Licht te verteren voor de maag…

Als maag lig ik een beetje links van het midden, in je buikholte, onder het middenrif.
Alles wat je doorslikt aan eten en drinken, komt bij mij binnen en dan help ik bij het verteren van dat voedsel. Als er eten binnenkomt, ga ik kneden en mijn maagsap (maagzuur en enzymen zitten daar in) wordt vermengd met dat eten, en zo wordt het in kleinere stukjes verdeeld. Na mij kan dat dan gemakkelijker verder door de darmen worden verwerkt.
Het helpt mij enorm als je eerst alles goed kauwt! Ik krijg wel eens van die grote, zware brokken binnen en dan ben ik urenlang bezig om dat te verwerken en dat is ook voor jou geen pretje.

Er zijn nog een paar dingen die je kunt doen, zodat ik je optimaal kan helpen. Hiermee voorkom je dat ik (en jij dus!) in de problemen kom.
Goed kauwen dus. De macrobiotiek werd altijd uitgelachen, met het advies elke hap 50x te kauwen. Als maag zeg ik: doen!
Ik heb een beetje ruimte nodig. Als je teveel eet in 1 maaltijd, raak ik overvol en dan heb ik niet genoeg ruimte om te kneden en duurt het langer. Niet zo fijn… Dus liever minder grote porties.
Wil je niet eten als je gehaast bent? Dat naar binnen proppen is echt geen goed idee. Bovendien is het zonde van de tijd je besteed hebt aan het bereiden van je maaltijd. Of, als je buiten de deur iets koopt, van het geld dat je er aan besteed hebt. Als je jezelf de tijd gunt om je maaltijd zelf rustig en met aandacht te bereiden, ben ik daar blij mee. Dat geeft mij de kans om mij vast voor te bereiden op wat er binnenkomt.
Aandachtig eten helpt mij ook. Ik heb een directe samenwerking met je ogen, neus en mond. Deze zintuigen krijgen prikkels van geuren, smaak en spijsverteringsenzymen, wat al in de mond begint. Ik heb een vraag: ruik je wel eens aan wat er op je bord ligt? De hemelse geur van die verse basilicum op je zongerijpte tomaat?
Neem je de kleuren waar van je oranje wortel en groene broccoli?
Voel je de schil van die heerlijke abrikoos en perzik?
Wat ik steeds vaker meemaak: mensen zitten te kijken op hun mobiel, iPad of naar de tv, en zonder aandacht ‘schuiven’ deze heerlijkheden naar binnen. Zonde. En het kauwen gebeurt dan ook niet echt en ik zit met de gebakken peren…

Wat zijn nu de gevolgen als ik mijn werk niet goed kan doen? Je gaat piekeren. Teveel nadenken. Het eten levert je niet genoeg energie op en door moeheid ga je misschien nog meer eten. En dan van het verkeerde soort: zoet, koek, snoep.

Mijn element is aarde. Aarde heeft te maken met het gevoel dat je met beide benen op de grond staat. Niet zweverig of dromerig dus, maar in de realiteit van dit leven. Het element aarde helpt je helder na te denken, logisch en praktisch te zijn, goed te kunnen invoelen, begrijpen en plannen.
Dat zijn talenten die mijn element aarde je geven.

Bij verstoringen komen van deze talenten de negatieve aspecten naar boven: je begint je zorgen te maken, over jezelf en/of anderen, of over de toekomst, je bijt je vast in problemen en draait in gedachten in een vicieuze cirkel rond, raakt emotioneel van slag, concentreren lukt niet meer, je begrijpt de zaken niet meer. Het kan zijn dat je gevoel van eigenwaarde daalt. Allemaal geen ziekte, wel lastig!
En als dat langer doorgaat, en de vertering steeds slechter verloopt, raakt je solar plexus (zonnevlecht) gespannen. Hierdoor raakt de aanmaak van mijn spijsverteringsenzymen en maagsap in de war. Dat kan op de lange duur nogal wat consequenties hebben voor al je slijmvliezen in je lichaam, en zo kan dit indirect tot bijvoorbeeld gewrichtsklachten leiden (stress en  verzuring). En natuurlijk gaat dan ook de rest van het gehele spijsverteringsproces lastiger.

Gelukkig is er een heleboel mogelijk om mijn bestaan te ‘verlichten’, zodat dat ‘blok op je maag’ als ‘sneeuw voor de zon verdwijnt’.

Tot zover de maag zelf aan woord.

Hier nu 8 tips om de maagfunctie bij je cliënten te bevorderen, en wie weet heb je er zelf ook wat aan.

 1. Wilde-kruidenolie Relax, het basispakket. Bestaande uit het boek ‘Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie’ en een flesje olie. Nu met 25% jubileumkorting. Hierin staat de zone van de maag beschreven: elke avond een beetje van deze olie insmeren op de maag en deze gaat beter werken.
 2. Heb je een lichtset? Om stress gerelateerde maagpijn aan te pakken behandel je de maag met blauw. Verkoelend en heerlijk ontspannend.
 3. De aarde tinten oranje en geel kunnen helpen om dit element te voeden. Die kleuren kun je toevoegen via een kleurenbril in deze tint. Kijken door deze kleurenbrillen doet nog veel meer. Bij thema’s met voeding, kunnen deze kleuren helpen je spijsvertering te ondersteunen en wie weet komt er een heel creatief proces op gang. In ieder geval ga je je ‘lichter’ voelen, waardoor het leven ook ‘lichter’ wordt, in alle betekenissen: wat donker is wordt licht, wat zwaar voelt wordt licht. In je woon- of werkomgeving deze kleuren toepassen is een andere optie. De voeding komt dan binnen via de ogen, waardoor het niet via de mond hoeft te gaan.
 4. Om uit het ‘denkhoofd’ te raken is het goed om iets met de handen te doen. Tuinieren, met de handen in de aarde wroeten, is perfect. Of als je toch op het strand ligt deze zomerse dagen: wat let je om een zandkasteel te bouwen. Wie weet krijg je er op een heel andere manier inspiratie door, vanuit een andere bron dat je logische denken.
 5. Boetseer! Ik adviseer mijn cliënten een bak te nemen en gewone, vette boetseerklei te kopen. En dan elke dag een kwartier of half uur de ‘boetseerklei-meditatie’ te doen. In stilte de handen vorm te laten geven aan de problemen die zo zwaar op en in de maag liggen: ‘ik zit ermee in mijn maag’. Je bent dan in contact met de aarde (het element van de maag) en net als de maag kneed je tot alles wat je dwars zit is verteert.
 6. De maag gaf het zelf ook al aan: goed kauwen. Laat alle zintuigen mee doen bij het eten en zorg voor geurig, kleurig eten. En neem er vooral de tijd voor!
 7. Bij maagklachten als misselijkheid en overgeven: kijk naar wat in je leven ‘niet verteerbaar’ is. Misschien is er iets dat je ‘spuugzat’ bent of wat je ‘kotsmisselijk’ maakt? Wat zijn de onverteerde emoties die bij je spelen? De maagmeridiaan eindigt in de 2e teen. Masseer deze teen regelmatig bij genoemde klachten en de kleur die we in de kleurenpunctuur gebruiken voor de 2e teen is rood.
  In het boek ‘Verborgen kracht van licht en kleur‘ staan meer tips voor deze klachten.
 8. Meditatie. Zitten. De aandacht naar binnen richten. Zonder oordeel waarnemen, dat wat is. De kristallen kunnen je helpen gemakkelijker te ontspannen en het piekeren gaat dan over in waarnemen. Dit geeft je de wijsheid om de zaken weer in het juiste perspectief te zien en de essentie te begrijpen. Wil je iets heel moois proberen? De Kristalmeditieband is natuurlijk heel bijzonder, die helpt je als vanzelf naar binnen te gaan en stil te worden.

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Of de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Geen categorie | Laat een reactie achter

De huid, het vervolg.

Als grootste orgaan wil ik graag nog meer vertellen. Heb je het eerste deel gemist, kijk dan hier.

Je weet het misschien niet, maar als huid heb ik heel fijne ‘antennes’. Eigenlijk zijn ze het deel van het zenuwstelsel, dat aan mijn oppervlakte contact heeft met je buitenwereld. Je hebt ongetwijfeld wel eens gevoeld dat ‘je haren overeind gingen staan’ of ‘je kreeg er kippenvel van’. Dat zijn mijn reacties op iets wat er aan je buitenkant gebeurde en ik gaf je hiermee eigenlijk een waarschuwing van “let op, let op, er is iets aan de hand!”

goudfacetkristalAls huid ben ik je vijfde zintuig: de tastzin. Hiermee kun je voelen en krijg je een fijnere, meer subtiele waarneming dan bijvoorbeeld via de oren of de ogen. Voelen is natuurlijk ook van het hart, maar wat ik als huid ervaar gaat ook naar het hart. De samenwerking die wij als organen en lichaamssystemen met elkaar hebben is van een ongelofelijke kwaliteit. We zijn permanent met elkaar in contact.

Op een andere manier zou je het ook zo kunnen omschrijven: ik doe niets anders dan doorgeven wat er aan je binnenkant leeft en vertaal dat naar de buitenwereld, en weer terug. Dit gebeurt deels door wat sommigen de aura noemen. Het is deels ook je lichaamswarmte, of weer op een andere manier gezegd: de elektromagnetische velden om ons heen. Hierin staan twee begrippen centraal: elektro van elektrisch, te vergelijken met de energie. En de andere factor is magnetisch. Juist ja: aantrekking en afstoting. Daarom gaan je haren soms overeind staan: dan is er een elektromagnetische uitwisseling van energie en/of informatie.

Is er nu aan de binnenkant van je lichaam een disharmonie (zelfs een functionele storing zoals ‘niet lekker in je vel zitten’), dan laat dit sporen na op mij, als huid. Ik krijg een bultje, pukkel, verdikking, verdroging, jeuk, verharding of iets anders. Soms zichtbaar en voelbaar, soms helemaal niet. Vaak ben je je er niet van bewust en pas als iemand jou masseert of zo, voel je dat daar iets scheef zit. Dat betekent dat daar de elektromagnetische harmonie verstoord is. Er is een soort chaos ontstaan in de natuurlijke golfbewegingen die aan het werk zijn: van buiten naar binnen en weer terug. Dit heet resonantie.

Licht komt als elektromagnetische golven van bepaalde frequenties in contact met mij, als huid. Zo worden er allerlei processen op gang gebracht. Bijvoorbeeld de aanmaak van vitamine D en serotonine en, net als bij planten de vorming van fotosynthese onder invloed van zonlicht gebeurt, vindt er iets dergelijks bij jou plaats. Voor het gemak zeg ik dan dat het licht ‘kleurenvitamines’ toevoegt. Het licht geeft ons harmonische frequenties.

De binnenkant van mij, waar ik in contact sta met alle andere organen en lichaamssystemen, gaan mee resoneren met de harmonische trillingen, en je voelt dan een weldadige rust. Dit leidt tot herstel van de verstoorde functies.

En wat heeft dit met kleurenpunctuur te maken? Gekleurd licht (en weet je nog: ‘kleuren zijn de kinderen van het licht’ zoals Johannes Itten heeft gezegd) bestaat uit elektromagnetische golven. Peter Mandel heeft heel goed begrepen wat hij ontwikkelde: het toedienen van harmonische golven zorgt ervoor dat er resonantie optreedt en hiermee gaan de chaotische trillingen, die zijn ontstaan als gevolg van stress, vermoeidheid of negatieve emoties, weer in harmonie resoneren. En daarom is kleurenpunctuur zo’n fantastische methode om te gebruiken’.

Tot zover de huid zelf aan woord.

Hier nu 8 tips om herstel bij je cliënten te bevorderen, en wie weet heb je er zelf ook wat aan.

 1. De kristallen van Peter Mandel zijn speciaal ontworpen om herstel te bevorderen van dit ‘resonantie veld’. Het materiaal, de kleuren, het lijnenspel en de geslepen vormen zorgen ervoor dat het licht dat erop valt, op een bepaalde manier gebroken wordt, en dat zorgt voor een ‘harmonieuze resonantie’.
  Probeer eens een kristal naar eigen keuze en gebruik deze op plaatsen op de huid waarvan je voelt dat het elektromagnetisch veld verstoord is. Hoe je dat voelt? Elk pijntje, ongemak aan de binnenkant is verbonden met de huid aan de buitenkant. Dus je legt het kristal op een pijnlijke plek. Effect: pijnbestrijding, ontspanning, doorbloeding van de huid verbetert. Wil je het eerst onder begeleiding uitproberen? Maak dan een afspraak voor een consult.
 2. De goedkoopste manier: Aan de slag met de Wilde-kruidenolie Relax, het basispakket. Bestaande uit het boek ‘Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie’ en een flesje olie. Nu met 25% jubileumkorting.
 3. Het is zomer: adviseer je cliënten om zich op te laden met de kleurenvitamines van de zon (zonder zich te laten verbranden).
 4. Investeer in een lichtset, zodat je in je praktijk kleurenpunctuur kunt toepassen (en je kunt jezelf natuurlijk er ook mee behandelen). Het punt Yin Trang, op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen, instralen met turquoise, is een heel goed punt om de huid te verbeteren. Tevens stimuleer je daarmee de werking van de pijnappelklier.
 5. Helemaal gemakkelijk: kies een kleurenbril uit de chakra set (of neem ze allemaal). Een kleurenbril geeft je directe kleurenvitamines, via de ogen die onze brug zijn tussen binnen’ en ‘buiten’.
 6. Studeer: in elke workshop, cursus en de gehele opleiding leer je hoe je professioneel via de huid kleur en licht kunt inzetten.
 7. Leer je cliënten hun huid met liefde, aandacht en zorg te behandelen. Massage, een bad, douche, veel buitenlucht en licht opnemen en haar functie als grens tussen binnen en buiten koesteren.
 8. Luister! Geluid en klanken zijn ook golven. Harmonische muziek ‘resoneert’ diep in je binnenste. Ook geluiden van de natuur: de wind door de bladeren op een mooie zomerdag, het gekwinkeleer van vogels en de insecten die traag zoemen: het is allemaal helend en bevordert je innerlijke harmonie.

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Of de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor De huid, het vervolg.

Kleur, licht en de invloed ervan op de huid. Alles staat op je huid geschreven

‘Ik ben je huid, je omhulsel. Als zodanig eigenlijk je grootste ‘orgaan’ met een gemiddeld oppervlakte van 1,7 vierkante meter.

Mijn taak is je te beschermen tegen alles wat van buiten naar binnen komt (virussen, bacteriën, vreemde stoffen, gevoelens van anderen die je niet wilt). En ik laat ook boodschappen door die je juist wel nodig hebt. Dat wordt vaak vergeten. Ik fungeer als het ware als een antenne.

Zo ben ik je grens tussen je buitenkant en je binnenkant.
Ook ben ik daardoor een belangrijk onderdeel van je communicatiesysteem tussen buiten en binnen. Natuurlijk werkt communicatie altijd van twee kanten: ik geef ook wat binnen is – het verborgene – door naar de buitenkant. Ineens is wat je graag verborgen had willen houden – je onzekerheid, je verlegenheid, je irritatie of juist opwinding over een spannende uitdaging – aan de buitenkant (op de huid) zichtbaar. Je gaat blozen of je huidskleur verandert, je huid wordt bleek en dof of juist stralend en levendig.

Als iets niet goed gaat met de communicatie en je bewustzijn de boodschappen niet heeft begrepen, krijg ik als huid last van jeuk, pukkels, verdikkingen, stijfheid of andere onregelmatigheden. Alle huidproblemen hebben te maken met iets aan de binnenkant. Een functiestoring van een orgaan of lichaamssysteem bijvoorbeeld, of een emotionele of hormonale verstoring van het innerlijk evenwicht.

Ik ben als huid ook je gevoelsorgaan. Ik hou ervan om aangeraakt te worden: zachte strelingen dan en nee, geen boze klappen alsjeblieft! Ook hou ik ervan om in de natuur te zijn. De wind, de zon of regen strelen mij ook. En dan kan ik hun helende krachten tegelijk doorgeven aan je binnenkant: zo veel ervaringen komen via mij binnen en zorgen voor een gevoelsreactie.

Natuurlijk vind ik het niet fijn als je mij laat verbranden door de zon. Of dat je mij maar insmeert met van alles en nog wat. Weet je dat in heel veel cosmetica, crèmes, zalfjes en zonnebrandmiddelen, allerlei stoffen in zitten die helemaal niet goed zijn voor mij? Als ze voor mij als huid niet goed zijn, dan zijn ze ook niet goed voor je binnenkant en hebben je andere organen als de lever, nieren, darmen meer werk.

Het allerfijnst vind ik als je gewoon lief voor me bent. Zachte aanrakingen, insmeren met weldadige, lekker geurende oliën, zonder chemische toevoegingen, als je kleding draagt die van natuurlijke stoffen zijn gemaakt.
En dan de natuur in en mij als huid mee laat genieten van de elementen:
vuur: de warmte van de zon voelen
aarde: blote voeten op in het zand of het gras,
lucht: de wind mij zachtjes laten strelen
water: zwemmen of pootje baden.
ether: adem diep en bewust in, laat de levensenergie volop stromen.

Op deze manier worden de elementen in jou ook gevoed en voel je je optimale energie en inspiratie’.

Hier zijn zes tips om de huid van je cliënten en eventueel jezelf weer te laten stralen. En je lost er tegelijk de ‘verstoringen in de innerlijke communicatie’ mee op.

Peter Mandel houdt zich al jarenlang bezig met het fenomeen ‘huid’. Hij heeft de huid als een landkaart ingedeeld in zones. En in kaart gebracht welke zone met welk orgaan of emotie verband houdt. Deze zones zijn te zien als ‘antennes’, die ook in verbinding staan met de binnenkant.

De belangrijkste media om de deze zones te beïnvloeden zijn de Wilde-kruidenolie, de kristallen en de kleurenpunctuur.

Ook als je geen last hebt van je huid, kun je deze zones behandelen om de ingang te vinden voor harmonisatie van onregelmatigheden aan de binnenkant.

 1. Vreugde en blijheid hervinden: binnenkant van de polsen: olie en kleur oranje.
 2. Slaap en dromen verbeteren: zone van de psyche: vier vingerbreedtes boven de elleboog, buitenkant arm, links en rechts. Olie en kleur violet.
 3. Ontspanning: droomschijf op maag, olie, kleur blauw in stralen.goudfacetkristal
 4. Herstel evenwicht, zowel uiterlijk als innerlijk: Als een lichaamsdeel of gewricht uit balans is, kun je de goudfacetkristal rechts op de pijnlijke plek leggen en de zilverfacetkristal links. Bijvoorbeeld bij een pijnlijke knie: de kristallen zo op de knieën leggen. De kniepijn wordt minder en de oorzaak kan ‘aan het licht komen’.
 5. Vermoeidheid oplossen: Aardeschijf op de onderbuik of olie en instralen met rood. Zone ligt in het midden tussen de navel en de bovenrand van het schaambeen.
 6. Hoofdpijn: afhankelijk van waar de hoofdpijn zit: heel klein beetje olie op de pijnlijke plek (pas op dat het niet in de ogen komt) en elke kristal kan er opgelegd worden

Meer inspiratie in de boeken!

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Of de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor Kleur, licht en de invloed ervan op de huid. Alles staat op je huid geschreven

Prikkelbaar? Luister naar wat je dikke darm je te zeggen heeft.

‘Ik ben je dikke darm en deze keer mag ik iets vertellen over hoe ik in elkaar zit.
Voel je wel eens een knoop in je buik? Of van die heerlijke vlinders van opwinding? Soms kun je ook “je buik vol hebben” van alles. Al deze uitdrukkingen wijzen er op dat ik een voelend orgaan ben. Vaak voel ik al aan wat er bij jou speelt voordat je het zelf weet.

Als dikke darm loop ik van rechts onder in je buik (waar de blindedarm zit) naar boven, ga dwars overlangs naar links, en dan weer naar beneden. En daar eindig ik en wat uiteindelijk niet meer nodig is voor je, komt in de wc pot terecht….
Weet je dat ik wel anderhalve meter lang ben! Eigenlijk ben ik een ronde tunnel, met een binnen- en een buitenkant. Mijn binnenkant bestaat uit een slijmhuid en daar leven heel veel bacteriën. Die zijn nodig om de laatste resten voedingsstoffen uit het eten te halen, dat al eerder onderweg naar mij toe, verteerd is. En weet je dat ik zelfs ook nog vitaminen aanmaak? Vitamine K en B bijvoorbeeld. Verder werk ik traag en soms heb ik wel dertig uur nodig om het eten dat verwerkt wordt te verteren.

Mijn binnenkant heeft baat bij een rustig evenwicht. Als dat evenwicht wordt verstoord (stress, opwinding, verkeerd of snel eten) dan krijg jij pijn in je buik en ik moet zorgen dat het evenwicht weer hersteld wordt. In dat proces komt soms gas vrij of soms heb je de ene dag last van diarree en een paar dagen later verstopping. Dat is dus de prikkelbare darm.
Als mijn evenwicht verstoord is voel jij je ook prikkelbaar, omgekeerd geldt dat ook. En als jij niet lekker in je vel zit, ben ik ook uit m’n evenwicht. In tijden van intensieve veranderingen in je leven help ik je om alles los te laten wat je niet meer nodig hebt.

In die binnenkant zitten ook nog hele dunne laagjes die deel uit maken van het zenuwstelsel. Dat worden de buikhersenen genoemd. Daarmee ‘voel je voordat je voelt!’ Dat komt er eigenlijk op neer dat er onbewuste boodschappen naar boven toe (naar je hersenen) worden doorgegeven, maar eerst voel je ze ‘in je buik’. Als je goed luistert naar de boodschappen die ik je geef, ben ik een bron van informatie en wijsheid voor je. Dan weet je al wat je moet doen voordat je erover hebt nagedacht.

Vanuit de TCM gezien, ben ik direct verbonden met de longen en de huid. Wij zorgen voor de uitscheiding van afvalstoffen. Als dat niet goed genoeg kan gebeuren, ontstaan er ergens anders mogelijk ontstekingen. En in het ergste geval heb je dan antibiotica nodig. Dat is heel vervelend voor mijn innerlijke evenwicht (darmflora), want een deel van de ongeveer 400 soorten goede bacteriën gaan ook dood door de antibiotica. Je kunt mij dan helpen door probiotica te nemen of veel yoghurt met probiotica te nemen, dan kom ik snel weer bij.

Als ik niet goed functioneer, kan het zijn dat je problemen hebt met loslaten. Vraag je jezelf wel eens af of je alles nog nodig hebt waar je aan blijft vasthouden? Ook als je veel verdriet hebt, kan mij dat in de weg zitten.

En weet je waar ik het meest van hou? Een ontspannen buik, zodat ik je kan helpen je rijkdom aan gevoelens in alle glorie te ervaren. Je intuïtie, creativiteit, inspiratie zullen tot bloei komen en je krijgt nieuwe kansen als het oude is losgelaten.’

APO 1-19Hier wat tips om de dikke darm van je cliënten en eventueel jezelf in topvorm te krijgen:

 1. Masseer het gebied rondom de navel. 2 vingerbreedtes diagonaal van de navelrand liggen boven en onder elk twee punten, en als je die masseert, gaat de dikke darm ontspannen. Met groen instralen is ook heerlijk.
 2. Goed eten: gevarieerd, kleurig, puur, langzaam en goed kauwen. Af en toe een dag vasten helpt de dikke darm om weer tot rust te komen.
 3. Ontspan… Een mooie manier is om je cliënten te leren met aandacht de ademhaling te volgen in onderbuik (juist ja, dan gaat de dikke darm mee ontspannen). Zwemmen helpt ook of een lekkere massage.
 4. Wandelen is heel goed voor de spijsvertering. Als je het ook nog combineert met buiten wandelen, profiteer je gelijk van de broodnodige zonneschijn en frisse lucht, zeker als je dit in een groene omgeving doet.
 5. Masseer de loslaatpunten met de esogetische Wilde-kruidenolie. De loslaatpunten liggen op de overgang van achillespees naar de kuitspier. Extra bonus: een betere slaap en mogelijk krijg je dromen die je iets vertellen over de achtergrond van de thema’s die met loslaten te maken hebben.
 6. Je kunt deze loslaatpunten ook instralen met groen (zie blz. 44 van het boekje ‘Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie‘)
 7. Apo 1-8Masseer het volgende punt op de handen, zowel links als rechts. Dit punt ligt op beide handen in het ‘zwemvlies’ tussen duim en wijsvinger, op het hoogste punt. Bij de meeste mensen doet het pijn als je erin knijpt. Dit punt mag je niet behandelen bij zwangerschap.
 8. Ook deze punten kun je met groen instralen (niet bij zwangerschap).

Deze tips helpen de functie van de dikke darm te verbeteren.

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Of de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Prikkelbaar? Luister naar wat je dikke darm je te zeggen heeft.

De longen zuchten van verlichting dankzij kleur

‘Wij zijn een soort eeneiige tweeling: je longen. Als ademhalingsstelsel zorgen wij ervoor dat je lichaam zuurstof kan opnemen en kooldioxide kan afstaan. Deze twee stoffen heb je nodig zodat allerlei processen in je lichaam kunnen functioneren: verbranding van moleculen uit voedsel waardoor energie wordt geproduceerd. Wij zorgen dat de buitenlucht die binnenkomt en weer naar buiten gaat goed verwerkt wordt. Het bloed brengt de zuurstof uit de lucht overal rond in je lichaam. Wij hebben een directe verbinding met je hart, de pomp die er o.a. voor zorgt dat het bloed door het hele lichaam stroomt.

We doen dit 24/7 en nee, we hebben geen pauze nodig… We liggen in je borstholte en zijn zo heerlijk beschermd door je ribben, zowel aan de voor- als aan de achterkant.

De buitenlucht die we inademen is niet altijd even schoon en in de ongeveer 20.000 liter lucht (!!!!) die je per etmaal inademt, zit dus ook afval (luchtvervuiling, bacterie, virussen etc). Om te zorgen dat dat niet in de bloedstroom komt, hebben wij aan onze binnenkant allemaal trilhaartjes die de stofdeeltjes weer naar buiten werken. Daarbij wordt een beetje vocht geproduceerd. Dat komt in je mond terecht en je slikt het door (of je hoest het uit). Wij zijn hiermee tegelijk een belangrijk onderdeel van je afweersysteem.

De TCM zegt dat wij longen de Chi beheersen want de Chi wordt uit de ingeademde lucht gehaald. Chi een ander woord voor levenskracht.
Een van onze taken is dus de uitscheiding en verwijdering van afvalstoffen uit de lucht, de eerste barrière. Als wij dat goed doen kan de huid, dat andere orgaan dat ook direct met de buitenlucht in contact staat, zijn werk ook goed doen.

En wat vinden wij leuk en hoe kun je ons helpen onze taak goed te doen?
Een beetje schone lucht aub. Dus lekker veel de natuur in en frisse lucht inademen. En graag je huis eens door luchten!

De emotie waar wij door geraakt worden, is verdriet. Heb je verdriet? Lekker huilen ‘klaart de lucht’ en daarna ‘kunnen wij weer opgelucht ademhalen’.
Als je in ‘een verstikkende atmosfeer’ zit: misschien is het tijd voor een verandering?
Of ga je ‘met ingehouden adem’ naar je werk? Let er op dat je veel en diep uitademt, zucht regelmatig eens diep, je voelt dan meteen hoe de spanning oplost.

Als wij ons werk niet goed kunnen doen (teveel onverwerkt verdriet, te vervuilde lucht, of anderszins iets wat niet helemaal goed werkt), dan kun je klachten krijgen als kortademigheid, hoesten, huidproblemen als eczeem of zo. En sommige mensen hebben nu last van hooikoorts.

Wij houden van ‘Zuchten van verlichting’! Alles wat jouw leven lichter maakt, helpt ons ook.
Daarmee stroomt je levensenergie (Chi) beter en krijgen uitwisseling en transformatie de kans. Creativiteit kan gaan stromen en ook je intuïtie en inspiratie komen tot grote bloei. Dat kan zich uiten doordat je makkelijker contact maakt en beter je gevoelens onder woorden kunt brengen’.

En hoe gaan de longen nu zuchten van verlichting?

 1. Zorg voor een diepe, langzame buikademhaling, juist als je voelt dat je in de stress schiet. Je longen kunnen je danhelpen om de ontspanning te behouden in lastige situaties. Oefen dit een aantal keer per dag, juist als je al ontspannen bent, dan zit het al in je systeem.Een andere mooie meditatieve ademhalingsoefening is deze: adem licht in en laat bij de uitademing het donker en/of negatieve emoties (verdriet, irritatie, boosheid) los. Dit is de Golden Flower meditatie van Osho en je kunt er mooie muziek als achtergrond bij spelen.
 2. Het acupunctuurpunt Long 7, bij de pols, daar waar je de pols kunt voelen, met rood of groen instralen. Heb je geen lichtset: masseer het dan.Wat betreft een lichtset: Een van de vragen die ik regelmatig krijg is dat een lichtset zo duur is en dat is voor sommigen de reden om nog geen kleurenpunctuur toe te passen in de praktijk. Als je weet dat ik eigenlijk in die 25 jaar dat ik professioneel werk, nog steeds mijn eerste lichtset heb… Ja, ik heb een nieuw lantaarntje, en de doos is vervangen, en afgezien van een gebroken glasstaafje, heb ik nog steeds mijn zelfde lichtset. Die investering heeft zichzelf inmiddels vele malen bewezen. En ik kan mezelf er ook nog mee behandelen! Dus veel minder kosten voor (dure) voedingssupplementen maar gewoon: af en toe een paar punten instralen afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt en dat week na week, maand na maand en het blijkt nu: jaar na jaar!
 3. Onder op de voetzolen, het gebied onder de tenen bij de bal van de voet, ligt het longgebied uit de voetreflexzone therapie. Je kunt dat gebied masseren, met rood of groen instralen (rood als je meer kracht wilt en groen als je de longen wilt kalmeren bij bijv. een ontsteking of hooikoorts). Om een gevoel van vrijheid en ruimte te creëren, is instralen met turquoise ook mogelijk.
 4. Wandelen op blote voeten stimuleert de longen. Op velerlei manieren, ook doordat het voetreflexzone longgebied ‘gemasseerd’ wordt door het lopen. En als je buiten bent: in de natuur met je blote voeten in het verse gras, ga je vanzelf je longen vullen met frisse, schone lucht.
 5. De neus en het reukvermogen zijn verbonden met de longenergie. Het is heerlijk om de neusrug te strijken met turquoise. Turquoise geeft een gevoel van vrijheid en ruimte, en dat is precies wat de longen nodig hebben.
 6. Hooikoorts: Je kunt de holtes naast en rondom de neus masseren en/of met rood instralen, om de neus te openen en vrij te maken.
 7. Longen houden van creativiteit: je bent nooit te oud om fluit, trompet of trombone te leren spelen. Of te zingen, zingen kunnen we allemaal!
 8. En uit volle borst: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder (met dank aan Ramses Shaffy)

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen: kijk in de agenda
Of de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor De longen zuchten van verlichting dankzij kleur

Met licht en kleur de galblaas optimaal laten werken

Als galblaas lig ik ook, net als je lever, rechts in je buik. Een beetje naar achter en naar binnen onder de lever. Zoals mijn naam al zegt, ben ik een rekbaar, hol orgaan en mijn belangrijkste taak is het opslaan van gal. Dat is een vloeistof die wordt uitgescheiden door mijn collega de lever en ik dik die een beetje in en maak er een wat andere samenstelling van zodat ze je gemakkelijker kan helpen vetten te verteren. Zodra je iets vets eet, en dit voorbij de 12-vingerige darm komt, stuur ik een beetje van mijn galvoorraad ernaar toe, zodat het vet wat gemakkelijker verteerd wordt. Bovendien zijn allerlei onderdelen van deze galvloeistof belangrijk voor de rest van de vertering.

En weet je waarom iedereen mij kent? Een van de stoffen die heel veel in het nieuws is en waar je zeker van hebt gehoord is cholesterol.
Cholesterol is de bouwsteen van steroïdhormonen (=testosteron, cortison, aldosteron, en oestrogeen), van vitamine D en juist ja: van gal. De cholesterol zelf wordt in de lever gemaakt, en daar is onze nauwe samenwerking weer heel belangrijk.

Vitamine D komt in verschillende vormen voor en de vitamine D3 wordt in jouw lichaam geproduceerd onder invloed van ultraviolet licht zoals van het zonlicht. Dus ook al lig ik als orgaan diep verborgen in je buik, toch is voor mijn functioneren ook zonlicht heel belangrijk.

Kortom, ook al ben ik maar klein, als ik niet goed functioneer kan dit gevolgen hebben voor de gehele cholesterol- en vethuishouding en dat heeft gevolgen voor al je lichaamscellen, tot in de hersenen aan toe!

En weet je waar ik het moeilijk mee heb? Als je te veel verkeerde vetten eet. Dan moet ik heel hard werken en soms werk ik me echt suf, maar krijg het werk gewoon niet af. Dat heeft tot gevolg dat het vet niet goed afgebroken en verteerd wordt, en dat wordt dan elders opgeslagen (wat voor jouw gezondheid niet zo best is).

En iets wat je misschien niet weet: als je emotioneel heel erg uit balans bent, raak ik ook uit balans. In het ergste geval ga je ‘groen en geel van nijd zien’, of je gaat ‘je gal spuwen’. Dat kan letterlijk zijn, en als je ‘ergens je hoofd over breekt’, krijg je een migraine aanval en ben je ook misselijk en moet gal spuwen en overgeven.
Sommige mensen zijn zgn. ‘binnenvetters’ en dan kunnen er galstenen ontstaan. Die bestaan voor zo’n 80% uit (ingedroogd, verhard) cholesterol.

Andere lastige gevoelens die optreden als ik niet goed functioneer zijn: gevoelens van ontevredenheid of een negatief zelfbeeld of weinig zelfrespect.
Verder merk je misschien dat je snel in de slachtofferrol kruipt, of last hebt van besluiteloosheid en stemmingswisselingen.

Op lichamelijk gebied kunnen dit soort irritaties jeuk geven, droge huid of, waar veel mensen last van hebben: een gevoeligheid voor allergieën. Dit heeft trouwens ook met het voorjaar te maken: het voorjaar is de tijd om te ontgiften en hiermee ondersteun je mijn werk en dat van de lever.

Als ik alle medewerking krijg, dan help ik jou de moed te geven om de juiste beslissingen te nemen. En samen met de lever zorg ik er dan voor dat je lekker soepele pezen houdt, zodat jij je ook dynamisch en elastisch en soepel voelt. Daarmee krijg je ook je zelfrespect en tevredenheid terug’.

Hier de tips hoe je bij je cliënten (en jezelf) met kleur en licht de galblaas in topvorm krijgt en houdt:

 1. Naar buiten. De zon, de zon, deze eerste prachtige, heerlijke zonnestralen: laat ze binnen en laad je op. En laat de zonnebril nog even af. Na de winter is het vitamine D gehalte laag, zelfs al heb je extra geslikt: de werking van de zon op je ogen en je huid is vele malen beter. Let op: nooit direct in de zon kijken! Gewoon naar buiten zonder zonnebril is meer dan voldoende. Zit je in de zon, doe dan ook je ogen lekker dicht. Dat helpt je te ontspannen en het licht binnen te laten komen via je huid. Een heerlijk gevoel, je merkt meteen dat er iets in je “oplicht”.
 2. Een voorjaar sapvasten- of reinigingskuur helpt je cliënt helemaal fit te krijgen en alle ‘slakken’ van de winter uit het lijf te werken.
 3. Masseer de vierde tenen. Hier eindigt de galblaasmeridiaan. En Dr. Voll van de elektroacupunctuur heeft ontdekt dat de meridiaan van de vetvertering ook hier loopt. Masseer behalve de teentoppen ook het gebied aan de basis van de tenen, zowel op de voetzool als op de bovenkant.
  Binnen de kleurenpunctuur werken we veel met het principe ‘zo boven, zo onder’. In dit geval betrekken we daarom ook de ringvinger erbij, dat is vooral goed als je een cliënt hebt die last heeft van overmatige tegenstrijdige gevoelens en emoties: masseer dan ook de toppen van de ringvingers. Heb je een lichtset, dan kun je de toppen instralen: de vierde tenen krijgen geel en de beide ringvingers blauw. 30 sec per punt/zone.
 4. Heb je geen lichtset: overweeg eens kristallen te gaan gebruiken. Met het Informatie Energie Reflector staafje kun je buitengewone resultaten bereiken, want de kristal op het staafje brengt ook licht (en dus energie) in het lichaam. Eerst even de teen- en/of vingertoppen masseren, daarna raak je het punt midden van teen- of vingertop aan met de kristallen punt, 15 sec per punt/zone. Dit staafje is een goedkope en makkelijk te gebruiken hulpmiddel in iedere praktijk en kan ook door de cliënt zelf thuis worden gebruikt.
 5. Met de Wilde-kruidenolie Relax het gebied van de galblaas insmeren (rechts onder de ribben). De hele zone kun je daarna ook met geel instralen. Dit werkt heel ontspannend en via datzelfde principe van ‘zo boven, zo onder’ en ‘zo voor, zo achter’, is dit een effectieve hulp bij de zgn. galblaasmigraines. Dit kun je je cliënten ook als huiswerk meegeven. Als extra bonus gaan ze ook nog beter slapen.
 6. Luisteren naar de kleurklank CD ‘Psychosomatische Balans’ helpt tegenstrijdige gevoelens te harmoniseren, vooral als er sprake is van hormonale onrust. Andere mogelijke CD’s zijn: Hoofdpijn/migraine, Regeneratie of Vitaliteit
 7. Bij dit alles: paardenbloemthee drinken ondersteunt de werking hiervan.
 8. Relax….

Sitting silently
doing nothing
spring comes
and the grass grows by itself

Zit stil
Doe niets
De lente komt
En het gras groeit vanzelf

Basho  

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen:
Speciaal over ‘de taal van de organen’ is er de workshop: 9 Star Ki Astrologie en I Ching binnen de Kleurenpunctuur.
Of de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Met licht en kleur de galblaas optimaal laten werken

Licht, kleur en wat heeft de lever op haar lever?

De lever geeft je 8 tips zodat ze beter kan functioneren.

‘Ja, ik ben je lever en weeg, bij jou als volwassene, zo’n anderhalve kilo. Ik lig in je buikholte, rechtsboven.

Ik ben betrokken bij de verwerking en afhandeling van elke hap eten. Daarmee bedoel ik inderdaad de spijsvertering: koolhydraten (suiker)-, eiwit- en vetstofwisseling. Ook help ik mee om je weer te ontgiften en reinigen van andere stoffen die je van binnen aanmaakt of van buiten binnen krijgt, zoals bijvoorbeeld hormonen, koffie, alcohol.
Verder sla ik ook veel stoffen op, zodat je een reserve voorraad hebt als dat nodig is. Denk hierbij aan vetten, aminozuren, vitamines, mineralen, glycogeen (als onderdeel van de koolhydraatstofwisseling).

Ook beschik ik over een riant gangenstelsel. Daar stroom gal door, wat nodig is om de vetten die je eet en drinkt, te helpen verteren. Hiervoor werk ik zeer graag samen met de galblaas.

En: ik maak ook deel uit van het geheel van het bloedvaten systeem. Weet je dat er per minuut anderhalve liter bloed door de poortader bij mij naar binnenstroomt? Dit bloed komt uit de maag, darmen, milt en alvleesklier en daar zitten de eiwitten in, die afgebroken zijn tot aminozuren, koolhydraten in de vorm van suikers, vetten, etc, wat allemaal al voorverteerd is door die organen. Zoals je ziet hebben we een prachtige samenwerking!

Als zintuig zijn je ogen mijn venster naar buiten en binnen.

Tenslotte: bij de spijsvertering en omzetting van al die stoffen en al mijn harde werk, komt zoveel warmte vrij, dat jij het daardoor lekker warm hebt.

Wat je al wel begrijpt natuurlijk, is dat er bij zoveel taken en zoveel ingewikkelde processen wel eens wat mis kan gaan.

En wanneer raak ik nu het meest door van slag?

Teveel, of niet de juiste combinatie van voedingstoffen.
Of als je te snel eet.
Tegenwoordig moet ik zoveel doen, de hele dag door. Het lijkt wel alsof we nooit meer tijd nemen om gewoon aan tafel te zitten, goed te proeven (als je het eten lekker lang in je mond houdt en goed proeft hoe lekker alles eigenlijk is, maakt dat mijn werk al veel gemakkelijker).
Of: als je ‘emotioneel teveel op je bordje hebt’. Ik help niet alleen voor de vertering van de gewone voedingsstoffen, maar juist ook bij de vertering van alles wat je emotioneel meemaakt.

Vroeger werd er niet de hele dag door gegeten. Ik heb nu het gevoel constant iets te moeten doen en krijg niet de tijd uit te rusten en bij te komen. Ik voel me vaak opgebrand.
Jij voelt dat dan ook. Bij de een is dat ‘het korte lontje’, een ander voelt zich ongeduldig, of ergert zich te snel aan andere mensen en soms schiet iemand helemaal echt uit z’n slof.

Hier kan ik ook niets aan doen: ik doe heel hard mijn best om alles wat aangeboden wordt, zo goed mogelijk te verwerken. En dan moet alles snel, snel, snel en dat gaat ten koste van de kwaliteit en daarbij komen er van die vervelende afvalstoffen vrij.
Als dat lang duurt, komt een ander samenwerkingsverband in moeilijkheden: de spieren en pezen.

Ik zorg ervoor dat ze van genoeg voedingsstoffen worden voorzien, zodat ze goed rekbaar en elastisch blijven. Als ik het zo druk heb met mijn basis taak, dan gaat dat niet. Het gevolg is dat je stijver wordt en dat de rek eruit gaat. In het ergste geval kan er ook soms zelfs een pees ontsteken of zo.

Nu denk je misschien: wat is mijn relatie als lever met kleur en licht?
Binnen de TCM hoor ik als lever bij het hout element, en dat hoort weer bij de lente, als door het licht en de warmte van de zon de planten weer gaan groeien.
Dat licht en daarmee de kleur, komt deels door de ogen naar binnen. Dat is al een voedingsbron op zich en daarvan krijg je energie. Als je niet genoeg licht in je ogen krijgt overdag, heb je de neiging te veel te eten, want je hebt energie nodig.

Sleutelwoorden: enthousiasme, energiek zijn en visie hebben.
Ben je deze kwaliteiten kwijt geraakt, dan ben je wat het licht betreft uit balans. Je hebt je nog niet aangepast aan het nieuwe seizoen in jou, met de daarbij behorende extra hoeveelheid licht dat het voorjaar je brengt.

Doe je wel eens gewoon niets? Lekker op een bankje zitten en voelen dat de zon met haar warmte jou van binnen raakt?
Voel je dat je een stralend licht van binnen hebt en dat dit door je ogen naar buiten kan komen?
Ze zeggen niet voor niets: ‘Die persoon ziet er stralend uit’ en dan wordt bedoeld dat er uit de ogen licht naar buiten straalt. Dat is alleen mogelijk als je ook genoeg licht binnen krijgt.

We spreken ook over ‘voorjaarsmoeheid’. Van oudsher was de lente de tijd dat de etensvoorraad van de winter op raakte, het voedsel dat er nog was bevatte geen vitamines meer en vers eten was er nog niet. Nu is dat iets minder van belang maar toch hebben veel mensen een soort kater na de winter’. Het lichaam bevat te veel afvalstoffen en daardoor wordt je energie getemperd’.

En nu de acht tips om de lever te helpen haar werk zo goed mogelijk te doen

1. Leverreiniging. Je kunt bijvoorbeeld een (sap)vastenkuur doen om de lever te reinigen van alle afvalstoffen die zich in de winter hebben opgehoopt of door verkeerde voeding zijn achtergebleven,.

2. Masseer een zone aan de rechterkant van de nek, samen met een zone tussen de wervelkolom en het schouderblad, aan de rechterkant op de rug (zie mijn boek De verborgen kracht van licht en kleur blz. 127). Je kunt die plekken ook insmeren met de Wilde-kruidenolie Relax en/of instralen met de kleur geel.

3. Het gebied van de lever zelf kun je masseren en/of insmeren met de Wilde-kruidenolie Relax en/of instralen met de kleur geel. Plaats: rechterkant van de buik, onder de ribben.

4. Naar buiten en lekker bewegen, vooral de spieren en pezen rekken en strekken, is erg goed voor de lever. Een beetje zweten van de inspanning werkt ook reinigend.

5. Voor ondersteuning van de ogen is het goed om deze zo min mogelijk belasten met tablet en computerwerk of je kunt een computerbeschermbril opzetten.

6. Kijken naar de kleur turquoise. Dit is de kleur van de lever. Dat werkt vooral goed als je je ogen rustig opent en de kleur als het ware naar je toe laat komen. Je kunt daarvoor een turquoise doek of een mooi schilderij nemen. Een andere optie is een turquoise bril opzetten. Draag deze elke dag een kwartiertje.

7. Drink je alcohol? Laat dat eens een maand staan en voel wat dat voor effect heeft. Zelfs al drink je maar een klein glaasje wijn elke dag – doe het eens zonder. Kies in plaats daarvan een sapje of kruidenthee.

8. Slapen... Ik heb het al heel vaak gezegd: gedurende de slaap regenereert ons lichaam en onze geest. De lever heeft het na het vele werk gedurende de dag ook nodig om ongestoord ’s nachts door te kunnen werken (ja, zo’n soort 24/7 dienst heeft dit orgaan!) en als je ook nog ‘s avonds laat bezig bent, of ’s nachts, is het geen wonder dat de lever ook moeilijk op gang komt ’s ochtends, net als jij…
Lees:Slapend fit met kleuren, klanken en kruidenolie er eens op na voor wat tips.

Op deze manier zorg je voor een lever, die vol enthousiasme jou helpt je dagelijkse taken te doen, waarbij je levensenergie en het licht door je ogen heen naar buiten straalt. Inspiratie komt dan vanzelf en je voelt je creatief door de hernieuwde lever- en levensenergie

Zelf leren hoe je je cliënten nog beter kunt behandelen:
Speciaal over ‘de taal van de organen’ is er de workshop: 9 Star Ki Astrologie en I Ching binnen de Kleurenpunctuur. Of de gehele Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

©2017 Praveeta Timmerman – Instituut voor Kleurenpunctuur

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Licht, kleur en wat heeft de lever op haar lever?

Licht, kleur en wat de blaas ons te zeggen heeft

In directe verbinding met de nieren verzamel ik het uitgefilterde ‘water’. Onderin je buik ben ik een soort flexibele, rekbare zak. Wanneer ik vol raak en er veel water (urine) in zit, geef ik een seintje naar boven zodat je weet dat het tijd wordt een plek te zoeken waar je je even kunt terugtrekken en mij kunt laten leeglopen. Ik hou er niet zo van als je dit te lang uitstelt, maar als het moet kan ik het soms aardig lang volhouden.
Het heeft niet zoveel zin om van te voren alvast mij leeg laat lopen, want dan gelooft de signaalontvanger in je hoofd mijn echte signalen niet meer op den duur.

Verder dien je te weten dat ik heerlijk beschermd ben door het bekken. Ik lig daar eigenlijk gewoon lekker te liggen.

Net als mijn collega’s van de waterhuishouding, de nieren, heb ik ook een aantal dingen die mij het leven lastig maken.

 • Niet genoeg drinken. Dat betekent nl. dat het water dat ik opvang, te donker van kleur wordt, te lang blijft staan (want ik raak ook niet vol en hoef geen signalen naar boven te sturen). Vergeet niet dat het ‘water’ niet alleen maar schoon water is! Er zitten allerlei afvalstoffen in, waar ik normaliter heel goed tegen kan, maar niet als ik niet de kans krijg het goed door te laten spoelen en weg te laten lopen.
 • Kou! Ook kan ik heel sterk reageren op kou van buiten. Vooral de onderrug en onderbuik, als die te koud worden, raak ik van slag.
 • Stress. Ik heb zo’n diepe band met de nieren, dat als die in de stress schieten, ik daar ook mee te maken krijg. Bij sommigen van jullie werkt de signaalfunctie naar boven niet meer goed en krijg je steeds signalen dat je mij moet legen, terwijl ik nog niet echt vol ben. Of, erger nog, ik raak de controle over de uitgang kwijt…. Dat wil ik je echt niet aandoen.
 • Wat ik nog even wil melden is: de meridiaan, die mij van energie voorziet, is de langste in het lichaam! De meridiaan begint in de binnenste ooghoeken en loopt dan via de achterkant van het hoofd langs de wervelkolom naar beneden (aan beide kanten en ook nog vertakt) en dan ook nog eens helemaal langs de achterkant van de benen om in de kleine teen te eindigen. Door deze meridiaan heb ik contact met al die onderdelen van het lichaam en ook weer, net als mijn collega’s de nieren, met het skelet.

Weet je dat een scheefstand van het bekken, mij behoorlijk kan beperken in mijn functioneren? Als ik niet zo goed functioneer, is dat misschien wel een oorzaak.

Mijn kracht

 • Als ik goed in vorm ben, beleef je je emoties en gevoelens en kun je ze ook delen met mensen (zonder in de emotionele reactie te gaan). Net als bij de nieren voel je je krachtig, zelfverzekerd en veilig in jezelf en met en in de wereld om je heen. Ik kan je helpen goed je grenzen aan te geven.
  Op geestelijk niveau voel je een diep contact met je lichaam en weet je wat het nodig heeft.

– En tenslotte: ook mijn element is water‘.

Tot zover de blaas zelf aan het woord.

Hoe weet je van je cliënten wanneer de blaas uit balans is?

 • Plasproblemen
 • Blaasontstekingen (is de meest voorkomende aandoening van de blaas).
 • Mogelijk last met thema’s als ‘grenzen aangeven’, leven met schuldgevoelens van onbekende oorzaak.
 • ‘Pissed off’ zijn, dwz geïrriteerd of boos zijn
 • Stijfheid
 • Gevoel vast te zitten

Wat doe je er aan?

 1. Oranje is de kleur van het tweede chakra en dit kan helpen de kracht en moed te geven die nodig is, zonder al te serieus te worden. Oranje is ook de kleur van plezier maken namelijk.
  Wie weet kun je je cliënten eens wijzen op kleurgebruik in ondergoed, bovengoed, sjaaltjes, sieraden en laat ze ermee experimenteren.
 2. Bekken oefeningen gaan doen. Wie weet heeft je cliënt er wat aan om bijvoorbeeld een cursus Buikdansen te gaan doen of hoela hoepen. Heling is het gevoel van Heel-zijn en genieten geeft dat gevoel. Dat is goed voor de gezondheid en tegelijkertijd hoeft ook niet alles perfect te zijn, als er maar plezier is en genieten. En helemaal mooi als die samen kunnen gaan: dan kunnen we op een leuke manier onszelf helen.
 3. Ook stretching oefeningen zijn goed, om juist de hele blaasmeridiaan te harmoniseren en het gevoel van stijfheid aan te pakken.
 4. Een punt dat we in de kleurenpunctuur bij behandelingen voor blaas en nieren veel gebruiken is het acupunctuurpunt Blaas 1, in de binnenste ooghoek. De complementaire kleuren blauw/oranje gebruiken we hiervoor, want volgens Peter Mandel is het ook een punt voor de hypofyse die ook met deze kleuren behandeld wordt. En die speelt een belangrijke rol bij het verwerken van gevoelens en emoties en het hormonale systeem.
 5. Voor blaasontstekingen is het goed het lichaam te ondersteunen met immuunsysteem versterkende behandelingen, zoals de toxische basisbehandeling op blz. 40 van‘ De verborgen kracht van licht en kleur’.
 6. Met de Wilde-kruidenolie Relax kun je de achterkant van het bekken insmeren.
 7. Heb je een lichtset, dan kun je deze zone op de onderrug ook instralen met rood (geeft kracht). Is er een blaasontsteking of is dit gebied gezwollen, dan kun je gerust deze zone met de olie insmeren en gebruik dan de kleur groen.
 8. Omdat de blaas zo’n directe band heeft met de nieren, zijn de tips voor de nieren uit de vorige nieuwsbrief ook van belang.

Met deze tips zorg je voor een gezond werkende blaas. Je cliënten ervaren de wereld om zich heen in vrijheid en met vitaliteit en levenslust, zonder schuldgevoel en genietend van het leven, van zichzelf en anderen.

En wil je meer leren om jouw cliënten met licht en kleur te behandelen? Kijk in de agenda en voor de Opleiding voor Therapeuten: download hier de Studiegids

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Licht, kleur en wat de blaas ons te zeggen heeft

De nieren spreken..

Als nier kom ik in twee delen en ik voel me als het ware een twee-eenheid.
Elk van mijn twee delen ziet er uit als een soort boon van zo’n 10 – 12.5 cm lang en die liggen achter in je rug aan weerszijden van de wervelkolom.
Als functie hebben wij, nieren, tot doel je afvalstoffen uit te scheiden en dat doen we door je bloed te filtreren. Verder houden we in de gaten dat je zout- en vochtbalans in evenwicht blijft. En tel daarbij op dat we tussendoor ook nog wat regelen voor je hormoonspiegel. En tenslotte: weet je dat we erg belangrijk zijn voor je bot-stofwisseling?

En wat maakt dat wij, nieren, het moeilijk krijgen?

 • Als je niet genoeg drinkt. Nu, in de winter vinden wij warme dranken het lekkerst en gruwen van ijskoude, te zoete dranken. Het liefst hebben we gewoon lauwwarm water of kruidenthee. En niet teveel en niet te weinig alsjeblieft.
 • Kou! Wil je alsjeblieft zorgen dat ons gedeelte van de rug lekker warm ingepakt is? Het liefst hebben we ook dat je je voeten lekker inpakt en als je naar buiten gaat, er voor zorgt dat je hoofd ook heerlijk warm blijft, vooral de oren. Dan zorgen wij ervoor dat we ons uiterste best doen zodat je niet ziek wordt.
 • Stress. Weet je dat we eigenlijk heel erg van harmonie houden? Als je in een situatie bent terecht gekomen waar je bang voor bent of die je spannend vindt, ervaren wij dat eerlijk gezegd niet altijd als prettig. Letterlijk krimpen wij een beetje in elkaar. Soms is dat helemaal niet erg en vinden we dat ook wel leuk, maar als het te vaak voorkomt en te lang duurt hebben we wel langer de tijd nodig om weer op kracht te komen.
 • Harde geluiden. Vooral onverwacht. Daar krijgen we echt de schrik van en die gaat ons ‘niet in de koude kleren zitten’.
 • Wat nog even vermeld dient te worden, dat wij niet alleen werken in dit lichaam van jou. We werken zeer nauw samen met alle andere organen en hebben vooral een sterke band met de blaas en het skelet. Als zintuig zijn de oren voor ons heel belangrijk. Ze zijn een soort ingang en verbinding met de buitenwereld voor ons.

Onze kracht

 • Als wij goed in vorm zijn komt ons ware talent naar voren: je hebt moed, kracht, voelt je zelfverzekerd, veilig in jezelf en met en in de wereld om je heen.
  Op geestelijke niveau voel je dan een diep contact met je lichaam en weet je wat het nodig heeft.
 • En tenslotte: ons element is water‘.

Tot zover de nieren zelf aan het woord.

Hoe merk je aan je cliënten wanneer de nieren uit balans zijn?

 • Ze voelen zich moe, hebben het vaker koud en last van koude voeten
 • Lage rugpijn of kou in dit gedeelte van de rug
 • Oorproblemen
 • Als je vraagt naar hun belangrijkste emotie, zal er vaak angst, voorzichtigheid, bangheid worden genoemd.
 • Bij vrouwen in de menopauze kan er sprake zijn van osteoporose
 • Plasproblemen en te donkere urine (die mogelijk een sterke geur heeft).
 • Cliënten kunnen schrikachtig overkomen.

Natuurlijk zijn er nog talloze andere klachten mogelijk.

acupunctuurpunt Nier 1Wat doe je er aan?

 1. Ja: meer naar buiten! Je weet intussen wel dat zonlicht ervoor zorgt dat in onze huid vitamine D wordt aangemaakt. In de nieren wordt deze vitamine D omgezet in een werkzame vorm. Vitamine D bevordert de opname van calcium uit de darm en de verwerking van calcium in de botten. Vitamine D is daarom belangrijk voor sterke botten (osteoporose!).
 2. Als er traumatische ervaringen zijn geweest (waardoor de schrik in de nieren is gaan zitten) kun je met de kleuren groen en rood op het acupunctuurpunt Nier 1, onderaan op de voetzool, de schrik weer ‘uit de nieren halen’. Behandel het pijnlijkste punt van de twee met groen en op de andere voet het minder pijnlijke punt met rood. 30 seconden elk.
 3. Laat de mensen luisteren naar helende muziek. De oren zijn voor de nieren de verbinding naar de buitenwereld. Net deze week was er in het nieuws dat herrie het grootste milieuprobleem voor de gezondheid dreigt te worden en dat mensen ziek worden van herrie.
  Je kunt dit omdraaien en met harmonieuze klanken en de helende werking van muziek je cliënten juist beter maken.
  Met harmonieuze muziekklanken raken we de nieren en voeden ze zo. En wat is er mooier en gemakkelijker als (zelfhulp)therapie dan luisteren naar harmonieuze muziek!
  De kleur-klank CD’s van Peter Mandel zijn hier speciaal voor gemaakt, als helende muziekklanken.
  Je kunt er ook eens over lezen in het boekje: ‘Hör dich Frei’ of ‘Free yourself with sound’. Hierin wordt o.a. beschreven hoe modern hersenonderzoek laat zien, dat wij zeer gevoelig zijn voor geluid. Hard geluid of slechte muziek laat ons brein letterlijk ‘huiveren’. Door de juiste noten en tonen in te brengen ontstaat ontspanning. Op deze manier ondersteun je en bevorder je het welzijn van je cliënten. Niet alleen de nieren profiteren hiervan, maar het brein ook.
 4. Natuurlijk zorg je dat je cliënt genoeg drinkt. In dit koude jaargetijde is het beter om juist niet te veel te drinken maar wel lekker warm. Warme soep is nu ook beter dan een koude salade.
 5. Bij slaapproblemen: de Wilde-kruidenolie op de zones van de nieren insmeren. Dit laat tegelijkertijd de ‘schrik’ uit de nieren oplossen.

Met deze tips zorg je voor gezonde nieren en de positieve kracht van de nieren: je cliënten hebben moed, kracht, voelen zich zelfverzekerd en veilig in zichzelf en met en in de wereld om zich heen.

En wil je leren om jouw cliënten met licht en kleur te behandelen? Kijk in de agenda voor de workshops van volgend jaar.

Gepubliceerd in Geen categorie | Reacties uitgeschakeld voor De nieren spreken..

Hoe je licht in grijze gebieden kunt brengen

Het grijze gebied’, ‘het grijze verleden’, ‘ik voel me een grijze muis, ‘ik loop te dwalen in de mist’, ‘het is mistig/wazig in mijn hoofd’, ‘alles is grijs en grauw”. Allemaal gezegdes die je wel eens hebt gehoord of zelf hebt uitgesproken.

OlieMist is een weertype verschijnsel: de wolken hangen laag en ‘we zien soms geen hand voor ogen’. Wat betekent dat eigenlijk voor ons en wat zijn de overeenkomsten met de uitdrukkingen die  aangeven wat er van binnen speelt?

Je kunt het goed vergelijken met het weer.
Het is de laatste tijd regelmatig van dit stille, mistige weer. Misschien is het je opgevallen, dat de omgeving dan minder kleur heeft. We zeggen: ‘Het is een sombere dag, een donkere dag, een grijze dag’.

Hoe dikker de mist, hoe donkerder het lijkt en hoe minder we kunnen zien.
De mist zorgt dat we geen perspectief zien. Perspectief hebben we nodig om in de verte te kunnen kijken en symbolisch betekent dat: in de toekomst kijken of letterlijk ‘perspectief kunnen zien’, ons een voorstelling van de toekomst kunnen maken.

Bij mensen die zich van binnen ‘grijs’ voelen, speelt zoiets vaak mee. Het leven lijkt geen perspectief meer te bieden, zo voelt het. Alles is van een gelijkmatigheid (‘grijze saaiheid’), en het gevoel energiek en vol levenslust aan de dag te beginnen is afwezig.
Als ik dit hoor van een cliënt, en ik vraag door, dan is het vaak begonnen als een soort onderstroom in het leven, de cliënt voelt zich al jaren zo. Soms heeft het zelfs een ‘familiaire ondertoon’.
Alles lijkt zo’n beetje OK, totdat er iets gebeurt en ineens wordt het echt pikdonker. Zo’n plotselinge gebeurtenis kan zijn: onenigheid met een collega, geen steun krijgen van een leidinggevende in een conflict. Of een sterfgeval in de familie, of een ziekte. Dit zijn dan net de befaamde druppels, waardoor zo iemand letterlijk in de put raakt.

Achterliggende oorzaken zijn er natuurlijk wel, maar  die zijn al heel lang ‘in de mist blijven hangen’, zodat ze niet meer herkend worden.

Om nog even bij het voorbeeld van het mistige weer te blijven: stel je voor dat deze opklaart. Dat gebeurt door de warmte van de zon. De mist wordt dunner (‘Het klaart op!”) en ineens zien we de stralen van de zon door de mistige wolken heen. Het wordt lichter en in de omgeving zien we de kleuren weer tevoorschijn komen.
We zien alles om ons heen weer helder, de wereld wordt ‘groter’ en we kunnen in de verte kijken. We hebben ons perspectief terug en daarmee ons voorstellingsvermogen, onze creativiteit en inspiratie.

Bij zijn cliënten heeft Peter Mandel gezien dat iets soms zo verborgen blijft in de mist, dat ondanks behandelingen met alle kleuren het probleem niet wordt opgelost. Door gesprekken met o.a. Prof. Heuss en Prof. F.A. Popp, kwam hij op het idee dat zoiets eigenlijk hetzelfde is als ‘in de grijze mist zitten’. ‘Iets blijft verborgen in het donker’, ‘we kunnen geen hand voor ogen zien’, ‘er is geen perspectief’. Het gevolg is dat iemand dan moedeloos zegt: ‘Ach, het is nu eenmaal zo’, ‘mijn hele familie van moeders kant heeft dit ook’, etc.

Voor Peter Mandel was dit de reden om met grijs te gaan werken. Je zou kunnen zeggen dat het een vorm van homeopathie is: we behandelen het gelijke met het gelijke. Grijs met grijs. Dankzij het baanbrekende werk van Peter Mandel hebben wij als therapeuten nu de grijstinten in de kleurenpunctuur en de grijze kristallen, waarmee de mist opgeklaard kan worden. Grijs gebruiken we om licht in de duisternis te brengen, om de grauwsluier op te heffen en het innerlijke contact met de gevoelens te herstellen, zodat we weer perspectief zien en inspiratie voelen. En het werkt!
In de therapeutenopleiding leer je o.a. om met grijs te behandelen. Ik geef hieronder 7 tips die je ook zo kunt gebruiken om de mist te laten opklaren.

Hoe kun je de mist laten opklaren en weer nieuw perspectief zien?

 1. Laat de zon binnen! De warmte en het licht geeft je weer het gevoel dat je perspectief ziet. Omdat dit natuurlijk de ‘donkere dagen’ voor Kerstmis zijn, zijn kaarsen en lichtjes de aangewezen alternatieven voor het zonlicht.
 2. Net als wolken oplossen door de wind: kom in beweging. Ga lekker ‘uitwaaien’ op het strand of de hei of ga een rondje hardlopen.
 3. Als er dichte mist hangt, is geluid opeens heel belangrijk om je te oriënteren. Zit je voor je gevoel in de mist? Misschien is dit de aangewezen tijd voor jou om naar binnen te gaan en je eigen stilte te ervaren. Wie weet hoor je dan je innerlijke stem die je de richting wijst die je moet inslaan.
 4. De Wilde-kruidenolie Relax op de binnenkant van de polsen insmeren Dit is de zone van de vreugde, die helpt je om je open te stellen voor gevoelens, zodat het licht weer binnen komt.
 5. Een andere zone die kan helpen de mist te laten oplossen en die je nieuw perspectief kan geven is de Zone van het voorstellingsvermogen. Deze ligt links en rechts op de binnenkant van de enkel. Masseer deze zone elke dag met Wilde-Kruidenolie voor het slapen gaan.
 6. De gele bril geeft je een ‘breed blikveld’. 20 minuten per dag is voldoende. Meer en langer mag! En als het echt mistig is buiten, zie je meer met de gele bril op, ook bij het autorijden.
 7. Ga iets creatiefs doen: schilderen, handwerken, boetseren. Maak eens een kleurige tekening, een beeld van hoe je jezelf ziet, nu en in de toekomst.

En wil je leren om jouw cliënten met licht en kleur te behandelen? Kijk in de agenda voor de workshops van volgend jaar.

Wil je meer leren om jouw cliënten te behandelen met licht en kleur? Kijk in de agenda voor de workshops van volgend seizoen.

Gepubliceerd in Eigen nieuws | Reacties uitgeschakeld voor Hoe je licht in grijze gebieden kunt brengen