de mond. Proeven, je eten met speeksel vermengen, zorgt ervoor dat ik de energie van het eten goed kan omzetten.
– Onder verkeerd eten valt ook te veel, te vet, te zoet, te kruidig. De maat hier is: zoek uit wat goed voor jou is! Wat goed is voor de een hoeft niet goed te zijn voor een ander.
– Als je last hebt van sterke negatieve emoties, vooral boosheid en frustratie die je op de een of andere manier niet kunt uiten, maakt dat mijn werk ook moeilijker.

Gevolgen van dit functie verlies:
– Je voelt je moe, uitgeblust en niet fit
– je hebt droge, gebarsten lippen
– spijsverteringsproblemen: diarree, winderigheid, spierzwakte, bijv. moeheid in de benen
– soms krijg je zomaar een bloedneus
– of je krijgt makkelijk blauwe plekken
– je raakt vergeetachtig en hebt last van concentratieverlies

En weet je waar ik van hou?
Mediteren. Als je afstand kunt nemen van je pieker-gedachtes en de stilte tussen de gedachtes kunt voelen…. aaahh, dat is heerlijk!
– Is er een teveel aan gedachtes en die stilte lukt maar niet: zet eerst je favoriete muziek op en ‘zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ (met dank aan Ramses Shaffy), kortom leef je uit en geef uiting aan je gevoelens. Ga daarna nog een kwartier zitten.

Tot zover de milt zelf aan woord

Hier nu 8 tips om de miltfunctie bij je cliënten te bevorderen, en wie weet heb je er zelf ook wat aan.

strand1. – Een belangrijke zone voor de milt energie is de Milt- voetreflexzone. Deze zone ligt op de linkervoetzool, zo halverwege het uitstekende botje aan de buitenzijkant. Masseer dit elke avond zachtjes, of houdt het gewoon vast.

2. – Heb je een lichtset? Dan kun je de Milt-zone behandelen met geel, om je immuunsysteem te versterken. Heb je last van de overgang met opvliegers, dan is violet de beste kleur.

3. – De aarde tinten oranje en geel kunnen helpen om dit element te voeden. Die kleuren kun je toevoegen via een kleurenbril in deze tint. De gele bril is de bril voor concentratie. Moe in je hoofd? Geel zorgt dat je weer gefocust je werk kunt doen. De oranje bril laat je zorgen wegstromen en je krijgt een blij en opgeruimd gevoel….

4. – Heb je veel werk aan de computer? Overweeg om een computerbril te gaan gebruiken. Twee vliegen in één klap: deze brillen zijn geel (voor concentratie) en ze helpen je te beschermen tegen de straling van de pc schermen. Je ogen zullen ook blij zijn!

5. – Wilde-kruidenolie Relax, het basispakket. Bestaande uit het boek ‘Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie’ en een flesje olie. Nu met 25% jubileumkorting. Hierin staat de zone voor de intelligentie beschreven: elke avond een beetje van de olie insmeren op deze zone en je hoofd wordt helderder.

6. – Luister naar de muziek van de CD ‘Concentratie’

7. – Praat eens met een vriend, vriendin, broer, zus of een andere vertrouwenspersoon over je zorgen. Als je in zo’n gesprek open en eerlijk kunt zijn, kan je milt al een stuk beter functioneren.

8. – Meditatie. Zitten. De aandacht naar binnen richten. Zonder oordeel waarnemen, dat wat is. De kristallen kunnen je helpen gemakkelijker te ontspannen en het piekeren gaat dan over in waarnemen. Dit geeft je de wijsheid om de zaken weer in het juiste perspectief te zien en de essentie te begrijpen. Wil je iets heel moois proberen? De Kristalmeditieband is heel bijzonder, die helpt je als vanzelf naar binnen te gaan en stil te worden.

Bij iedere bestelling of aanmelding voor een workshop of cursus, krijg je nu dit eBook cadeau:
LICHT EN KLEUR VOOR THERAPEUTEN
Tips voor je dagelijkse praktijk

 

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Of de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Licht op de Milt – het orgaan van het zelfvertrouwen

Licht te verteren voor de maag…

Als maag lig ik een beetje links van het midden, in je buikholte, onder het middenrif.
Alles wat je doorslikt aan eten en drinken, komt bij mij binnen en dan help ik bij het verteren van dat voedsel. Als er eten binnenkomt, ga ik kneden en mijn maagsap (maagzuur en enzymen zitten daar in) wordt vermengd met dat eten, en zo wordt het in kleinere stukjes verdeeld. Na mij kan dat dan gemakkelijker verder door de darmen worden verwerkt.
Het helpt mij enorm als je eerst alles goed kauwt! Ik krijg wel eens van die grote, zware brokken binnen en dan ben ik urenlang bezig om dat te verwerken en dat is ook voor jou geen pretje.

Er zijn nog een paar dingen die je kunt doen, zodat ik je optimaal kan helpen. Hiermee voorkom je dat ik (en jij dus!) in de problemen kom.
Goed kauwen dus. De macrobiotiek werd altijd uitgelachen, met het advies elke hap 50x te kauwen. Als maag zeg ik: doen!
Ik heb een beetje ruimte nodig. Als je teveel eet in 1 maaltijd, raak ik overvol en dan heb ik niet genoeg ruimte om te kneden en duurt het langer. Niet zo fijn… Dus liever minder grote porties.
Wil je niet eten als je gehaast bent? Dat naar binnen proppen is echt geen goed idee. Bovendien is het zonde van de tijd je besteed hebt aan het bereiden van je maaltijd. Of, als je buiten de deur iets koopt, van het geld dat je er aan besteed hebt. Als je jezelf de tijd gunt om je maaltijd zelf rustig en met aandacht te bereiden, ben ik daar blij mee. Dat geeft mij de kans om mij vast voor te bereiden op wat er binnenkomt.
Aandachtig eten helpt mij ook. Ik heb een directe samenwerking met je ogen, neus en mond. Deze zintuigen krijgen prikkels van geuren, smaak en spijsverteringsenzymen, wat al in de mond begint. Ik heb een vraag: ruik je wel eens aan wat er op je bord ligt? De hemelse geur van die verse basilicum op je zongerijpte tomaat?
Neem je de kleuren waar van je oranje wortel en groene broccoli?
Voel je de schil van die heerlijke abrikoos en perzik?
Wat ik steeds vaker meemaak: mensen zitten te kijken op hun mobiel, iPad of naar de tv, en zonder aandacht ‘schuiven’ deze heerlijkheden naar binnen. Zonde. En het kauwen gebeurt dan ook niet echt en ik zit met de gebakken peren…

Wat zijn nu de gevolgen als ik mijn werk niet goed kan doen? Je gaat piekeren. Teveel nadenken. Het eten levert je niet genoeg energie op en door moeheid ga je misschien nog meer eten. En dan van het verkeerde soort: zoet, koek, snoep.

Mijn element is aarde. Aarde heeft te maken met het gevoel dat je met beide benen op de grond staat. Niet zweverig of dromerig dus, maar in de realiteit van dit leven. Het element aarde helpt je helder na te denken, logisch en praktisch te zijn, goed te kunnen invoelen, begrijpen en plannen.
Dat zijn talenten die mijn element aarde je geven.

Bij verstoringen komen van deze talenten de negatieve aspecten naar boven: je begint je zorgen te maken, over jezelf en/of anderen, of over de toekomst, je bijt je vast in problemen en draait in gedachten in een vicieuze cirkel rond, raakt emotioneel van slag, concentreren lukt niet meer, je begrijpt de zaken niet meer. Het kan zijn dat je gevoel van eigenwaarde daalt. Allemaal geen ziekte, wel lastig!
En als dat langer doorgaat, en de vertering steeds slechter verloopt, raakt je solar plexus (zonnevlecht) gespannen. Hierdoor raakt de aanmaak van mijn spijsverteringsenzymen en maagsap in de war. Dat kan op de lange duur nogal wat consequenties hebben voor al je slijmvliezen in je lichaam, en zo kan dit indirect tot bijvoorbeeld gewrichtsklachten leiden (stress en  verzuring). En natuurlijk gaat dan ook de rest van het gehele spijsverteringsproces lastiger.

Gelukkig is er een heleboel mogelijk om mijn bestaan te ‘verlichten’, zodat dat ‘blok op je maag’ als ‘sneeuw voor de zon verdwijnt’.

Tot zover de maag zelf aan woord.

Hier nu 8 tips om de maagfunctie bij je cliënten te bevorderen, en wie weet heb je er zelf ook wat aan.

 1. Wilde-kruidenolie Relax, het basispakket. Bestaande uit het boek ‘Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie’ en een flesje olie. Nu met 25% jubileumkorting. Hierin staat de zone van de maag beschreven: elke avond een beetje van deze olie insmeren op de maag en deze gaat beter werken.
 2. Heb je een lichtset? Om stress gerelateerde maagpijn aan te pakken behandel je de maag met blauw. Verkoelend en heerlijk ontspannend.
 3. De aarde tinten oranje en geel kunnen helpen om dit element te voeden. Die kleuren kun je toevoegen via een kleurenbril in deze tint. Kijken door deze kleurenbrillen doet nog veel meer. Bij thema’s met voeding, kunnen deze kleuren helpen je spijsvertering te ondersteunen en wie weet komt er een heel creatief proces op gang. In ieder geval ga je je ‘lichter’ voelen, waardoor het leven ook ‘lichter’ wordt, in alle betekenissen: wat donker is wordt licht, wat zwaar voelt wordt licht. In je woon- of werkomgeving deze kleuren toepassen is een andere optie. De voeding komt dan binnen via de ogen, waardoor het niet via de mond hoeft te gaan.
 4. Om uit het ‘denkhoofd’ te raken is het goed om iets met de handen te doen. Tuinieren, met de handen in de aarde wroeten, is perfect. Of als je toch op het strand ligt deze zomerse dagen: wat let je om een zandkasteel te bouwen. Wie weet krijg je er op een heel andere manier inspiratie door, vanuit een andere bron dat je logische denken.
 5. Boetseer! Ik adviseer mijn cliënten een bak te nemen en gewone, vette boetseerklei te kopen. En dan elke dag een kwartier of half uur de ‘boetseerklei-meditatie’ te doen. In stilte de handen vorm te laten geven aan de problemen die zo zwaar op en in de maag liggen: ‘ik zit ermee in mijn maag’. Je bent dan in contact met de aarde (het element van de maag) en net als de maag kneed je tot alles wat je dwars zit is verteert.
 6. De maag gaf het zelf ook al aan: goed kauwen. Laat alle zintuigen mee doen bij het eten en zorg voor geurig, kleurig eten. En neem er vooral de tijd voor!
 7. Bij maagklachten als misselijkheid en overgeven: kijk naar wat in je leven ‘niet verteerbaar’ is. Misschien is er iets dat je ‘spuugzat’ bent of wat je ‘kotsmisselijk’ maakt? Wat zijn de onverteerde emoties die bij je spelen? De maagmeridiaan eindigt in de 2e teen. Masseer deze teen regelmatig bij genoemde klachten en de kleur die we in de kleurenpunctuur gebruiken voor de 2e teen is rood.
  In het boek ‘Verborgen kracht van licht en kleur‘ staan meer tips voor deze klachten.
 8. Meditatie. Zitten. De aandacht naar binnen richten. Zonder oordeel waarnemen, dat wat is. De kristallen kunnen je helpen gemakkelijker te ontspannen en het piekeren gaat dan over in waarnemen. Dit geeft je de wijsheid om de zaken weer in het juiste perspectief te zien en de essentie te begrijpen. Wil je iets heel moois proberen? De Kristalmeditieband is natuurlijk heel bijzonder, die helpt je als vanzelf naar binnen te gaan en stil te worden.

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Of de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Licht te verteren voor de maag…

De huid, het vervolg.

Als grootste orgaan wil ik graag nog meer vertellen. Heb je het eerste deel gemist, kijk dan hier.

Je weet het misschien niet, maar als huid heb ik heel fijne ‘antennes’. Eigenlijk zijn ze het deel van het zenuwstelsel, dat aan mijn oppervlakte contact heeft met je buitenwereld. Je hebt ongetwijfeld wel eens gevoeld dat ‘je haren overeind gingen staan’ of ‘je kreeg er kippenvel van’. Dat zijn mijn reacties op iets wat er aan je buitenkant gebeurde en ik gaf je hiermee eigenlijk een waarschuwing van “let op, let op, er is iets aan de hand!”

goudfacetkristalAls huid ben ik je vijfde zintuig: de tastzin. Hiermee kun je voelen en krijg je een fijnere, meer subtiele waarneming dan bijvoorbeeld via de oren of de ogen. Voelen is natuurlijk ook van het hart, maar wat ik als huid ervaar gaat ook naar het hart. De samenwerking die wij als organen en lichaamssystemen met elkaar hebben is van een ongelofelijke kwaliteit. We zijn permanent met elkaar in contact.

Op een andere manier zou je het ook zo kunnen omschrijven: ik doe niets anders dan doorgeven wat er aan je binnenkant leeft en vertaal dat naar de buitenwereld, en weer terug. Dit gebeurt deels door wat sommigen de aura noemen. Het is deels ook je lichaamswarmte, of weer op een andere manier gezegd: de elektromagnetische velden om ons heen. Hierin staan twee begrippen centraal: elektro van elektrisch, te vergelijken met de energie. En de andere factor is magnetisch. Juist ja: aantrekking en afstoting. Daarom gaan je haren soms overeind staan: dan is er een elektromagnetische uitwisseling van energie en/of informatie.

Is er nu aan de binnenkant van je lichaam een disharmonie (zelfs een functionele storing zoals ‘niet lekker in je vel zitten’), dan laat dit sporen na op mij, als huid. Ik krijg een bultje, pukkel, verdikking, verdroging, jeuk, verharding of iets anders. Soms zichtbaar en voelbaar, soms helemaal niet. Vaak ben je je er niet van bewust en pas als iemand jou masseert of zo, voel je dat daar iets scheef zit. Dat betekent dat daar de elektromagnetische harmonie verstoord is. Er is een soort chaos ontstaan in de natuurlijke golfbewegingen die aan het werk zijn: van buiten naar binnen en weer terug. Dit heet resonantie.

Licht komt als elektromagnetische golven van bepaalde frequenties in contact met mij, als huid. Zo worden er allerlei processen op gang gebracht. Bijvoorbeeld de aanmaak van vitamine D en serotonine en, net als bij planten de vorming van fotosynthese onder invloed van zonlicht gebeurt, vindt er iets dergelijks bij jou plaats. Voor het gemak zeg ik dan dat het licht ‘kleurenvitamines’ toevoegt. Het licht geeft ons harmonische frequenties.

De binnenkant van mij, waar ik in contact sta met alle andere organen en lichaamssystemen, gaan mee resoneren met de harmonische trillingen, en je voelt dan een weldadige rust. Dit leidt tot herstel van de verstoorde functies.

En wat heeft dit met kleurenpunctuur te maken? Gekleurd licht (en weet je nog: ‘kleuren zijn de kinderen van het licht’ zoals Johannes Itten heeft gezegd) bestaat uit elektromagnetische golven. Peter Mandel heeft heel goed begrepen wat hij ontwikkelde: het toedienen van harmonische golven zorgt ervoor dat er resonantie optreedt en hiermee gaan de chaotische trillingen, die zijn ontstaan als gevolg van stress, vermoeidheid of negatieve emoties, weer in harmonie resoneren. En daarom is kleurenpunctuur zo’n fantastische methode om te gebruiken’.

Tot zover de huid zelf aan woord.

Hier nu 8 tips om herstel bij je cliënten te bevorderen, en wie weet heb je er zelf ook wat aan.

 1. De kristallen van Peter Mandel zijn speciaal ontworpen om herstel te bevorderen van dit ‘resonantie veld’. Het materiaal, de kleuren, het lijnenspel en de geslepen vormen zorgen ervoor dat het licht dat erop valt, op een bepaalde manier gebroken wordt, en dat zorgt voor een ‘harmonieuze resonantie’.
  Probeer eens een kristal naar eigen keuze en gebruik deze op plaatsen op de huid waarvan je voelt dat het elektromagnetisch veld verstoord is. Hoe je dat voelt? Elk pijntje, ongemak aan de binnenkant is verbonden met de huid aan de buitenkant. Dus je legt het kristal op een pijnlijke plek. Effect: pijnbestrijding, ontspanning, doorbloeding van de huid verbetert. Wil je het eerst onder begeleiding uitproberen? Maak dan een afspraak voor een consult.
 2. De goedkoopste manier: Aan de slag met de Wilde-kruidenolie Relax, het basispakket. Bestaande uit het boek ‘Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie’ en een flesje olie. Nu met 25% jubileumkorting.
 3. Het is zomer: adviseer je cliënten om zich op te laden met de kleurenvitamines van de zon (zonder zich te laten verbranden).
 4. Investeer in een lichtset, zodat je in je praktijk kleurenpunctuur kunt toepassen (en je kunt jezelf natuurlijk er ook mee behandelen). Het punt Yin Trang, op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen, instralen met turquoise, is een heel goed punt om de huid te verbeteren. Tevens stimuleer je daarmee de werking van de pijnappelklier.
 5. Helemaal gemakkelijk: kies een kleurenbril uit de chakra set (of neem ze allemaal). Een kleurenbril geeft je directe kleurenvitamines, via de ogen die onze brug zijn tussen binnen’ en ‘buiten’.
 6. Studeer: in elke workshop, cursus en de gehele opleiding leer je hoe je professioneel via de huid kleur en licht kunt inzetten.
 7. Leer je cliënten hun huid met liefde, aandacht en zorg te behandelen. Massage, een bad, douche, veel buitenlucht en licht opnemen en haar functie als grens tussen binnen en buiten koesteren.
 8. Luister! Geluid en klanken zijn ook golven. Harmonische muziek ‘resoneert’ diep in je binnenste. Ook geluiden van de natuur: de wind door de bladeren op een mooie zomerdag, het gekwinkeleer van vogels en de insecten die traag zoemen: het is allemaal helend en bevordert je innerlijke harmonie.

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Of de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor De huid, het vervolg.

Kleur, licht en de invloed ervan op de huid. Alles staat op je huid geschreven

‘Ik ben je huid, je omhulsel. Als zodanig eigenlijk je grootste ‘orgaan’ met een gemiddeld oppervlakte van 1,7 vierkante meter.

Mijn taak is je te beschermen tegen alles wat van buiten naar binnen komt (virussen, bacteriën, vreemde stoffen, gevoelens van anderen die je niet wilt). En ik laat ook boodschappen door die je juist wel nodig hebt. Dat wordt vaak vergeten. Ik fungeer als het ware als een antenne.

Zo ben ik je grens tussen je buitenkant en je binnenkant.
Ook ben ik daardoor een belangrijk onderdeel van je communicatiesysteem tussen buiten en binnen. Natuurlijk werkt communicatie altijd van twee kanten: ik geef ook wat binnen is – het verborgene – door naar de buitenkant. Ineens is wat je graag verborgen had willen houden – je onzekerheid, je verlegenheid, je irritatie of juist opwinding over een spannende uitdaging – aan de buitenkant (op de huid) zichtbaar. Je gaat blozen of je huidskleur verandert, je huid wordt bleek en dof of juist stralend en levendig.

Als iets niet goed gaat met de communicatie en je bewustzijn de boodschappen niet heeft begrepen, krijg ik als huid last van jeuk, pukkels, verdikkingen, stijfheid of andere onregelmatigheden. Alle huidproblemen hebben te maken met iets aan de binnenkant. Een functiestoring van een orgaan of lichaamssysteem bijvoorbeeld, of een emotionele of hormonale verstoring van het innerlijk evenwicht.

Ik ben als huid ook je gevoelsorgaan. Ik hou ervan om aangeraakt te worden: zachte strelingen dan en nee, geen boze klappen alsjeblieft! Ook hou ik ervan om in de natuur te zijn. De wind, de zon of regen strelen mij ook. En dan kan ik hun helende krachten tegelijk doorgeven aan je binnenkant: zo veel ervaringen komen via mij binnen en zorgen voor een gevoelsreactie.

Natuurlijk vind ik het niet fijn als je mij laat verbranden door de zon. Of dat je mij maar insmeert met van alles en nog wat. Weet je dat in heel veel cosmetica, crèmes, zalfjes en zonnebrandmiddelen, allerlei stoffen in zitten die helemaal niet goed zijn voor mij? Als ze voor mij als huid niet goed zijn, dan zijn ze ook niet goed voor je binnenkant en hebben je andere organen als de lever, nieren, darmen meer werk.

Het allerfijnst vind ik als je gewoon lief voor me bent. Zachte aanrakingen, insmeren met weldadige, lekker geurende oliën, zonder chemische toevoegingen, als je kleding draagt die van natuurlijke stoffen zijn gemaakt.
En dan de natuur in en mij als huid mee laat genieten van de elementen:
vuur: de warmte van de zon voelen
aarde: blote voeten op in het zand of het gras,
lucht: de wind mij zachtjes laten strelen
water: zwemmen of pootje baden.
ether: adem diep en bewust in, laat de levensenergie volop stromen.

Op deze manier worden de elementen in jou ook gevoed en voel je je optimale energie en inspiratie’.

Hier zijn zes tips om de huid van je cliënten en eventueel jezelf weer te laten stralen. En je lost er tegelijk de ‘verstoringen in de innerlijke communicatie’ mee op.

Peter Mandel houdt zich al jarenlang bezig met het fenomeen ‘huid’. Hij heeft de huid als een landkaart ingedeeld in zones. En in kaart gebracht welke zone met welk orgaan of emotie verband houdt. Deze zones zijn te zien als ‘antennes’, die ook in verbinding staan met de binnenkant.

De belangrijkste media om de deze zones te beïnvloeden zijn de Wilde-kruidenolie, de kristallen en de kleurenpunctuur.

Ook als je geen last hebt van je huid, kun je deze zones behandelen om de ingang te vinden voor harmonisatie van onregelmatigheden aan de binnenkant.

 1. Vreugde en blijheid hervinden: binnenkant van de polsen: olie en kleur oranje.
 2. Slaap en dromen verbeteren: zone van de psyche: vier vingerbreedtes boven de elleboog, buitenkant arm, links en rechts. Olie en kleur violet.
 3. Ontspanning: droomschijf op maag, olie, kleur blauw in stralen.goudfacetkristal
 4. Herstel evenwicht, zowel uiterlijk als innerlijk: Als een lichaamsdeel of gewricht uit balans is, kun je de goudfacetkristal rechts op de pijnlijke plek leggen en de zilverfacetkristal links. Bijvoorbeeld bij een pijnlijke knie: de kristallen zo op de knieën leggen. De kniepijn wordt minder en de oorzaak kan ‘aan het licht komen’.
 5. Vermoeidheid oplossen: Aardeschijf op de onderbuik of olie en instralen met rood. Zone ligt in het midden tussen de navel en de bovenrand van het schaambeen.
 6. Hoofdpijn: afhankelijk van waar de hoofdpijn zit: heel klein beetje olie op de pijnlijke plek (pas op dat het niet in de ogen komt) en elke kristal kan er opgelegd worden

Meer inspiratie in de boeken!

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Of de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Kleur, licht en de invloed ervan op de huid. Alles staat op je huid geschreven

Prikkelbaar? Luister naar wat je dikke darm je te zeggen heeft.

‘Ik ben je dikke darm en deze keer mag ik iets vertellen over hoe ik in elkaar zit.
Voel je wel eens een knoop in je buik? Of van die heerlijke vlinders van opwinding? Soms kun je ook “je buik vol hebben” van alles. Al deze uitdrukkingen wijzen er op dat ik een voelend orgaan ben. Vaak voel ik al aan wat er bij jou speelt voordat je het zelf weet.

Als dikke darm loop ik van rechts onder in je buik (waar de blindedarm zit) naar boven, ga dwars overlangs naar links, en dan weer naar beneden. En daar eindig ik en wat uiteindelijk niet meer nodig is voor je, komt in de wc pot terecht….
Weet je dat ik wel anderhalve meter lang ben! Eigenlijk ben ik een ronde tunnel, met een binnen- en een buitenkant. Mijn binnenkant bestaat uit een slijmhuid en daar leven heel veel bacteriën. Die zijn nodig om de laatste resten voedingsstoffen uit het eten te halen, dat al eerder onderweg naar mij toe, verteerd is. En weet je dat ik zelfs ook nog vitaminen aanmaak? Vitamine K en B bijvoorbeeld. Verder werk ik traag en soms heb ik wel dertig uur nodig om het eten dat verwerkt wordt te verteren.

Mijn binnenkant heeft baat bij een rustig evenwicht. Als dat evenwicht wordt verstoord (stress, opwinding, verkeerd of snel eten) dan krijg jij pijn in je buik en ik moet zorgen dat het evenwicht weer hersteld wordt. In dat proces komt soms gas vrij of soms heb je de ene dag last van diarree en een paar dagen later verstopping. Dat is dus de prikkelbare darm.
Als mijn evenwicht verstoord is voel jij je ook prikkelbaar, omgekeerd geldt dat ook. En als jij niet lekker in je vel zit, ben ik ook uit m’n evenwicht. In tijden van intensieve veranderingen in je leven help ik je om alles los te laten wat je niet meer nodig hebt.

In die binnenkant zitten ook nog hele dunne laagjes die deel uit maken van het zenuwstelsel. Dat worden de buikhersenen genoemd. Daarmee ‘voel je voordat je voelt!’ Dat komt er eigenlijk op neer dat er onbewuste boodschappen naar boven toe (naar je hersenen) worden doorgegeven, maar eerst voel je ze ‘in je buik’. Als je goed luistert naar de boodschappen die ik je geef, ben ik een bron van informatie en wijsheid voor je. Dan weet je al wat je moet doen voordat je erover hebt nagedacht.

Vanuit de TCM gezien, ben ik direct verbonden met de longen en de huid. Wij zorgen voor de uitscheiding van afvalstoffen. Als dat niet goed genoeg kan gebeuren, ontstaan er ergens anders mogelijk ontstekingen. En in het ergste geval heb je dan antibiotica nodig. Dat is heel vervelend voor mijn innerlijke evenwicht (darmflora), want een deel van de ongeveer 400 soorten goede bacteriën gaan ook dood door de antibiotica. Je kunt mij dan helpen door probiotica te nemen of veel yoghurt met probiotica te nemen, dan kom ik snel weer bij.

Als ik niet goed functioneer, kan het zijn dat je problemen hebt met loslaten. Vraag je jezelf wel eens af of je alles nog nodig hebt waar je aan blijft vasthouden? Ook als je veel verdriet hebt, kan mij dat in de weg zitten.

En weet je waar ik het meest van hou? Een ontspannen buik, zodat ik je kan helpen je rijkdom aan gevoelens in alle glorie te ervaren. Je intuïtie, creativiteit, inspiratie zullen tot bloei komen en je krijgt nieuwe kansen als het oude is losgelaten.’

APO 1-19Hier wat tips om de dikke darm van je cliënten en eventueel jezelf in topvorm te krijgen:

 1. Masseer het gebied rondom de navel. 2 vingerbreedtes diagonaal van de navelrand liggen boven en onder elk twee punten, en als je die masseert, gaat de dikke darm ontspannen. Met groen instralen is ook heerlijk.
 2. Goed eten: gevarieerd, kleurig, puur, langzaam en goed kauwen. Af en toe een dag vasten helpt de dikke darm om weer tot rust te komen.
 3. Ontspan… Een mooie manier is om je cliënten te leren met aandacht de ademhaling te volgen in onderbuik (juist ja, dan gaat de dikke darm mee ontspannen). Zwemmen helpt ook of een lekkere massage.
 4. Wandelen is heel goed voor de spijsvertering. Als je het ook nog combineert met buiten wandelen, profiteer je gelijk van de broodnodige zonneschijn en frisse lucht, zeker als je dit in een groene omgeving doet.
 5. Masseer de loslaatpunten met de esogetische Wilde-kruidenolie. De loslaatpunten liggen op de overgang van achillespees naar de kuitspier. Extra bonus: een betere slaap en mogelijk krijg je dromen die je iets vertellen over de achtergrond van de thema’s die met loslaten te maken hebben.
 6. Je kunt deze loslaatpunten ook instralen met groen (zie blz. 44 van het boekje ‘Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie‘)
 7. Apo 1-8Masseer het volgende punt op de handen, zowel links als rechts. Dit punt ligt op beide handen in het ‘zwemvlies’ tussen duim en wijsvinger, op het hoogste punt. Bij de meeste mensen doet het pijn als je erin knijpt. Dit punt mag je niet behandelen bij zwangerschap.
 8. Ook deze punten kun je met groen instralen (niet bij zwangerschap).

Deze tips helpen de functie van de dikke darm te verbeteren.

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Of de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Prikkelbaar? Luister naar wat je dikke darm je te zeggen heeft.